První historická stopa (o níž však nemáme přímý důkaz) sahá do římského období. Až v 5. století nacházíme legendu, která souvisí se svatým Remi a vínem. V průběhu středověku se již vína ze Cham...
O Šampaňském
Šampaňské se po celém světě považuje za luxusní pití, které je spojováno s oslavami. Důvod, proč se tento nápoj spojuje se slovy jako „tradice“ či „jedinečný“, pomůže objasnit určitě způsob jeho výroby a jeho historie.
Champagne se nachází na severovýchodě Francie. Vládne tam převážně studené klima s vysokou vlhkostí vzduchu. Studené klima nedovolí hroznům plně dozrát, víno je pak kyselejší, což je při výrobě š...
Šampaňské se vyrábí jen na vybraném území Champagne a to ze tří odrůd vinné révy – chardonnay, pinot meunier, pinor noir. Tyto tři základní stavební kameny míchají pak výrobci dle svých tradič...
Velkou zvláštností šampaňského je, že se valnou většinou zpracovává z modrých hroznů. Šampaňské víno se vyrábí dvojí fermentací moštu, nejprve v kádích a pak v lahvích. Na závěr pak p...
Region Champagne velmi přísně sleduje kde a kolik vína se pěstuje. Navíc ale rozděluje i vinice do několika tříd, ty se liší kvalitou vína, kterou jsou schopny vyprodukovat. V Champagni se stále drž...
Šampaňské lze dělit dle několika hlavních kritérií: podle barvy a ročníku, ale dále také dle typu vinic či obsahu cukru. podle ročníku Velkým tajemstvím výroby šampaňského je míchání (první osobou...
Tvar Láhev šampaňského je silnější než normální vinná láhev, aby mohla odolávat zvýšenému tlaku, který způsobuje plyn. Ze stejného důvodu je i dno láhve silně vyhloubené, protože ploché dno by...
Šampaňské můžeme servírovat při jakékoliv příležitosti a poslouží i jako jediné víno pro všechny pokrmy. Obecně lze pít šampaňské Brut a Blanc de Blancs jako aperitiv, k předkrmům, r...
Existují tisícovky výrobců šampaňského, zprostředkovatelů, pěstitelů vlastníků nebo výrobních družstev. Největší podíl prodeje šampaňského však provádí pouze asi stovka šampaňských „domů“. Šampaňs...
Stránka 1 z 1 - 9 položek celkem