BOLLINGER R.D. 2002 (0,75l)
Popis
Představujeme Vám BOLLINGER R.D. 2002 – klenot mezi šampaňskými, který je ztělesněním odvahy a vizionářského génia madam Bollinger. Není to jen víno, je to časem vybroušený zážitek, vůně, která se navždy vryje do Vašich smyslů. Pouze nejvybranější a nejprestižnější ročníky mohou nést označení Bollinger R.D. a rok 2002 je bezesporu jedním z těch legendárních, který si zaslouží Vaši pozornost.
ROČNÍK: SYMFONIE PŘÍRODY
Rok 2002 se v Champagne zapsal do historie jako fenomenální. Zima byla přísná, ale jaro přineslo ideální podmínky pro dokonalé kvetení révy. Štedré léto, zalité sluncem a bez přehřátí, umožnilo hroznům dosáhnout nepřekonatelné zralosti. Výsledkem jsou vína, která jsou mistrovsky vyvážená a opojně opulentní, předurčená k tomu, aby se stala sběratelským skvostem.
HROZNY: SRDCE DOKONALOSTI
Tato luxusní láhev je výsledkem precizního výběru hroznů, tvořených dokonalou harmonií odrůd: 60 % Pinot Noir a 40 % Chardonnay. Ponořte se do hloubky a složitosti, kterou přináší fakt, že úchvatných 71 % hroznů pochází z Grand Cru vinic a dalších 29 % z Premier Cru. Každý hrozen je ručně sklizen z celkem 23 pečlivě vybraných cru, což garantuje absolutní špičku kvality.
ZRÁNÍ: UMĚNÍ ČASU A TRPĚLIVOSTI
První kvašení části hroznů probíhá v dubových sudech starých 20 let. Představte si tu péči a mistrovství, které umožňují vínu rozvinout nepopsatelnou hloubku a komplexnost chutí, vrstvu po vrstvě. Druhé kvaření je daleko delší než je standardem, a až poté je víno pečlivě a ručně degoržováno. Tato nekompromisní oddanost tradičním metodám zaručuje nesrovnatelnou kvalitu a charakter. S dosáží pouhých 3-4 g/l (Extra Brut) si užíváte čistotu a nefalšovanou esenci toho nejlepšího, co Bollinger nabízí.
CHUŤ: NEODOLATELNÝ ZÁŽITEK PRO VAŠE SMYSLY
Užijte si zlatou barvu s jemnými odlesky a nekonečným tancem drobných, avšak neuvěřitelně vytrvalých bublinek. Vůně je symfonií zralého ovoce, kde se dominantní kdoule snoubí s jemnými tóny medu. Následuje opojný koncert pražených tónů a kakaa, který se otevírá do exotické elegance badyánu a muškátového oříšku. Velmi plná, avšak dokonale vyvážená a nekonečně dlouhá dochuť zanechá trvalý dojem, zatímco minerální záblesky s osvěžující esencí citronu odhalují příjemnou, sofistikovanou hořkost.
PÁROVÁNÍ K JÍDLU: CULINÁRNÍ VRCHOL
BOLLINGER R.D. 2002 není jen šampaňské, je to partner pro Vaše nejvybranější gastronomické zážitky. Vychutnejte si ho s luxusními rizoty, obzvláště houbovým či lanýžovým, které jeho chuťovou paletu pozvednou na novou úroveň. Je to ideální snoubení také s vybranou zvěřinou a zralými sýry, jako je Old Comté nebo švýcarský Gruyère. Pro dokonalý zážitek podávejte při ideální teplotě kolem 10 °C.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Bollinger se stal nedílnou součástí filmů s Jamesem Bondem. Jistě si vzpomenete, jak Bond vždy klidným hlasem pronese - šampaňské prosím - a na scénu "přichází" Bollinger.
