BOLLINGER Special Cuvée Jéroboam (3l) v luxusní červené dřevěné krabici
Popis
Připravte se na nepřekonatelný zážitek! Představujeme vám BOLLINGER Special Cuvée Jéroboam (3l) – monumentální klenot v luxusní červené dřevěné krabici, který není jen šampaňským, ale prohlášením. Je to symbol nekompromisního vkusu, velkolepých oslav a nezapomenutelných okamžiků, které se vryjí do paměti. Každá láhev je mistrovské dílo, stvořené pro ty, kdo oceňují excelenci bez kompromisů a touží po absolutním luxusu.
Hrozny: Srdce nepřekonatelné kvality
Tajemství hloubky a komplexnosti tohoto Special Cuvée spočívá v precizním a mistrovském blendu: dominantních 60 % Pinot Noir, které dodává sílu a strukturu, 25 % elegantního Chardonnay pro svěžest a jemnost, a 15 % Meunier, přinášející ovocné tóny. Nenechte se zmást pouhými procenty! Všechny hrozny pocházejí z 80 % z ikonických parcel Grand Cru a Premier Cru – to je záruka absolutně nejvyšší kvality, pečlivě vybraných jen pro Bollinger. Pro ještě větší bohatost a nekonečnou komplexnost je do směsi začleněno až 10 % rezervních vín, která trpělivě zrála 5 až 15 let. S perfektně vyváženou dosáží 7 g/l je to šampaňské, které doslova tančí na jazyku a nabízí čistou harmonii.
Zrání: Čas, který proměňuje hrozny ve zlato
Zde se odehrává skutečné kouzlo! První kvašení části hroznů probíhá v dubových sudech – to je Bollingerova tradiční pečeť kvality, která zajišťuje nepřekonatelný charakter a uchovává ty nejjemnější nuance. Žádné uspěchané procesy! Toto šampaňské zraje minimálně 3 roky v tichosti chladných sklepů na kvasinkách, což je záruka hluboké komplexnosti a nezaměnitelné elegance. Je to čas, který víno proměňuje z pouhých hroznů v tekuté zlato, připravené okouzlit vaše smysly.
Chuť: Symfonie pro vaše smysly
Připravte se na vizuální i chuťovou extázi! Již při prvním pohledu vás uchvátí nádherná zlatavá barva, typická pro modré odrůdy, obohacená o nekonečný proud jemných bublinek, korunovaných krémovou, opulentní pěnou. Vůně je dechberoucí – komplexní symfonie zralého ovoce a exotického koření, protkaná svůdnými tóny pečených jablek, sladkého kompotu a šťavnatých broskví. A chuť? Absolutní mistrovské dílo! Pocítíte svěžest hrušek, hřejivost briošek a překvapivý nádech čerstvého vlašského ořechu. Každý doušek je čistá radost, zakončená dlouhou, uspokojivou dochutí, která perfektně podtrhuje harmonický balanc mezi plností těla a osvěžující svěžestí.
Párování k jídlu: Umění gurmánského prožitku
Tento Brut Jéroboam je nespoutaný král aperitivů, který okamžitě pozvedne atmosféru jakékoli události a signalizuje začátek něčeho výjimečného. Ale jeho potenciál je mnohem širší! Proměňte obyčejné jídlo v nezapomenutelný gurmánský zážitek: dokonale se snoubí s luxusním parmazánovým rizotem, pozvedne chuť delikátních grilovaných ryb a elegantně doplní i šťavnaté kuřecí prso. Pro maximální rozvinutí všech chuťových tónů a optimální prožitek doporučujeme podávat při teplotě mezi 8 a 10°C.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Bollinger se stal nedílnou součástí filmů s Jamesem Bondem. Jistě si vzpomenete, jak Bond vždy klidným hlasem pronese - šampaňské prosím - a na scénu "přichází" Bollinger.
