JACQUES SELOSSE LA COTE FARON EXTRA-BRUT (0,75L)
Popis
Představte si, že držíte v ruce skutečný poklad z Champagne, symbol absolutní exkluzivity a mistrovské zručnosti. Toto je JACQUES SELOSSE LA COTE FARON EXTRA-BRUT – šampaňské, které se rodí z pouhých 600 lahví ročně, určených jen pro ty nejnáročnější znalce a sběratele. Pochází z dramaticky strmého, sluncem políbeného svahu v legendárním Aÿ, kde se 100% révy Pinot Noir s láskou pěstuje, aby přinesla maximální výraz svého unikátního terroir. Název „La Côte Faron“ sám evokuje jeho slunný a svažitý charakter, který se promítá do každé kapky.
Každá kapka tohoto elixíru je výsledkem pečlivého zrání, s minimem 5 let strávených na kalech a unikátního systému solera, který propůjčuje vínu nepřekonatelnou hloubku, vrstvené chutě a komplexnost. S dozáží pouhých 0-4 g/l se jedná o čisté, nefalšované Extra-Brut, které odhalí pravou esenci hroznů bez jakéhokoli maskování. Připravte se na symfonii chutí: explozi síly, podmanivou pikantnost a exotickou smyslnost, která tančí na jazyku a zanechává nezapomenutelný, dlouhotrvající dojem. Toto šampaňské není jen nápoj – je to dokonalý partner pro vaše nejlepší kulinářské zážitky, který promění obyčejné jídlo v mimořádnou událost.
Za touto mistrovskou lahví stojí vizionář Anselme Selosse z Domaine Jacques Selosse, muž, který v roce 1980 přepsal pravidla celého regionu Champagne. Inspirován burgundskou filozofií, vnesl do Avize revoluční přístup: absolutně minimalistické zásahy ve vinici, naprosté odmítnutí umělých hnojiv, herbicidů a pesticidů, a jedny z nejnižších výnosů v celém regionu. Jeho poslání? Zachytit nepoškozenou autentičnost každé jednotlivé vinice a propůjčit jí plný, nespoutaný hlas.
Anselme Selosse hospodaří na přibližně 7,5 hektarech vinic v prestižních Grand Cru obcích Avize, Cramant, Oger, Le Mesnil-sur-Oger, Aÿ, Ambonnay, a 1er Cru Mareuil-sur-Aÿ. Hrozny sklízí až v okamžiku dokonalé fyziologické zralosti – o 3-4 týdny později, než je v kraji běžné, což zajišťuje nevídanou koncentraci a hloubku chutí. Každý ročník a každá parcela je pro něj jedinečný příběh, který vyžaduje individuální péči a absolutní respekt.
Primární fermentace moštu probíhá vždy spontánně v dřevěných sudech různých velikostí (228 l, 400 l a 600 l), kde mošt spočine alespoň rok na jemných kvasničních kalech, což vínu dodává neuvěřitelnou komplexnost, bohatost a krémovou texturu. Malolaktická fermentace probíhá selektivně a konzervant SO2 se používá jen minimálně, aby se zachovala čistota a vitalita vína. Rezervní vína stráví rok ve velkých sudech (foudres) a poté jsou uložena do nerezových tanků, což přispívá k fascinující vrstevnatosti. Vína jsou bez dozáže nebo s minimální dávkou, což podtrhuje jejich pravou, nefalšovanou povahu.
Svými plnými a charakterními víny zvedl Anselme Selosse vlnu emocí a ovlivnil celou generaci vinařů, včetně legend, jako jsou Egly-Ouriet či Ulysse Collin. Jeho vína jsou často popisována jako „Burgundsko s bublinami“, a proto si zaslouží speciální zacházení: podávejte je ve velkých sklenicích burgundského tvaru, dopřejte jim dostatek vzduchu provzdušněním před podáváním a zbytečně je nepodchlazujte. Jen tak se plně rozvine jejich opulentní buket a nepřekonatelná hloubka chutí, která vás naprosto pohltí.
Nenechte si ujít tento výjimečný zážitek. Dopřejte si kousek vinné historie, která mění vnímání šampaňského navždy.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vyhlášený šampaňský dům Selosse se nachází ve vesnici Avize, která se nachází v Côte de Blancs. Rodinný majetek, který zahrnuje téměř 8 hektarů vinic v porostech Avize, Cramant, Oger, Le Mesnil-sur-Oger, Ay, Mareuil-sur-Aÿ a Ambonnay.
Historie
Rodiče Anselma Selosse rodiče provedli svou první vinifikaci v roce 1964. O deset let později dostal Anselme klíče od panství. Svou profesionální kariéru tak zahájil tím, co se stalo celoživotním procesem pozorování, pokusů a omylů a rozjímání o jeho vinařských metodách a praktikách.
Od roku 1990 do roku 1996 byly ve vinicích uplatňovány principy agrobiologie, od roku 1996 se zaměřil na biodynamiku. V roce 2002 se Anselme distancoval od biodynamické doktríny, vzepřel se obvyklým kódům a procesům, protože nechtěl mít žádný podíl na ovlivňování přírody. Začaly ho inspirovat myšlenky a úvahy Masanobu Fukuoay a permakultuře.
Za posledních dvacet let vyvinula rodina Selosse svůj vlastní systém vinohradnictví, což je přístup, který se neřídí žádnou předem stanovenou metodou, ale spíše se neustále přizpůsobuje okolnostem a počasí. Aby vysvětlili svou filozofii týkající se vinné révy, Anselme a Guillaume často odkazují na „sběrače“, tedy ty, kteří se vydávají do přírody sklízet úrodu a sbírat tam nalezené ovoce: „Primum non nocere“. Za prvé, neubližuj…
Jak se blíží čas předání klíčů další generaci v Domaine Jacques Selosse, syn Anselma a Corinne, Guillaume, se od roku 2012 připravuje jít ve stopách svého otce. Během doby, kdy pracoval bok po boku se svým otcem, přirozeně rozvíjel své vlastní vinařské dovednosti a sklony, které do budoucna jistě propůjčí vínům jedinečnou identitu.