Organic

Fleury Pére & Fils Millésime 1995 Brut (0,75l)

80 % Pinot Noir a 20 % Chardonnay. Příjemná, otevřená vůně s tóny třešní, sušeného ovoce a koření. V chuti se projevuje svůdné tělo, vinnost, ale především svěžest. Kulatá chuť s prvky zralého ovoce a marcipánu dotváří jeho smyslnost. Stále pozoruhodně svěží.


  • Na skladě
5 780 Kč
Kategorie: Fleury Pére & Fils
Barva / Typ: Bílé
Obsah cukru: Brut
Oblast: Champagne
Velikost lahve: 0,75l
Ročník: 1995
Balení: Holá láhev
Země původu: Francie
 

Ročník

Rok 1995 přinesl vítanou úlevu, protože od roku 1990 do roku 1994 prožilo šampaňské pár špatných ročníků. Léto bylo teplé a stabilní až do začátku září, kdy začalo pršet. Navzdory plísním po dešti se podařilo sklizeň koncem září uskutečnit.

 

HROZNY

Odrůdy: 80 % Pinot Noir a 20 % Chardonnay

 

ZRÁNÍ

Šampaňské zraje více než 10 let ve sklepě na kvasinkách.

 

CHUŤ

Sytá zlatá barva s jemnými provázky bublinek. Příjemná, otevřená vůně s tóny třešní, sušeného ovoce a koření. V chuti se projevuje svůdné tělo, vinnost, ale především svěžest. Kulatá chuť s prvky zralého ovoce a marcipánu dotváří jeho smyslnost. Plné šampaňské, které dlouho přetrvává na patře. Stále pozoruhodně svěží.

 

PÁROVÁNÍ K JÍDLU

Toto ročníkové šampaňské si určitě vychutnáte samotné, ale i v kombinaci například s foie gras.

 

OCENĚNÍ

Zlatá medaile na MUNDUS vini Biofach 2009
Zlatá medaile na IWC 2008
Bronzová medaile na Decanter World Wine Awards 2011
* Guide Hachette 2009
Wine Spectator – 93 bodů
Wine Spirits – 95 bodů

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

fleury_logo

Champagne Fleury bylo založeno Emilem Fleurym v roce 1895 a nachází se v jižní části Côte des Bar v malebné vesničce Courteron. Jsou skutečnými průkopníky biodynamiky v Champagne. Emil Fleury byl vůbec prvním, kdo po epidemii phylloxery znovu osadil zdejší vinice odrůdou Pinot noir. Rozhodnutí produkovat vlastní šampaňské bylo učiněno jeho synem Robertem Fleurym kvůli krizi v roce 1929, kdy došlo k významnému poklesu ceny hroznů. Tímto krokem se Champagne Fleury stalo jedním z prvních výrobců vlastního šampaňského v Côte des Bar. Pokusy o změnu způsobu hospodaření na vinicích sahají již do počátku sedmdesátých let, když Jean-Pierre Fleury syn Roberta Fleuryho začal půdu obdělávat ručně s významným začleněním kompostu. Tento krok mu umožnil upuštění od používání herbicidů a syntetických hnojiv. Přeměna na biodynamický způsob hospodaření byla logickým krokem, který uskutečnil v roce 1989 u prvních 3 ha vinic. Výsledky byly natolik pozitivní, že se o pouhé tři roky později rozhodl přeměnit i zbytek vinic. Dnes obhospodařují 15 ha půdy, čímž se stávají největším biodynamickým producentem v celém regionu Champagne. Pozitivní zkušenosti s biodynamikou inspirovaly i dva majitele sousedních parcel, kteří také přeměnili své vinice na biodynamický způsob hospodaření. Díky vzájemné spolupráci má tak Champagne Fleury k dispozici celkem 23 ha biodynamicky kultivovaných vinic. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat. V roce 1993 byl prestižním průvodcem Gault-Millau zvolen vinařem roku. Ocenění přicházela v každém roce, nicméně nejprestižnější jsou z posledních let. Je to logické, neboť Jean-Pierre nechává ty nejlepší ročníková cuvée zrát okolo deseti let na kvasinkách s tradičními korkovými zátkami. V roce 2008 obdrželo vinařství Biodynamic Trophy a zlatou medaili na IWC za svůj Brut Millésimé 1995 80% Pinot noir, 20% Chardonnay. Stejná ocenění byla udělena i v roce 2011, a to variantě extra brut. Toto ročníkové champagne si odneslo v roce 2009 čtyři hvězdičky od Decanteru a dvě zlaté medaile z MUNDUSvini. Prestižní ročníkové cuvée Robert Fleury 2000 1/3 Pinot noir, 1/3 Pinot blanc, 1/3 Chardonnay získalo v roce 2010 zlatou medaili zMUNDUSvini a stříbrnou medaili z IWC 2007. V roce 2011 se Champagne Fleury umístilo mezi 100 nejlepšími vinařstvími světa dle známého časopisu Wine Spirits. Od roku 2009 se více zapojuje i čtvrtá generace rodinného vinařství, kterou reprezentuje Jean-Sébastien. Díky jeho zásluze je dnes zrání všech vín před lahvováním zahájeno v obrovských dubových sudech o objemu 6000 l dovážených z Burgundska a opět se na některé parcely vrátil tradiční pomocník - kůň. 

Zajímavostí jistě je, že Champagne Fleury používá při výrobě vlastní kvasinky, které byly izolovány přímo na jejich vinicích. Jejich výhodou je zabezpečení alkoholické fermentace i při ztížených okolních podmínkách vysoký alkohol, nízké pH, nízká teplota apod. Tento nově izolovaný typ byl roku 2004 pojmenován Vitilevure Quartz a od roku 2006 se prodává po celém světě jeho komerční verze. Díky osobitému přístupu separují jednotlivá vína nejen podle odrůd, ale i dle jednotlivých parcel. Po sklizni v roce 2010 bylo tak připraveno celkem 37 čirých vín, která jsou spolu s ostatními víny z minulých roků používána ke scelování pro jednotlivá cuvée. Champagne Fleury patří zaslouženě k pokladům vinařského regionu Champagne.