BOLLINGER Special Cuvée Jéroboam (3l)

BOLLINGER Special Cuvée Jéroboam (3l) z hroznů Grand Cru a Premier Cru. Komplexní vůně zralého ovoce, koření a pečených jablek. V chuti hrušky, briošky a vlašské ořechy. Nádherný balanc a dlouhá dochuť. Ideální pro speciální příležitosti. Kupte nyní!

  • Na skladě
9 045 Kč
Kategorie: Bollinger
Barva / Typ: Bílé
Obsah cukru: Brut
Oblast: Champagne
Velikost lahve: 3l
Ročník: Neročníkové
Balení: Holá láhev
Země původu: Francie
 

Připravte se na zážitek, který překračuje hranice běžného. Představujeme vám BOLLINGER Special Cuvée Jéroboam (3l) – monumentální mistrovské dílo, které není pouhým šampaňským, ale prohlášením. Je to esence oslav, luxusu a nekompromisní kvality, uzavřená v impozantní třílitrové láhvi, stvořené pro okamžiky, které si zaslouží být nezapomenutelné.

Hrozny

Srdce tohoto jedinečného Cuvée bije v rytmu mistrovské směsi odrůd: dominantních 60 % Pinot Noir, které dodává sílu a strukturu, elegantních 25 % Chardonnay pro jemnost a svěžest, a 15 % Meunier, přinášející ovocnou bohatost. Ale to není vše! Vězte, že 80 % těchto hroznů pochází z prestižních vinic klasifikace Grand Cru a Premier Cru – to je garance absolutní špičky, kde každý hrozen vypráví příběh terroiru a péče. A jako tajná ingredience? Až 10 % rezervních vín, pečlivě uložených po dobu 5 až 15 let, které propůjčují tomuto šampaňskému neopakovatelnou hloubku a komplexnost. S dosáží 7 g/l se můžete těšit na dokonalou harmonii, která pohladí vaše smysly.

 

Zrání

Tajemství Bollingeru spočívá v trpělivosti a mistrovství. První kvašení části pečlivě vybraných hroznů probíhá v tradičních dubových sudech. Nejde jen o sud, jde o umění! Tento proces je klíčový pro zachování nefalšovaného charakteru a čistoty vína, což mu propůjčuje nezaměnitelnou texturu a komplexnost. A to nejlepší? Každá láhev zraje minimálně 3 roky hluboko ve sklepích, na kvasinkách, kde se pomalu rozvíjí její duše a krása. Představte si tu péči, ten čas, který je věnován, aby se na váš stůl dostalo něco skutečně mimořádného.

 

Chuť

Přivřete oči a nechte se unést! Jakmile sklenici pozvednete, pohled vás uchvátí zlatavou barvou, která je dědictvím modrých odrůd hroznů, zářivá a plná života. Následuje tanec neskutečně jemných bublinek, stoupajících k povrchu, kde se snoubí s luxusní, krémovou pěnou.

Vůně? To je symfonie! Vaše smysly obklopí krásná, komplexní vůně zralého ovoce a exotického koření. Ucítíte lákavé tóny pečených jablek, sladkého kompotu a šťavnatých broskví, které vás zavedou do světa kulinářských snů.

A pak ten okamžik pravdy – chuť! Na jazyku se rozvinou šťavnaté tóny hrušek, lahodná, máslová chuť čerstvě upečených briošek a překvapivé, ale harmonické tóny čerstvého vlašského ořechu. Každý doušek je objev. Závěr? Dlouhá, uspokojující dochuť, která mistrně podtrhuje dokonalý balanc mezi bohatou tělnatostí a osvěžující svěžestí. Tohle není jen šampaňské, to je zážitek pro duši.

 

Párování k jídlu

Přemýšlíte, kdy si dopřát tento skvost? Odpověď je jednoduchá: vždy! Tento Brut je absolutní špičkou jako aperitiv, připraví vaše smysly na nezapomenutelnou kulinární cestu. Ale nenechte se mýlit, jeho univerzálnost je dechberoucí. Dokonale se snoubí s krémovým parmazánovým rizotem, pozvedne chuť šťavnatých grilovaných ryb a elegantně doplní delikátní kuřecí prsa. Nebojte se experimentovat, Bollinger promění každé jídlo ve výjimečnou událost.

