Brunch a šampaňské? Perfektní pár!

Brunch má být hybrid mezi snídaní a obědem, ale v praxi to bývá většinou pozdní velká snídaně, často se slaným i sladkým chodem. Co na tom lze nemilovat? A asi vás jako první brunchový nápoj napadne cappuccino či pomerančový džus, ale šampaňské je ideální pro zvláštní příležitosti, kterým brunch bez pochyby je.

 

A párování šampaňského k jídlu není tak těžké, jak se může na první pohled zdát. Dáme vám pár tipů podle toho, co hodláte připravovat.

 

Populární avokádo

Ať už vás honí mlsná na avokádový toast, guacamole nebo jsou to jen míchaná vejce s avokádem vedle, perfektně ho doplní blanc de blancs. Tento typ šampaňského je neuvěřitelně svěží a ovocný, a proto bude s avokádem ve skvělé harmonii. Nemusíte se bát ani použití bylinek jako je petrželka nebo koriandr, jen se vyvarujte pepře. Ten by mohl tohle kouzelné souznění chutí a textur narušit.

 

 

Uzený losos

Je libo plátky uzeného lososa se salátkem? Nebo vejce Royale (verze vejcí Benedikt, kde je šunka zaměněna právě za uzeného lososa)? Nedivíme se vám! Kouřové a lehce nasládlé noty lososa budou skvěle harmonizovat se sladšími šampaňskými, ve kterých vyniká chuť exotického ovoce. A nemusíte se bát ani tradičního párování lososa s koprem či solí. Demi-sec to rozhodně zvládne.

 

 

Sladká tečka

Jste spíše na sladké a váš ideální brunch obsahuje spíš wafle s malinami, palačinky s jahodami, lívance nebo francouzský toast? Doporučujeme růžové šampaňské, v jehož vůni můžeme často objevit bobuloviny, jako jsou právě maliny či lesní jahody. Symbióza je tedy zaručena.

 

 

Koktejl na závěr

Pokud vám párování šampaňského k jídlu stále přijde zvláštní nebo víte, že si každý dá něco jiného a nechcete to řešit, zkuste koktejly na závěr. Brunche se mají vychutnávat, takže se často protáhnou až do odpoledne, a nikdo nechce sedět na suchu. Koktejl po jídle je perfektní volbou.

Kir Royale

Zapomeňte na mimosy! Kir Royale je perfektní osvěžující volbou. Jedná se o skleničku šampaňského se lžičkou Créme de Cassis, černorybízového likéru. Likér dejte do skleničky první, poté pomalu po stěně dolijte šampaňským. Ne nadarmo je to jeden z nejklasičtějších šampaňských koktejlů.

 

A nebo místo dezertu zkuste osvěžující koktejly s ovocem, které jsou perfektní hlavně v létě. Po pořádném brunchi na dezert stejně nezbývá místo, ale na šampaňské se najde vždycky!