Henri Giraud DAME-JANE ROSÉ (0,75l)

Dame-Jane je novým růžovým šampaňským, jehož základem je Cuvée Hommage (70 % Pinot Noir a 30 % Chardonnay), před lahvováním se přidává 6 % Pinot Noir v podobě Coteaux Champenois Rouge. Pinot Noir pochází ze 70 let starých Grand Cru vinic v Aÿ.


  • Na skladě
1 890 Kč
Kategorie: Henri Giraud
Velikost lahve: 0,75l
Obsah cukru: Brut
Země původu: Francie
Oblast: Champagne
Ročník: Neročníkové
Barva / Typ: Růžové
 

Sklepy šampaňského Henri Giraud byly zařazeny světově uznávaným znalcem Richardem Juhlinem mezi top jedno procento nejlepších výrobců Champagne.

 

Název

Název Dame-Jane je odvozen od perského města “Damghan”, které se nacházelo na hedvábné stezce v tzv. úrodném půlměsíci Mezopotámie, kolébky vína. V Damghanu se už ve starověku vyráběly speciální vypoulené demižony ze skla a pálené hlíny na přepravu oleje a vína. Na etiketě je vyobrazena mytologická bohyně úrodnosti z terakoty, která symbolizuje spojení půdy s terakotou, ze které byly vyráběny nádoby na víno už celá tisíciletí před nástupem našeho věku.

 

Hrozny

Dame-Jane je novým růžovým šampaňským, jehož základem je Cuvée Hommage (70 % Pinot Noir a 30 % Chardonnay), před lahvováním se přidává 6 % Pinot Noir v podobě Coteaux Champenois Rouge. Pinot Noir pochází ze 70 let starých Grand Cru vinic v Aÿ.

 

Zrání

Pinot Noir se nechává kvasit v sudech ze dřeva dubů Argonského lesa a zraje v demižonech z terakoty, určených pro červená vína s označením AOC. Odtud pramení i původ jeho jména.

Následně šampaňské zraje minimálně 2 roky ve sklepě na kvasinkách.

 

Chuť

Rosé zaujme už svou jahodově růžovou barvou s oranžovými odlesky. Intenzivní a temperamentní vůně rozmačkaných jahod se mísí tóny čerstvě pečených sušenek, koření a grenadiny. Poté se připojí květinové noty růže, pivoňky, ale i anýzu a dubu odhalující zralost vína. V chuti je šampaňské svěží s výraznými ovocnými tóny lesních jahod, šťavnatých třešní a máslových sušenek. Pinot Noir pěstovené na jižně orientovaném křídovém podloží dělá závěr vína plný a jemně minerální.

 

Párování s jídlem

Doporučená teplota při podávání: 6° -  8°C. Skvěle se hodí k telecímu masu, perličce a dezertům s červeným ovocem (třešňový koláč, jahodová bublanina, či jahody Wimbledon).

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

henri_giraud_logo

Vinařství Henri Giraud bylo založeno v roce 1625 ve vesnici Ay, která se nachází v samém srdci Champagne. V současnosti se Claud Giraud, patřící do 12. generace rodu Giraudů, stará o pokračování rodinné tradice. Champagne Henri Giraud je vyráběno v jedné ze 17 oblastí uvnitř Champagne, které jsou klasifikovány jako „Grand Cru“, a Claude Giraud je jedním z mála výrobců, kteří pokračují v používání dubových sudů při výrobě svých šumivých vín.