Tarlant La Vigne d’Antan Extra-Brut (0,75l)
Popis
Název "La Vigne d'Antan" není jen označení; je to šepot z historie, úcta k původním, předfyloxerovým keřům. Představte si, že držíte v ruce živoucí odkaz, klenot s duší starší než generace, který vypráví příběh o síle a odolnosti.
HROZNY
Ponořte se do podstaty absolutní čistoty: 100 % Chardonnay, mistrovsky označované jako Blanc de Blancs. Hrozny pochází z jedné vinice zvané "Les Sables" v Oeuilly, kde vinná réva starší než 60 let hluboce zapouští kořeny do písčitého podloží. Právě zde, v této unikátní půdě, se rodí nepřekonatelná mineralita a hluboká duše tohoto výjimečného šampaňského. Každá kapka je svědectvím o bezkonkurenčním terroir.
ZRÁNÍ
Cesta k dokonalosti začíná v dubových sudech, kde část hroznů prochází prvním kvašením – to je jen předehra k mistrovské symfonii. Následně šampaňské zraje neuvěřitelných minimálně 10 let ve sklepě na kvasinkách, což je svědectví o nekompromisní trpělivosti a oddanosti k nejvyšší kvalitě. Po degorzáži dopřáváme tomuto skvostu dalších 6 měsíců klidu ve sklepě, aby se každý tón perfektně vyladil a dosáhl absolutní harmonie. S elegantní dosáží pouhých 2 g/l (Extra-Brut) se před vámi rozprostírá čistá, nezfalšovaná esence terroir, bez zbytečného cukru, jen ryzí chuť.
Dosáž: 2 g/l
CHUŤ
Už pouhý pohled vás uchvátí: hluboká zlatá barva se stříbrnými odlesky, korunovaná živou, perzistentní pěnou, která tančí ve sklenici. Přivoníte a objevíte opojnou symfonii tónů kandované pomerančové kůry a šťavnatých broskví, protkanou delikátními, lehce kouřovými a pikantními podtóny, které jen lákají k dalšímu zkoumání. První doušek je čistá, svěží a silně minerální chuť s doteky zralé hrušky, dokonale doplněná sušeným ovocem, křupavými lískovými oříšky a jemnými mandlemi. Tohle není jen chuť; to je zážitek, který vás pohltí a nepustí, zanechávající dlouhý, noblesní dozvuk.
PÁROVÁNÍ K JÍDLU
Proměňte své stolování v gastronomické umění. Toto ročníkové šampaňské je dokonalým společníkem pro ty nejvybranější pokrmy: představte si sametovou terinku z foie gras s pepřem, dokonale searské filé z mořského vlka s pikantním chorizem, šťavnaté kachní prso s osvěžujícím mangovým salátkem a koriandrem, pomalé taženou telecí plec s hříbky, která se rozplývá na jazyku, nebo krémové parmazánové rizoto s telecím brzlíkem. Pro absolutní vrchol zážitku podávejte při ideální teplotě 10 - 12°C. Dopřejte si tento nezapomenutelný zážitek ještě dnes!
Ideální teplota podávání je 10 - 12°C.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Champagne Tarlant je dynamický rodinný dům se širokou nabídkou šampaňského.
Má 14 hektarů vinic rozmístěných ve 4 různých crus: Oeuilly, Boursault, St-Agnan a Celles-les-Condés, všechny v údolí Marne. Dohromady to dává přibližně 57 pozemků, které jsou obhospodařovány udržitelným způsobem. Průměrný věk vinic je 35 let.
Benoit Tarlant, který momentálně vinařství vede, mění jejich portfolio směrem k menší dosáži (zhruba 0–6 g/litr). Vinifikace je 70 % v sudu, 29 % v tanku a 1 % v amfoře a velmi často u jejich šampaňského neprobíhá malolaktická fermentace.