Díky propojení s rodinou větví Villermontů sahá historie rodiny Bollinger v oblasti Champagne do 17. století. V této době už tato rodina vlastnila vinice v Aÿ a Cuis. V roce 1829 došlo v historickém městě Aÿ Atanasem de Villermont a Jacquesem Bollingerem k založení šampaňského domu. Již od počátku nebyla tato firma pouze výrobcem šampaňského, ale zároveň i pěstitelem vinné révy na nejlepších vinicích. S rostoucími požadavky na velké množství kvalitních hroznů následovalo zakoupení dalších vinic. Ve vlastnictví Bollingeru tak skončily některé z vybraných „cru“ v Louvois, Bouzy, Tauxiéres, Verzenay, Grauves, Bisseuil, Champvoisy, Passy-Grigny. Jako zatím poslední byly zakoupeny pozemky ve Vertus a Epernay. Tato expanze a získání celosvětové reputace bylo zákonitě spojeno s modernizací a rozšiřováním výroby. Od roku 1918 tak zakladatelův vnuk Jacques Bollinger postavil nové budovy a rozšířil sklepy. Jeho úsilí však bylo ukončeno předčasnou smrtí v roce 1941. Pokračování tak spočinulo na bedrech jeho ženy Lily, která se tohoto úkolu chopila s obrovským odhodláním a úsilím. Dokázala v programu svého zesnulého muže pokračovat nejen během těžkého válečného období, ale také v dalších třiceti letech a stala se tak legendou nejen v rodině Bollingerů, ale i v celé oblasti Champagne. Společnost zůstává nadále nezávislou a její firemní know-how je předáváno z generace na generaci. Od roku 1994 je firma řízena Ghislainem de Montgolfierem, což je zakladatelův pra-pravnuk. V současnosti Bollinger obhospodařuje 151 hektarů vinic, nacházejících se v klasifikaci grand cru nebo premier cru. Díky tomuto množství je Bollinger jedním z mála domů, který dokáže své požadavky na hrozny ze 70 % uspokojit svojí vlastní produkcí. Na vinicích dominuje Pinot noir, který je zároveň dominantním ve vyráběných směsích a určuje tak styl a charakter Bollingeru. Dále se zde pěstuje Chardonnay a Meunier. Při lisování hroznů si Bollinger ponechává pouze šťávy z prvního lisování, tzv. cuvée. Výsledky druhého lisování, tzv. taille jsou odprodány. Výjimkou tvoří taille z Chardonnay, které je v případě velmi dobrého ročníku uchováno. První fermentace probíhá oddělené pro jednotlivé crus a odrůdy. V průměrných nebo špatných ročnících, kdy je víno křehké a je potřeba mít nad fermentací lepší kontrolu, většina vín kvasí v malých nerezových tancích s kontrolovanou teplotou. Naproti tomu při dobré nebo výborné sklizni se k tomuto účelu používají dubové nádoby o obsahu 205, 225 a 400 litrů. Tyto nádoby jsou již dostatečně staré, aby víno neovlivnily dubovým aroma či taniny a zůstalo pouze přírodní aroma a chutě vína. Jako málokterý producent šampaňského produkuje Bollinger pouze dvě rozdílné směsi: Special Cuvée a Grande Année. První z nich je klasickou verzí šampaňského nejvyšší kvality vyráběné z variací hroznů, převážně Pinotu noir (okolo 60 %). Naproti tomu směs Grand Année se vyrábí pouze ve velmi dobrých ročnících z Pinotu noir (65-70 %) a Chardonnay. Nejvyšší verzí šampaňského je pak Bollinger R.D. (recently disgorged = nedávno degoržované), což je Grand Année, které prochází mnohem delším zráním v místních sklepeních. Tato prodloužená doba na kalech se pohybuje mezi 8 -25 roky. Grand Année se vyrábí také ve verzi Rosé, vznikající přidáním červeného vína z vinice Cote aux Enfants, čímž šampaňské získá tělnatost a ovocnost. Posledním Bollingerem produkovaných šampaňským je Vignes à la Française, což je čistý Pinot noir vyráběný ve starých dubových nádobách z hroznů pocházejících ze třech jedinečných parcel v okolí Aÿ a Bouzy, jejichž keře jako zázrakem unikly zkáze, při které phylloxera zničila všechny vinice v oblasti Champagne.