Philipponnat Cuvée 1522 Rosé Millésime 2015 (0,75l)
Popis
Ponořte se do odkazu, který sahá až do roku 1522, kdy se rodina Philipponnatů s hlubokými kořeny usadila v srdci majestátní oblasti Champagne, ve vesnici Ay. Již tehdy, dávno před staletími, pan Apvril le Philipponnat hrdě vlastnil prestižní vinici "Le Léon" v Ay. Toto šampaňské není jen nápoj; je to živoucí pocta historii, dědictví a neochvějné vášni, která se dědí z generace na generaci.
Ročník 2015: Vítězství nad přírodou
Rok 2015 se zpočátku jevil jako výzva. Zatažená obloha a nedostatek slunce na jaře a v létě hrozily zmařit sklizeň. Ale pak přišel ten zázračný zvrat – září přineslo nečekané, oslnivé slunce, které proměnilo vše. Stejně jako u legendárních ročníků 2000, 2006 či opěvovaného 1966, i zde příroda odhalila svou nepředvídatelnou štědrost. Zralost hroznů rázem předčila všechna očekávání, odhalujíc výjimečně výraznou a dokonale harmonickou paletu tónů. I když přísný výběr vedl k nižšímu objemu sklizených hroznů, kvalita byla bezprecedentní, s aromatickou vyzrálostí, která si vás podmaní. Získejte kus tohoto unikátního příběhu, který se už nikdy nebude opakovat.
Hrozny: Srdce a duše šampaňského Philipponnat
Zažijte dokonalou symfonii pečlivě vybraných odrůd: 60 % Pinot Noir, 30 % Chardonnay a magických 10 % Pinot Noir vinifikovaných jako tiché červené víno. Každá kapka tohoto šampaňského nese otisk legendárních terroir. Pinot Noir pochází přímo z historické rodinné vinice "Le Léon" v Ay, místa opředeného staletou tradicí. Chardonnay pak dodává eleganci z proslulé vinice v Mesnil-sur-Oger. Toto mistrovské růžové šampaňské je stvořeno metodou míchání, kde oněch 10 % Pinot Noir z vinic v Mareuil-sur-Ay je pečlivě vinifikováno jako tiché červené víno. Tato precizní technika propůjčuje Cuvée 1522 Rosé jeho nezaměnitelný charakter a hloubku.
Zrání: Osmiletá cesta k dokonalosti
První kvašení probíhá pro přibližně 50 % hroznů v ušlechtilých dubových sudech, což dodává vínu komplexnost a jemnou texturu. Ale skutečné kouzlo se děje pod zemí. Toto šampaňské zraje neuvěřitelných 8 let ve sklepě na kvasinkách. Představte si tu trpělivost, tu oddanost, která je vložena do každé lahve, aby se rozvinul jeho plný potenciál a bohatství chutí. S dosáží pouhých 4,25 g/l si dopřejete šampaňské s dokonalou rovnováhou, které vás okouzlí svou čistotou a elegancí. Je to investice do času a mistrovství, která se vám vrátí s každým douškem.
Chuť: Óda na smysly
Připravte se na vizuální i chuťový zážitek. Okouzlí vás jeho měděně růžová barva, protkaná čipernými, avšak neuvěřitelně jemnými bublinkami, které tančí ve sklenici. Už jen přivonění vás okouzlí symfonií ovocných tónů citrusů, exotické kandované pomerančové kůry a něžného pomerančového květu. A pak přichází chuť – velkorysá, ovocná a plná charakteru. Na jazyku se snoubí exploze tónů krvavého pomeranče, sladké papáji a překvapivého šepotu růžového pepře. Závěr je korunován úžasnou svěžestí a nádhernou mineralitou, která je pro tento ročník tak typická a nezaměnitelná. Nechte se unést touto smyslnou cestou.
Párování k jídlu: Pozvedněte svůj gastronomický zážitek
Toto růžové ročníkové šampaňské je perfektním společníkem pro vaše nejexkluzivnější okamžiky. Představte si ho, jak dokonale doprovází šťavnaté, grilované langustýnky s jemně pikantní paprikou – spojení, které probudí vaše chuťové pohárky a vytvoří nezapomenutelný zážitek. Pro maximální potěšení podávejte toto šampaňské jako aperitiv vychlazené na 9°C. Při podávání k jídlu rozvine své plné kouzlo při teplotě 10 - 12°C. Dopřejte si luxus, který si zasloužíte, a proměňte obyčejné okamžiky v oslavu života.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Samotná historie domu Philipponnat sahá až do roku 1522, kdy se stali tehdejší členové rodiny oficiálními dodavateli vína na královský dvůr Ludvíka XIV. Bylo to ještě v době, kdy v regionu Champagne vznikala pouze tichá vína. Samotná výroba šampaňského se rozběhla v polovině 19. století a značka Champagne Philipponnat, jak je známa dnes, vznikla v roce 1910 kdy byla založena bratry Augustem a Pierrem Philipponnat.
V současné době činí roční produkce 600 000 lahví. K dosažení co možná nejlepší kvality se pyšní vlastnictvím 17 ha vinic Pinot Noir Premier Cru a Grand Cru v oblastech Ay, Mareuil sur Ay, Mutigny a Avenay. Perlou mezi těmito vinicemi je šestihektarová Clos des Goisses. Řada předních kritiků řadí Champagne Philipponnat mezi nejlepší světové producenty šampaňského.