Fleury Pére & Fils Sonate 2011 Extra Brut (0,75l)
Popis
Připravte se na zážitek, který překračuje běžné. Představujeme vám Fleury Pére & Fils Sonate 2011 Extra Brut – čtvrté, mimořádné vydání speciální edice, které mistrně řídil Jean Sébastien. Každá láhev je výsledkem nekonečné pečlivosti a absolutního citu pro detail, kde se snoubí tradice s inovací. A to nejlepší? Je vinifikováno zcela bez sulfátů, což zaručuje ryzí, nefalšovanou chuť přírody v té nejčistší podobě. Žádné kompromisy, jen dokonalá esence.
Ročník 2011: Vítězství Mistrovství nad Přírodou
Rok 2011 byl v Champagni výzvou, která oddělila průměrné od geniálních. Zatímco jiní zápasili s nepředvídatelným počasím – jarem plným nečekaného tepla a sucha, následovaným chladným a vlhkým létem s přívalovými dešti – Fleury Pére & Fils dokázalo přetavit tyto obtíže v triumf. Nenechte se zmást těžkostmi ročníku; právě z těchto podmínek vzešla Sonate 2011 jako doklad neochvějné kvality a umění vinohradníka. Je to šampaňské, které vzdoruje konvencím a září navzdory všem předpokladům.
Srdce Hroznů: Dědictví a Síla
Základem tohoto výjimečného šampaňského jsou hrozny pěstované na vinicích s úctyhodným věkem 35 let. Právě tyto staré vinice, skuteční pamětníci krajiny, propůjčují vínům mimořádnou hloubku, komplexnost a jedinečný charakter, který z mladších révy nedostanete. Pečlivě vybraná směs 60 % Pinot Noir a 40 % Chardonnay vytváří dokonalou harmonii – Pinot Noir dodává strukturu a sílu, zatímco Chardonnay přináší eleganci a svěžest. Je to symfonie chutí, která začíná hluboko v zemi.
Mistrovské Zrání: Čas, Který Dodává Hodnotu
Každá láhev Sonate 2011 je výsledkem trpělivosti a preciznosti. Šampaňské zraje minimálně 3 roky ve sklepě na kvasinkách, což je proces, který dodává nepopsatelnou komplexnost, jemnost a krémovou texturu. Tato doba odpočinku je klíčem k rozvinutí bohatých aromat a chutí, které čekají na vaše smysly. S dosáží pouhých 2 g/l se jedná o pravé Extra Brut, které odhaluje čistou podstatu hroznů bez jakéhokoli maskování. Pro ty, kteří hledají autenticitu a vytříbenost.
Chuť, Která Ovládne Vaše Smysly
Ponořte se do světa, kde každý doušek je objevem. Fleury Pére & Fils Sonate 2011 se představuje intenzivní zlatavou barvou, skrze kterou se vznášejí proudy jemných, vytrvalých bublinek, tvořících na povrchu nádhernou, krémovou pěnu. Vůně je doslova živá – exploduje tóny čerstvého žlutého ovoce, doplněné o svůdné pražené oříšky, které lákají k dalšímu průzkumu. V chuti je víno plné, velkorysé a naprosto originální – tanec komplexnosti, který se rozvíjí na patře. A ten závěr? Minerální, čistý a s neuvěřitelnou, nekonečnou délkou, která vás nenechá zapomenout. Toto není jen šampaňské, je to umělecké dílo.