Díky propojení s rodinou větví Villermontů sahá historie rodiny Bollinger v oblasti Champagne do 17. století. V této době už tato rodina vlastnila vinice v Aÿ a Cuis. V roce 1829 došlo v historickém městě Aÿ Atanasem de Villermont a Jacquesem Bollingerem k založení šampaňského domu. Již od počátku nebyla tato firma pouze výrobcem šampaňského, ale zároveň i pěstitelem vinné révy na nejlepších vinicích. S rostoucími požadavky na velké množství kvalitních hroznů následovalo zakoupení dalších vinic. Ve vlastnictví Bollingeru tak skončily některé z vybraných „cru“ v Louvois, Bouzy, Tauxiéres, Verzenay, Grauves, Bisseuil, Champvoisy, Passy-Grigny. Jako zatím poslední byly zakoupeny pozemky ve Vertus a Epernay. Tato expanze a získání celosvětové reputace bylo zákonitě spojeno s modernizací a rozšiřováním výroby. Od roku 1918 tak zakladatelův vnuk Jacques Bollinger postavil nové budovy a rozšířil sklepy. Jeho úsilí však bylo ukončeno předčasnou smrtí v roce 1941. Pokračování tak spočinulo na bedrech jeho ženy Lily, která se tohoto úkolu chopila s obrovským odhodláním a úsilím. Dokázala v programu svého zesnulého muže pokračovat nejen během těžkého válečného období, ale také v dalších třiceti letech a stala se tak legendou nejen v rodině Bollingerů, ale i v celé oblasti Champagne. Společnost zůstává nadále nezávislou a její firemní know-how je předáváno z generace na generaci. Od roku 1994 je firma řízena Ghislainem de Montgolfierem, což je zakladatelův pra-pravnuk. V současnosti Bollinger obhospodařuje 151 hektarů vinic, nacházejících se v klasifikaci grand cru nebo premier cru. Díky tomuto množství je Bollinger jedním z mála domů, který dokáže své požadavky na hrozny ze 70 % uspokojit svojí vlastní produkcí. Na vinicích dominuje Pinot noir, který je zároveň dominantním ve vyráběných směsích a určuje tak styl a charakter Bollingeru. Dále se zde pěstuje Chardonnay a Meunier. Při lisování hroznů si Bollinger ponechává pouze šťávy z prvního lisování, tzv. cuvée. Výsledky druhého lisování, tzv. taille jsou odprodány. Výjimkou tvoří taille z Chardonnay, které je v případě velmi dobrého ročníku uchováno. První fermentace probíhá oddělené pro jednotlivé crus a odrůdy. V průměrných nebo špatných ročnících, kdy je víno křehké a je potřeba mít nad fermentací lepší kontrolu, většina vín kvasí v malých nerezových tancích s kontrolovanou teplotou. Naproti tomu při dobré nebo výborné sklizni se k tomuto účelu používají dubové nádoby o obsahu 205, 225 a 400 litrů. Tyto nádoby jsou již dostatečně staré, aby víno neovlivnily dubovým aroma či taniny a zůstalo pouze přírodní aroma a chutě vína. Jako málokterý producent šampaňského produkuje Bollinger pouze dvě rozdílné směsi: Special Cuvée a Grande Année. První z nich je klasickou verzí šampaňského nejvyšší kvality vyráběné z variací hroznů, převážně Pinotu noir (okolo 60 %). Naproti tomu směs Grand Année se vyrábí pouze ve velmi dobrých ročnících z Pinotu noir (65-70 %) a Chardonnay. Nejvyšší verzí šampaňského je pak Bollinger R.D. (recently disgorged = nedávno degoržované), což je Grand Année, které prochází mnohem delším zráním v místních sklepeních. Tato prodloužená doba na kalech se pohybuje mezi 8 -25 roky. Grand Année se vyrábí také ve verzi Rosé, vznikající přidáním červeného vína z vinice Cote aux Enfants, čímž šampaňské získá tělnatost a ovocnost. Posledním Bollingerem produkovaných šampaňským je Vignes à la Française, což je čistý Pinot noir vyráběný ve starých dubových nádobách z hroznů pocházejících ze třech jedinečných parcel v okolí Aÿ a Bouzy, jejichž keře jako zázrakem unikly zkáze, při které phylloxera zničila všechny vinice v oblasti Champagne.