Aktuality

Recepty se šampaňskými sušenkami

Růžové sušenky, které se od roku 1755 podávaly během korunovace francouzských králů, si lze vychutnat samotné, namočené do kávy, mléka či dokonce citronády. Ale především do šampaňského! Tím, že jsou dvakrát pečené, tak drží svůj tvar a po namočení se nerozpadnou. Jsou ale součástí mnoha receptů, ať už klasických nebo novodobých, které rozhodně stojí za vyzkoušení!   Dort Charlotte T...

Šampaňské, Cava, Prosecco, sekt - co je co?

Šumivým vínům se v Česku běžně říká „šampaňské“, i když tento výrok nemůže být dále od pravdy. Ne všechno, co je vyrobeno z vinné révy a má to bublinky, je šampíčko. Správným výrazem by bylo šumivé víno či sekt. Šampaňské je jeho speciální podkategorie, stejně jako Prosecco či Cava. Tady se na ně podíváme, ať v tom je pořádek a vy víte, po čem sáhnout.   Šampaňské „Pravé šampaňské“, jak ...

Pupitr - Kde se vzal a používá se ještě?

Pupitr je úzce spjatý s historií a výrobou šampaňského. Vlastně byl pro šampaňské, jak ho známe dnes, klíčový. Jaká je jeho role teď a proč se vůbec změnila? Stačí pokračovat ve čtení.   Jak a proč vznikl? Pupitr dnes známe jako dřevěné áčko se zvláštními dírami. Dříve to byl však nakloněný stůl, i když díry v něm byly také. Vytvořili ho v roce 1816 madame Clicquot a tehdejší sklepmistr do...

Párování šampaňského s jídlem: Pizza

Když se řekne šampaňské, tak většinu lidí asi nenapadne hned pizza, spíš by to byl kaviár, foie gras a fine dinning obecně. Ale šampaňské se hodí k široké škále jídla a člověk se nemusí omezovat na méně dostupné ingredience a speciální recepty. Pizza bývá často a vysoko na seznamu oblíbených jídel, tak proč si ho neudělat hezčí se skleničkou šampaňského.   Macerované Rosé Zkuste sáhnout po...

Tipy na degustace doma

Rádi byste si doma udělali zajímavou degustaci, kdy porovnáváte různé lahve a debatujete o tom, která láhev je lepší či zapamatovatelnější? Ale nechce se vám investovat do starších ročníků nebo nevíte, kterou značku vybrat? Máme pro vás dva tipy na netradiční porovnávání, díky kterému určitě objevíte něco nového.   Dvakrát a stále poprvé Zkuste někdy své oblíbené základní šampaňské ochutna...

Slovníček pojmů: Šampaňské

Zde naleznete snad všechna slovíčka, která se šampaňským pojí. Jsou seřazena abecedně, ale pokud pátráte po významu něčeho konkrétního doporučujeme slovíčko hledat na stránce pomocí Ctrl+F či Cmd⌘+F či abecedy níže. A - B - C - D - F - G - Ch - J - L - M - N - O - P - R - S - T - V - Z   Agrafe čte se [a-graf] Doslova znamená „sponka“, v případě šampa...

Párování šampaňského s jídlem: Dom Pérignon

Inspirace pro párování jídla se šampaňským není nikdy dost. Proto pro vás máme ukázku zajímavého menu zaměřeného na šampaňské Dom Pérignon. Určitě lze ale jednotlivé láhve zaměnit na něco, co více vyhovuje vaším preferencím, obsahu vinotéky či spokojenosti vaší peněženky.   Dom Pérignon Vintage 2010 Krab, sambal, meruňka, bergamot  Svěžest ročníku DP 2010 se skvěle snoubí s m...

Proč mají agrafy 6 otáček?

Asi jste si všimli, že když otevíráte šampaňské, je postup vždy do puntíku stejný: najdete začátek „staniolu“ na láhvi, ten strhnete, následně najdete malé drátěné očko na kovové klícce držící špunt bezpečně upevněný v láhvi, šest otáček zápěstím proti směru hodinových ručiček, klícku sejmete, pevně uchytíte špunt a za pomalého točení láhví špunt vyndáte ven. Nebo ten konec vezmete hopem a zvolíte...

Šampaňské jako svatební dárek

Že je šampaňské součástí speciálních chvil, důležitých momentů a oslav, o tom není sporu. Proto rozhodně na svatby patří. Ať už v podobě přípitku na novomanželský pár, či jako pití na baru nebo jako svatební dar. Máme pro vás pár tipů jak výběr láhve udělat o něco osobnější.   Hra s ročníky Samozřejmě můžete novomanželům dát dvě láhve s jejich ročníky narození, ale tyto dárky bývají většin...

Párování šampaňského s jídlem: Grilování

Sezóna letního grilování je konečně opět tady! Pohodové víkendové odpoledne, teplo, přátelé, dobrá nálada a rozpálený gril, na který se dá dát skoro cokoli. Steaky, burgery, klobásky či zelenina - stačí si vybrat! A pokud přemýšlíte nad tím, co k tomu všemu pít, tak máme pro vás pár tipů!   Vepřové a klobásky Začínáte-li grilování vždy bílými bavorskými či norimberskými klobáskami, tak je ...

Stránka 1 z 4 - 39 položek celkem