BOLLINGER Pinot Noir AYC18 (0,75l)
Popis
Představujeme vám absolutní esenci mistrovství šampaňského domu Bollinger – BOLLINGER Pinot Noir AYC18. Toto není jen šampaňské, je to vyjádření duše odrůdy Pinot Noir, zachycené s neuvěřitelnou hloubkou a precizností. PN AYC18 nabízí novou, fascinující vizi mistrovství šampaňského domu Bollinger v práci s touto odrůdou.
PN AYC18, čtvrté vydání Bollinger PN, je výjimečné šampaňské s osobitým stylem, které odhaluje specifika legendárního terroiru Aÿ. Právě Aÿ dominuje směsi vyrobené převážně z ročníku 2018, dodávající mu nezaměnitelný charakter a intenzitu, kterou okamžitě poznáte.
Hrozny: Srdce šampaňského
Zažijte čistou sílu a eleganci 100 % Pinot Noir, odrůdy Blanc de Noirs, která je duší tohoto výjimečného cuvée. Hrozny pochází převážně z historických vinic v Aÿ, srdce oblasti Champagne, kde se rodí ty nejlepší Pinoty. K nim se připojují pečlivě vybrané vinice z Montage de Reims, jako jsou Tauxières a Verzenay, které dodávají výsledné chuti další rozměr a komplexnost.
Základem tohoto mistrovského díla je bohatý ročník 2018, který se v Champagne proslavil svou štědrou úrodou a časnou, optimální sklizní. Pro ještě větší hloubku a plnost chuti jsou do směsi citlivě přimíchávána starší rezervní vína, z nichž nejstarší pochází až z roku 2009. Tato pečlivá blendace vytváří nezapomenutelnou harmonii mezi svěžestí a zralostí.
ZRÁNÍ: Tajemství dokonalosti
Ponořte se do tajemství nepřekonatelné komplexnosti BOLLINGER Pinot Noir AYC18. První kvašení cca 50 % hroznů probíhá v dubových sudech, což je klíčový krok, který umožňuje vínu rozvinout neuvěřitelně bohatou a komplexní chuť, s tóny, které nikde jinde nenajdete. Následně šampaňské zraje minimálně 3 roky ve sklepě na kvasinkách, což mu dodává jemnou perlivost a nezaměnitelnou texturu. Po odkalení si dopřeje ještě 3 měsíce zaslouženého odpočinku, aby se všechny tóny dokonale propojily a zrály k absolutní dokonalosti.
Dosáž 6 g/l podtrhuje jeho vznešenou rovnováhu a umožňuje plně vyniknout přirozené kráse odrůdy Pinot Noir.
Chuť: Symfonie smyslů
Připravte se na dechberoucí zážitek. Šampaňské má nádhernou zlatou barvu s bronzovými odlesky a závoj jemných, pravidelných bublinek, které tančí ve sklenici a slibují nezapomenutelný okamžik. Vůně je pravou explozí elegance – dominují jí tóny sladkého medu, ovocného želé, jemných kdouli a kandovaných citrusů, které se prolínají s luxusním aroma marcipánu a šťavnatého krvavého pomeranče. Celý buket je korunován omamnou vůní sladkého koření a osvěžujícím nádechem mentolu, který probouzí smysly.
A pak přichází chuť: Rázná a bohatá chuť, která neustále roste, vás absolutně okouzlí. Je to jízda plná intenzity a hloubky, která graduje až k velkolepému závěru plnému konfitovaných citrusů, které ještě umocňují nezapomenutelnou svěžest vína a zanechávají dlouhý, hřejivý dojem. Tohle je šampaňské pro skutečné znalce!
Párování k jídlu: Gurmánský rituál
Proměňte své stolování v nezapomenutelný gurmánský rituál s BOLLINGER Pinot Noir AYC18. Toto šampaňské je stvořeno pro dokonalé snoubení s carpacciem z mušlí svatého Jakuba s citrusovou omáčkou, která podtrhne jeho svěžest a komplexnost. Nebo si dopřejte klasiku – mistrovskou kachnu na pomerančích, kde se bohatost vína snoubí s výraznými chutěmi pokrmu. Pro sladké zakončení je ideální k mandlovému koláči s hruškami či jablky, kde se jeho ovocné tóny nádherně rozvinou.
Pro maximální zážitek podávejte při ideální teplotě 10 - 11°C. Dopřejte si luxus, který si zasloužíte!
