Párování šampaňského s jídlem: Lasagne

Lasagne - italská klasika původem z Neapole, kterou má rád snd každý. Perfektní jídlo pro větší návštěvy, protože se jednoduše sdílí. A jasně, že k němu můžete podávat červené víno, třeba Chianti, ale skvělé párování najdete i u šampaňského.

 

Macerované Rosé

Zkuste sáhnout po růžovém šampaňském vyrobeném macerací. (Více o výrobě zde.) Tato rosé v sobě mívají lehké třísloviny, které umami chuť rajčat a hovězí ragú jen tak nezastraší. Šampaňské si ale stále zachovává svou lehkost, takže i když to s porcí přeženete, rosé vám určitě nepřitíží.

 

 

Nižší tlak v láhvi

Šampaňské, kde probíhá sekundární fermentace v láhvi za nižšího tlaku, má pak menší a hustší bublinky. Jsou spíše jako jemná pěna, která vytváří krémový pocit v ústech. Což bude krásně ladit s hedvábným bešamelem. Značka, která si na tomto nižším tlaku zakládá je Besserat de Bellefon, takže pokud nejste na Rosé, sáhněte po Blanc de Blancs, tu prvotní krémovost mají všechny lahve.

 

 

Blanc de Blancs

Zvlášť pokud dáváte do lasagní lilky nebo je děláte zcela vegetariánské nebo pokud chcete výraznější kombinaci, zkuste 100% Chardonnay, tedy Blanc de Blancs. Tato vína jsou svěží, s lehkou kyselinkou a mineralitou. Lasagne jsou rozhodně tzv. comfort food, zvlášť pokud nešetříte bešamelem a Blanc de Blancs pomůže jídlo odlehčit a povznést.

 

 

Možná si stále raději dáte k zapečeným těstovinám tiché víno, ale pokud chcete šampaňské na začátek jako aperitiv či přípitek, tak víte jaké zvolit a nemusíte čekat se servírováním jídla než ho všichni hosté dopijí.