Typy šampaňského

Šampaňské lze dělit dle několika hlavních kritérií: podle barvy a ročníku, ale dále také dle typu vinic či obsahu cukru.

podle ročníku

Velkým tajemstvím výroby šampaňského je míchání (první osobou, která míchání uskutečnila, byl otec Pérignon). Jednotlivé odrůdy, vinice a ročníky se tedy míchají, aby se v průběhu let zajistila konstantní jakost a chuť, která je vlastní každému šampaňskému „domu“. Ročník se uvádí pouze tehdy, pokud se míchají vína stejného roku. To se, zpravidla, dělá ve výjimečném roce. Šampaňská míchaná pouze vín z jednoho roku mají atypický styl a jsou vždy vysoké jakosti. Tak vznikají šampaňská vína ročníková.

Neročníkové
Neročníková šampaňská patří ke klasice všech výrobců. Míchají se v různých poměrech odrůdy a ročníky, s cílem vyrobit každý rok šampaňské stálé kvality a chuti.

Ročníkové
Ročníková šampaňská vína musejí, jak již jejich označení napovídá, pocházet vždy jen z jednoho roku sklizně. Výrobci tato vína vyrábějí zpravidla jen ve výjimečných rocích, kdy kvalita úrody zaručuje zvláštní charakter a dlouhý potenciál zrání. Máte šanci tak zažít neopakovatelnou chuť.

 

podle hroznů

Kouzlem šampaňského je míchání - nejzákladnějším a snad i nejpoužívanějším poměrem odrůd při výrobě "běžného šampaňského" bývá 40 % chardonnay, 40% pinot noir a 20 % pinot meunier. 

Růžové šampaňské

To lze získat mícháním červeného a bílého šampaňského vína, nebo ponecháním slupky z modrých hroznů, která šťávu po lisování zbarví.

 

 

Blanc de Blancs

Neboli bílé z bílých hroznů se vyrábí na základě jediné odrůdy - Chardonnay, která dává nápoji svěží a jemnou chuť.

 

 

Blanc de Noirs

Neboli bílé z tmavých hroznů se vyrábí z odrůd Pinot Noir a Pinot Meunier. Šampaňské bude charakteristické doplňující silou a ovocnou příchutí. Sběr hroznů se provádí výhradně ručně, aby se bobule před lisováním nepoškodily. Šampaňské totiž z velké části pochází z odrůd Pinot, hroznů, jejichž šťáva není zbarvená, ale jejichž slupka je modrá. Je proto nutné dbát, aby se šťáva před lisováním od slupky „neušpinila“.

 

 

Nesmíme zapomenout, že v Champagne existují také tichá, tedy neperlivá, červená a bílá vína, jako je Bouzy a vína z Coteaux-champenois (šampaňských svahů), jejich produkce je však velmi malá.