BOLLINGER R.D. 2008 (0,75l)
Popis
Představte si čistou esenci luxusu, stvořenou vizí madam Bollinger. Toto není jen šampaňské. Je to mistrovské dílo času a vášně, víno s duší, jehož vůně a chuť se vryjí do vaší paměti navždy. Jen ty nejvelkolepější ročníky se smějí pyšnit označením Bollinger R.D., a ročník 2008 je toho zářným důkazem. Je to živoucí legenda, která vás unese daleko za hranice všednosti.
ROČNÍK: Zázrak ročníku 2008
Někdy ty největší poklady vzejdou z nečekaných výzev. I když jaro a léto roku 2008 přinesly zataženou oblohu, záři slunce vystřídal zázračný zvrat v září, připomínající legendární ročníky jako 1966! Hrozny dosáhly zralosti, která předčila všechna očekávání a odhalila harmonii tónů, jakou jen tak nezažijete. Výsledkem pečlivého, až neúprosného výběru je sice nižší sklizeň, ale o to intenzivnější a bezprecedentní aromatická vyzrálost. Každá kapka vypráví příběh o vítězství nad přírodou.
HROZNY: Srdce šampaňského
Ponořte se do bohatství odrůd: 71 % Pinot Noir a 29 % Chardonnay. Tyto vzácné hrozny pocházejí z 18 pečlivě vybraných grand cru vinic, z nichž každá přispívá k nezaměnitelnému charakteru. Pinot Noir z ikonických oblastí Aÿ a Verzenay, Chardonnay z prestižních Le Mesnil-sur-Oger a Cramant – každá odrůda je mistrovsky sladěna pro dosažení dokonalosti.
ZRÁNÍ: Symfonie trpělivosti a tradice
Představte si proces, který je sám o sobě uměním. První kvašení probíhá v dubových sudech starých celých 20 let – ano, dvacet let! Tento rituál umožňuje vínu rozvinout nepřekonatelnou hloubku a komplexnost chuti. Následuje pak druhé kvašení, které je prodloužené daleko za standardní hranice, pečlivě sledované a zakončené ručním degoržováním. S dosáží pouhých 3 g/l (Extra Brut) je každá bublinka důkazem nekompromisní čistoty a preciznosti.
CHUŤ: Exploze smyslových požitků
Už samotný pohled je zážitek: zlatavá barva tančící s nekonečným proudem drobných, vytrvalých bublinek, které tvoří luxusní, krémovou pěnu. Přivoňte si a nechte se unést lákavým aroma marcipánu, šťavnatých dušených meruněk, hřejivého medu a čerstvé strouhanky, vše korunované jiskřivými tóny bergamotu. Na patře se rozvinou svěží citrusy, elegantně přecházející do chutí zralých švestek Mirabelle a sametových broskví. Toto je neuvěřitelně živé víno, které s každým douškem odhaluje výjimečnou, mnohovrstvou komplexnost. Závěr? Dlouhý, intenzivní, s dotekem čerstvých lískových oříšků a překvapivou slaností, která vás nenechá na pochybách o jeho velikosti.
PÁROVÁNÍ: Pozvedněte okamžik
Toto ročníkové šampaňské si zaslouží být hvězdou večera. Dopřejte si ho samotné jako luxusní aperitiv, který probudí vaše smysly, nebo ho pozvedněte do nových výšin v kombinaci s delikátními mušlemi svatého Jakuba a lískovými oříšky. Pro dokonalý zážitek podávejte při ideální teplotě 10 °C. Nečekejte. Dopřejte si tuto exkluzivní radost ještě dnes!
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Bollinger se stal nedílnou součástí filmů s Jamesem Bondem. Jistě si vzpomenete, jak Bond vždy klidným hlasem pronese - šampaňské prosím - a na scénu "přichází" Bollinger.