Harmonie s Jídlem: Pozvedněte Každý Okamžik
Ať už hledáte dokonalého společníka pro speciální večeři, nebo si chcete dopřát okamžik čisté blaženosti, Sonate 2011 je tou správnou volbou. Toto speciální šampaňské je natolik majestátní, že si ho můžete vychutnat naprosto samotné – je to zážitek sám o sobě. Ale jeho univerzálnost je ohromující! Představte si ho v kombinaci s dekadentním houbovým rizotem, inovativními mrkvovými noky, křehkými koláčky s parmezánem a hruškou, nebo klasicky, s jemným sýrem Chaource. Nechte se unést, experimentujte a objevujte nové dimenze chutí s tímto mistrovským dílem.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Champagne Fleury bylo založeno Emilem Fleurym v roce 1895 a nachází se v jižní části Côte des Bar v malebné vesničce Courteron. Jsou skutečnými průkopníky biodynamiky v Champagne. Emil Fleury byl vůbec prvním, kdo po epidemii phylloxery znovu osadil zdejší vinice odrůdou Pinot noir. Rozhodnutí produkovat vlastní šampaňské bylo učiněno jeho synem Robertem Fleurym kvůli krizi v roce 1929, kdy došlo k významnému poklesu ceny hroznů. Tímto krokem se Champagne Fleury stalo jedním z prvních výrobců vlastního šampaňského v Côte des Bar. Pokusy o změnu způsobu hospodaření na vinicích sahají již do počátku sedmdesátých let, když Jean-Pierre Fleury syn Roberta Fleuryho začal půdu obdělávat ručně s významným začleněním kompostu. Tento krok mu umožnil upuštění od používání herbicidů a syntetických hnojiv. Přeměna na biodynamický způsob hospodaření byla logickým krokem, který uskutečnil v roce 1989 u prvních 3 ha vinic. Výsledky byly natolik pozitivní, že se o pouhé tři roky později rozhodl přeměnit i zbytek vinic. Dnes obhospodařují 15 ha půdy, čímž se stávají největším biodynamickým producentem v celém regionu Champagne. Pozitivní zkušenosti s biodynamikou inspirovaly i dva majitele sousedních parcel, kteří také přeměnili své vinice na biodynamický způsob hospodaření. Díky vzájemné spolupráci má tak Champagne Fleury k dispozici celkem 23 ha biodynamicky kultivovaných vinic. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat. V roce 1993 byl prestižním průvodcem Gault-Millau zvolen vinařem roku. Ocenění přicházela v každém roce, nicméně nejprestižnější jsou z posledních let. Je to logické, neboť Jean-Pierre nechává ty nejlepší ročníková cuvée zrát okolo deseti let na kvasinkách s tradičními korkovými zátkami. V roce 2008 obdrželo vinařství Biodynamic Trophy a zlatou medaili na IWC za svůj Brut Millésimé 1995 80% Pinot noir, 20% Chardonnay. Stejná ocenění byla udělena i v roce 2011, a to variantě extra brut. Toto ročníkové champagne si odneslo v roce 2009 čtyři hvězdičky od Decanteru a dvě zlaté medaile z MUNDUSvini. Prestižní ročníkové cuvée Robert Fleury 2000 1/3 Pinot noir, 1/3 Pinot blanc, 1/3 Chardonnay získalo v roce 2010 zlatou medaili zMUNDUSvini a stříbrnou medaili z IWC 2007. V roce 2011 se Champagne Fleury umístilo mezi 100 nejlepšími vinařstvími světa dle známého časopisu Wine Spirits. Od roku 2009 se více zapojuje i čtvrtá generace rodinného vinařství, kterou reprezentuje Jean-Sébastien. Díky jeho zásluze je dnes zrání všech vín před lahvováním zahájeno v obrovských dubových sudech o objemu 6000 l dovážených z Burgundska a opět se na některé parcely vrátil tradiční pomocník - kůň.
Zajímavostí jistě je, že Champagne Fleury používá při výrobě vlastní kvasinky, které byly izolovány přímo na jejich vinicích. Jejich výhodou je zabezpečení alkoholické fermentace i při ztížených okolních podmínkách vysoký alkohol, nízké pH, nízká teplota apod. Tento nově izolovaný typ byl roku 2004 pojmenován Vitilevure Quartz a od roku 2006 se prodává po celém světě jeho komerční verze. Díky osobitému přístupu separují jednotlivá vína nejen podle odrůd, ale i dle jednotlivých parcel. Po sklizni v roce 2010 bylo tak připraveno celkem 37 čirých vín, která jsou spolu s ostatními víny z minulých roků používána ke scelování pro jednotlivá cuvée. Champagne Fleury patří zaslouženě k pokladům vinařského regionu Champagne.