O Šampaňském

Šampaňské se po celém světě považuje za luxusní pití, které je spojováno s oslavami. Důvod, proč se tento nápoj spojuje se slovy jako „tradice“ či „jedinečný“, pomůže objasnit určitě způsob jeho výroby a jeho historie.

 

Historie šampaňského

První historická stopa (o níž však nemáme přímý důkaz) sahá do římského období. Až v 5. století nacházíme legendu, která souvisí se svatým Remi a vínem. V průběhu středověku se již vína ze Cham...

Geografie Champagne

Champagne se nachází na severovýchodě Francie. Vládne tam převážně studené klima s vysokou vlhkostí vzduchu. Studené klima nedovolí hroznům plně dozrát, víno je pak kyselejší, což je při výrobě š...

Odrůdy

Šampaňské se vyrábí jen na vybraném území Champagne a to ze tří odrůd vinné révy – chardonnay, pinot meunier, pinor noir. Tyto tři základní stavební kameny míchají pak výrobci dle svých tradič...

Zpracování vína a výroba

Velkou zvláštností šampaňského je, že se valnou většinou zpracovává z modrých hroznů. Šampaňské víno se vyrábí dvojí fermentací moštu, nejprve v kádích a pak v lahvích. Na závěr pak p...

Typy vinic

Region Champagne velmi přísně sleduje kde a kolik vína se pěstuje. Navíc ale rozděluje i vinice do několika tříd, ty se liší kvalitou vína, kterou jsou schopny vyprodukovat. V Champagni se stále drž...

Typy šampaňského

Šampaňské lze dělit dle několika hlavních kritérií: podle barvy a ročníku, ale dále také dle typu vinic či obsahu cukru. podle ročníku Velkým tajemstvím výroby šampaňského je míchání (první osobou...

Lahev šampaňského a její etiketa

Tvar Láhev šampaňského je silnější než normální vinná láhev, aby mohla odolávat zvýšenému tlaku, který způsobuje plyn. Ze stejného důvodu je i dno láhve silně vyhloubené, protože ploché dno by...

Servírování šampaňského

Šampaňské můžeme servírovat při jakékoliv příležitosti a poslouží i jako jediné víno pro všechny pokrmy. Obecně lze pít šampaňské Brut a Blanc de Blancs jako aperitiv, k předkrmům, r...

Výrobce šampaňského a šampaňský dům

Existují tisícovky výrobců šampaňského, zprostředkovatelů, pěstitelů vlastníků nebo výrobních družstev. Největší podíl prodeje šampaňského však provádí pouze asi stovka šampaňských „domů“. Šampaňs...

Stránka 1 z 1 - 9 položek celkem