Díky propojení s rodinou větví Villermontů sahá historie rodiny Bollinger v oblasti Champagne do 17. století. V této době už tato rodina vlastnila vinice v Aÿ a Cuis. V roce 1829 došlo v historickém městě Aÿ Atanasem de Villermont a Jacquesem Bollingerem k založení šampaňského domu. Již od počátku nebyla tato firma pouze výrobcem šampaňského, ale zároveň i pěstitelem vinné révy na nejlepších vinicích. S rostoucími požadavky na velké množství kvalitních hroznů následovalo zakoupení dalších vinic. Ve vlastnictví Bollingeru tak skončily některé z vybraných „cru“ v Louvois, Bouzy, Tauxiéres, Verzenay, Grauves, Bisseuil, Champvoisy, Passy-Grigny. Jako zatím poslední byly zakoupeny pozemky ve Vertus a Epernay. Tato expanze a získání celosvětové reputace bylo zákonitě spojeno s modernizací a rozšiřováním výroby. Od roku 1918 tak zakladatelův vnuk Jacques Bollinger postavil nové budovy a rozšířil sklepy. Jeho úsilí však bylo ukončeno předčasnou smrtí v roce 1941. Pokračování tak spočinulo na bedrech jeho ženy Lily, která se tohoto úkolu chopila s obrovským odhodláním a úsilím. Dokázala v programu svého zesnulého muže pokračovat nejen během těžkého válečného období, ale také v dalších třiceti letech a stala se tak legendou nejen v rodině Bollingerů, ale i v celé oblasti Champagne. Společnost zůstává nadále nezávislou a její firemní know-how je předáváno z generace na generaci. Od roku 1994 je firma řízena Ghislainem de Montgolfierem, což je zakladatelův pra-pravnuk. V současnosti Bollinger obhospodařuje 151 hektarů vinic, nacházejících se v klasifikaci grand cru nebo premier cru. Díky tomuto množství je Bollinger jedním z mála domů, který dokáže své požadavky na hrozny ze 70 % uspokojit svojí vlastní produkcí. Na vinicích dominuje Pinot noir, který je zároveň dominantním ve vyráběných směsích a určuje tak styl a charakter Bollingeru. Dále se zde pěstuje Chardonnay a Meunier. Při lisování hroznů si Bollinger ponechává pouze šťávy z prvního lisování, tzv. cuvée. Výsledky druhého lisování, tzv. taille jsou odprodány. Výjimkou tvoří taille z Chardonnay, které je v případě velmi dobrého ročníku uchováno. První fermentace probíhá oddělené pro jednotlivé crus a odrůdy. V průměrných nebo špatných ročnících, kdy je víno křehké a je potřeba mít nad fermentací lepší kontrolu, většina vín kvasí v malých nerezových tancích s kontrolovanou teplotou. Naproti tomu při dobré nebo výborné sklizni se k tomuto účelu používají dubové nádoby o obsahu 205, 225 a 400 litrů. Tyto nádoby jsou již dostatečně staré, aby víno neovlivnily dubovým aroma či taniny a zůstalo pouze přírodní aroma a chutě vína. Jako málokterý producent šampaňského produkuje Bollinger pouze dvě rozdílné směsi: Special Cuvée a Grande Année. První z nich je klasickou verzí šampaňského nejvyšší kvality vyráběné z variací hroznů, převážně Pinotu noir (okolo 60 %). Naproti tomu směs Grand Année se vyrábí pouze ve velmi dobrých ročnících z Pinotu noir (65-70 %) a Chardonnay. Nejvyšší verzí šampaňského je pak Bollinger R.D. (recently disgorged = nedávno degoržované), což je Grand Année, které prochází mnohem delším zráním v místních sklepeních. Tato prodloužená doba na kalech se pohybuje mezi 8 -25 roky. Grand Année se vyrábí také ve verzi Rosé, vznikající přidáním červeného vína z vinice Cote aux Enfants, čímž šampaňské získá tělnatost a ovocnost. Posledním Bollingerem produkovaných šampaňským je Vignes à la Française, což je čistý Pinot noir vyráběný ve starých dubových nádobách z hroznů pocházejících ze třech jedinečných parcel v okolí Aÿ a Bouzy, jejichž keře jako zázrakem unikly zkáze, při které phylloxera zničila všechny vinice v oblasti Champagne.