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Bollinger se stal nedílnou součástí filmů s Jamesem Bondem. Jistě si vzpomenete, jak Bond vždy klidným hlasem pronese - šampaňské prosím - a na scénu "přichází" Bollinger.
Díky propojení s rodinou větví Villermontů sahá historie rodiny Bollinger v oblasti Champagne do 17. století. V této době už tato rodina vlastnila vinice v Aÿ a Cuis. V roce 1829 došlo v historickém městě Aÿ Atanasem de Villermont a Jacquesem Bollingerem k založení šampaňského domu. Již od počátku nebyla tato firma pouze výrobcem šampaňského, ale zároveň i pěstitelem vinné révy na nejlepších vinicích. S rostoucími požadavky na velké množství kvalitních hroznů následovalo zakoupení dalších vinic. Ve vlastnictví Bollingeru tak skončily některé z vybraných „cru“ v Louvois, Bouzy, Tauxiéres, Verzenay, Grauves, Bisseuil, Champvoisy, Passy-Grigny. Jako zatím poslední byly zakoupeny pozemky ve Vertus a Epernay. Tato expanze a získání celosvětové reputace bylo zákonitě spojeno s modernizací a rozšiřováním výroby. Od roku 1918 tak zakladatelův vnuk Jacques Bollinger postavil nové budovy a rozšířil sklepy. Jeho úsilí však bylo ukončeno předčasnou smrtí v roce 1941. Pokračování tak spočinulo na bedrech jeho ženy Lily, která se tohoto úkolu chopila s obrovským odhodláním a úsilím. Dokázala v programu svého zesnulého muže pokračovat nejen během těžkého válečného období, ale také v dalších třiceti letech a stala se tak legendou nejen v rodině Bollingerů, ale i v celé oblasti Champagne. Společnost zůstává nadále nezávislou a její firemní know-how je předáváno z generace na generaci. Od roku 1994 je firma řízena Ghislainem de Montgolfierem, což je zakladatelův pra-pravnuk. V současnosti Bollinger obhospodařuje 151 hektarů vinic, nacházejících se v klasifikaci grand cru nebo premier cru. Díky tomuto množství je Bollinger jedním z mála domů, který dokáže své požadavky na hrozny ze 70 % uspokojit svojí vlastní produkcí. Na vinicích dominuje Pinot noir, který je zároveň dominantním ve vyráběných směsích a určuje tak styl a charakter Bollingeru. Dále se zde pěstuje Chardonnay a Meunier. Při lisování hroznů si Bollinger ponechává pouze šťávy z prvního lisování, tzv. cuvée. Výsledky druhého lisování, tzv. taille jsou odprodány. Výjimkou tvoří taille z Chardonnay, které je v případě velmi dobrého ročníku uchováno. První fermentace probíhá oddělené pro jednotlivé crus a odrůdy. V průměrných nebo špatných ročnících, kdy je víno křehké a je potřeba mít nad fermentací lepší kontrolu, většina vín kvasí v malých nerezových tancích s kontrolovanou teplotou. Naproti tomu při dobré nebo výborné sklizni se k tomuto účelu používají dubové nádoby o obsahu 205, 225 a 400 litrů. Tyto nádoby jsou již dostatečně staré, aby víno neovlivnily dubovým aroma či taniny a zůstalo pouze přírodní aroma a chutě vína. Jako málokterý producent šampaňského produkuje Bollinger pouze dvě rozdílné směsi: Special Cuvée a Grande Année. První z nich je klasickou verzí šampaňského nejvyšší kvality vyráběné z variací hroznů, převážně Pinotu noir (okolo 60 %). Naproti tomu směs Grand Année se vyrábí pouze ve velmi dobrých ročnících z Pinotu noir (65-70 %) a Chardonnay. Nejvyšší verzí šampaňského je pak Bollinger R.D. (recently disgorged = nedávno degoržované), což je Grand Année, které prochází mnohem delším zráním v místních sklepeních. Tato prodloužená doba na kalech se pohybuje mezi 8 -25 roky. Grand Année se vyrábí také ve verzi Rosé, vznikající přidáním červeného vína z vinice Cote aux Enfants, čímž šampaňské získá tělnatost a ovocnost. Posledním Bollingerem produkovaných šampaňským je Vignes à la Française, což je čistý Pinot noir vyráběný ve starých dubových nádobách z hroznů pocházejících ze třech jedinečných parcel v okolí Aÿ a Bouzy, jejichž keře jako zázrakem unikly zkáze, při které phylloxera zničila všechny vinice v oblasti Champagne.