Larmandier-Bernier Rosé de Saignée 1er Cru Extra-Brut (0,75l)
Popis
100% odrůda Pinot Noir z Vertus zpracovaná technikou „krvácení“ (2-3 dny), která se v Champagne používá pouze zřídka. Kvašení i jablečno-mléčné odbourávání kyselin se děje spontánně pomocí přirozené mikroflóry v dřevěných sudech a nerezových tancích. Vína zrají téměř rok hlavně v dřevěných nádobách, plnění do lahví probíhá v červenci následujícího roku po sklizni. Zrání na kalech po druhé fermentaci probíhá minimálně 2 roky. Barva podobná tónů grepové šťávy. Aroma červeného ovoce, může připomínat náznaky vína z Chambolle, vícevrstevnaté a komplexní víno. Víno možné podávat s jakýmikoliv pokrmy, které jsou snoubitelné s burgundskými Grand Cru víny, výborné s uzeným lososem.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Historie
Vinařská tradice obou rodin Larmandier i Bernier sahá až do dob francouzské revoluce. V roce 1971 Philippe Larmandier a jeho žena Elizabeth Bernier, která vlastnila vinice ve Vertus, spojili svá jednotlivá vinařství a vzniklo vinařství nové Champagne Larmandier-Bernier. Od roku 1982, kdy zemřel Philippe, vedla vinařství Elizabeth sama.
Roku 1988 se do vinařství ze studií vrací její syn Pierre, aby pokračoval v rodinné tradici. Ten od roku 1992 opět zavedl produkci jednotlivých vín reflektující svůj terroir a od roku 1999 se toto vinařství dalo cestou biodynamiky. Všechny vinice Larmandier-Bernier jsou dnes velmi jednoduše rozpoznatelné, jelikož jsou pokryty bylinným porostem. Pierre je velkým odpůrcem používání jakýchkoliv herbicidů.
Původní kvasinky
Alkoholová fermentace je spuštěna přirozeně původními kvasinkami přítomnými na květu hroznů. Tak se prodlouží vazba na terroir, vína zrají na kalech asi rok, aniž by se provádělo stáčení nebo filtrování: nejdříve děláme víno, než vytvoříme bublinky! Každý rok se karty zamíchají, protože kvasinky se liší podle crus, jejich zaměření a také podnebí daného roku. Původní kvasinky jsou tak dokonale přizpůsobeny ročníku a terroir.