Fleury Pére & Fils Millésime 2000 Extra Brut (0,75l)
Popis
Ročník
Připravte se na cestu do minulosti, do roku, který byl pro svět šampaňského považován za opravdový zázrak – do roku 2000. Navzdory nepředvídatelným bouřím a krupobití, příroda ukázala svou sílu a odhodlání. Právě tyto extrémní podmínky, následované nejteplejším srpnem a zářím za půl století, stvořily něco výjimečného. Tento ročník je ztělesněním odhodlání přírody a lidské zručnosti. A co je výsledkem? Bohatá sklizeň vyzrálého a komplexního Chardonnay, které propůjčilo tomuto ročníku neodolatelné, svěží citrusové tóny, jež vás okamžitě okouzlí.
HROZNY
Prožijte dokonalou harmonii mistrně zvolených odrůd: 70 % Pinot Noir, který dodává strukturu a hloubku, a 30 % Chardonnay, které vnáší eleganci a svěžest. Tato pečlivě vyvážená kombinace je klíčem k nesrovnatelné komplexnosti a charakteru, který najdete jen v opravdu velkém šampaňském.
ZRÁNÍ
Ponořte se do umění trpělivosti a mistrovství. Toto šampaňské je skutečným klenotem, který podstupuje první kvašení u 25 % hroznů v těch nejlepších dubových sudech. Ale to je jen začátek. Následně zraje po neuvěřitelných více než 15 let ve sklepě na kvasinkách. Představte si tu péči, ten čas, tu oddanost, která je v každé bublince. Každá vteřina zrání se promítá do hloubky a komplexnosti, které jsou naprosto bezkonkurenční. Tohle není jen nápoj, to je investice do zážitku.
CHUŤ
Připravte se na explozi smyslů! Při prvním pohledu vás uchvátí sytá zlatá barva, protkaná nekonečnými, jemnými provázky bublinek, tančícími ve vaší sklenici jako živá symfonie. Vůně? To je pozvánka na dobrodružství – vrstva za vrstvou se odhaluje komplexní aróma anýzových sušenek, dokonale zralého ovoce a exotického limetového květu. A chuť? Ta vás zcela pohltí. Ucítíte bohaté tóny pomerančové kůry, hřejivého anýzu, aromatického kardamonu, osvěžující máty, pikantní limetkové kůry, jemného kouře a náznaku lahodného kandovaného ovoce. Není divu, že je to popisováno jako krémové, bohaté a elegantní šampaňské. Každý doušek se rozvine v dlouhém, nezapomenutelném závěru, který zanechá trvalý dojem.
PÁROVÁNÍ K JÍDLU
Ať už hledáte dokonalého společníka pro ty nejvýznamnější okamžiky, nebo si jen chcete dopřát luxus, Fleury Pére & Fils Millésime 2000 je tou pravou volbou. Vychutnejte si ho samotné a nechte se unést jeho jedinečným charakterem. Nebo ho pozvedněte na novou úroveň s delikátními pochoutkami, jako je například foie gras, a zažijte symfonii chutí, která vás ohromí.
OCENĚNÍ
Kvalita hovoří sama za sebe. Tento výjimečný ročník byl oceněn hned dvěma prestižními Zlatými medailemi: AMPHORE 2011 a AWC VIENNA 2011. Toto šampaňské není jen skvělý nápoj, je to uznaný triumf, který potvrzuje jeho místo mezi světovou špičkou.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Champagne Fleury bylo založeno Emilem Fleurym v roce 1895 a nachází se v jižní části Côte des Bar v malebné vesničce Courteron. Jsou skutečnými průkopníky biodynamiky v Champagne. Emil Fleury byl vůbec prvním, kdo po epidemii phylloxery znovu osadil zdejší vinice odrůdou Pinot noir. Rozhodnutí produkovat vlastní šampaňské bylo učiněno jeho synem Robertem Fleurym kvůli krizi v roce 1929, kdy došlo k významnému poklesu ceny hroznů. Tímto krokem se Champagne Fleury stalo jedním z prvních výrobců vlastního šampaňského v Côte des Bar. Pokusy o změnu způsobu hospodaření na vinicích sahají již do počátku sedmdesátých let, když Jean-Pierre Fleury syn Roberta Fleuryho začal půdu obdělávat ručně s významným začleněním kompostu. Tento krok mu umožnil upuštění od používání herbicidů a syntetických hnojiv. Přeměna na biodynamický způsob hospodaření byla logickým krokem, který uskutečnil v roce 1989 u prvních 3 ha vinic. Výsledky byly natolik pozitivní, že se o pouhé tři roky později rozhodl přeměnit i zbytek vinic. Dnes obhospodařují 15 ha půdy, čímž se stávají největším biodynamickým producentem v celém regionu Champagne. Pozitivní zkušenosti s biodynamikou inspirovaly i dva majitele sousedních parcel, kteří také přeměnili své vinice na biodynamický způsob hospodaření. Díky vzájemné spolupráci má tak Champagne Fleury k dispozici celkem 23 ha biodynamicky kultivovaných vinic. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat. V roce 1993 byl prestižním průvodcem Gault-Millau zvolen vinařem roku. Ocenění přicházela v každém roce, nicméně nejprestižnější jsou z posledních let. Je to logické, neboť Jean-Pierre nechává ty nejlepší ročníková cuvée zrát okolo deseti let na kvasinkách s tradičními korkovými zátkami. V roce 2008 obdrželo vinařství Biodynamic Trophy a zlatou medaili na IWC za svůj Brut Millésimé 1995 80% Pinot noir, 20% Chardonnay. Stejná ocenění byla udělena i v roce 2011, a to variantě extra brut. Toto ročníkové champagne si odneslo v roce 2009 čtyři hvězdičky od Decanteru a dvě zlaté medaile z MUNDUSvini. Prestižní ročníkové cuvée Robert Fleury 2000 1/3 Pinot noir, 1/3 Pinot blanc, 1/3 Chardonnay získalo v roce 2010 zlatou medaili zMUNDUSvini a stříbrnou medaili z IWC 2007. V roce 2011 se Champagne Fleury umístilo mezi 100 nejlepšími vinařstvími světa dle známého časopisu Wine Spirits. Od roku 2009 se více zapojuje i čtvrtá generace rodinného vinařství, kterou reprezentuje Jean-Sébastien. Díky jeho zásluze je dnes zrání všech vín před lahvováním zahájeno v obrovských dubových sudech o objemu 6000 l dovážených z Burgundska a opět se na některé parcely vrátil tradiční pomocník - kůň.
Zajímavostí jistě je, že Champagne Fleury používá při výrobě vlastní kvasinky, které byly izolovány přímo na jejich vinicích. Jejich výhodou je zabezpečení alkoholické fermentace i při ztížených okolních podmínkách vysoký alkohol, nízké pH, nízká teplota apod. Tento nově izolovaný typ byl roku 2004 pojmenován Vitilevure Quartz a od roku 2006 se prodává po celém světě jeho komerční verze. Díky osobitému přístupu separují jednotlivá vína nejen podle odrůd, ale i dle jednotlivých parcel. Po sklizni v roce 2010 bylo tak připraveno celkem 37 čirých vín, která jsou spolu s ostatními víny z minulých roků používána ke scelování pro jednotlivá cuvée. Champagne Fleury patří zaslouženě k pokladům vinařského regionu Champagne.