Pro nejlepší zážitek podávejte vychlazené na ideální teplotu mezi 8 a 10°C.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
Bezpečnostní kontrola

bol_logo

Bollinger se stal nedílnou součástí filmů s Jamesem Bondem. Jistě si vzpomenete, jak Bond vždy klidným hlasem pronese - šampaňské prosím - a na scénu "přichází" Bollinger.

Díky propojení s rodinou větví Villermontů sahá historie rodiny Bollinger v oblasti Champagne do 17. století. V této době už tato rodina vlastnila vinice v Aÿ a Cuis. V roce 1829 došlo v historickém městě Aÿ Atanasem de Villermont a Jacquesem Bollingerem k založení šampaňského domu. Již od počátku nebyla tato firma pouze výrobcem šampaňského, ale zároveň i pěstitelem vinné révy na nejlepších vinicích. S rostoucími požadavky na velké množství kvalitních hroznů následovalo zakoupení dalších vinic. Ve vlastnictví Bollingeru tak skončily některé z vybraných „cru“ v Louvois, Bouzy, Tauxiéres, Verzenay, Grauves, Bisseuil, Champvoisy, Passy-Grigny. Jako zatím poslední byly zakoupeny pozemky ve Vertus a Epernay. Tato expanze a získání celosvětové reputace bylo zákonitě spojeno s modernizací a rozšiřováním výroby. Od roku 1918 tak zakladatelův vnuk Jacques Bollinger postavil nové budovy a rozšířil sklepy. Jeho úsilí však bylo ukončeno předčasnou smrtí v roce 1941. Pokračování tak spočinulo na bedrech jeho ženy Lily, která se tohoto úkolu chopila s obrovským odhodláním a úsilím. Dokázala v programu svého zesnulého muže pokračovat nejen během těžkého válečného období, ale také v dalších třiceti letech a stala se tak legendou nejen v rodině Bollingerů, ale i v celé oblasti Champagne. Společnost zůstává nadále nezávislou a její firemní know-how je předáváno z generace na generaci. Od roku 1994 je firma řízena Ghislainem de Montgolfierem, což je zakladatelův pra-pravnuk. V současnosti Bollinger obhospodařuje 151 hektarů vinic, nacházejících se v klasifikaci grand cru nebo premier cru. Díky tomuto množství je Bollinger jedním z mála domů, který dokáže své požadavky na hrozny ze 70 % uspokojit svojí vlastní produkcí. Na vinicích dominuje Pinot noir, který je zároveň dominantním ve vyráběných směsích a určuje tak styl a charakter Bollingeru. Dále se zde pěstuje Chardonnay a Meunier. Při lisování hroznů si Bollinger ponechává pouze šťávy z prvního lisování, tzv. cuvée. Výsledky druhého lisování, tzv. taille jsou odprodány. Výjimkou tvoří taille z Chardonnay, které je v případě velmi dobrého ročníku uchováno. První fermentace probíhá oddělené pro jednotlivé crus a odrůdy. V průměrných nebo špatných ročnících, kdy je víno křehké a je potřeba mít nad fermentací lepší kontrolu, většina vín kvasí v malých nerezových tancích s kontrolovanou teplotou. Naproti tomu při dobré nebo výborné sklizni se k tomuto účelu používají dubové nádoby o obsahu 205, 225 a 400 litrů. Tyto nádoby jsou již dostatečně staré, aby víno neovlivnily dubovým aroma či taniny a zůstalo pouze přírodní aroma a chutě vína. Jako málokterý producent šampaňského produkuje Bollinger pouze dvě rozdílné směsi: Special Cuvée a Grande Année. První z nich je klasickou verzí šampaňského nejvyšší kvality vyráběné z variací hroznů, převážně Pinotu noir (okolo 60 %). Naproti tomu směs Grand Année se vyrábí pouze ve velmi dobrých ročnících z Pinotu noir (65-70 %) a Chardonnay. Nejvyšší verzí šampaňského je pak Bollinger R.D. (recently disgorged = nedávno degoržované), což je Grand Année, které prochází mnohem delším zráním v místních sklepeních. Tato prodloužená doba na kalech se pohybuje mezi 8 -25 roky. Grand Année se vyrábí také ve verzi Rosé, vznikající přidáním červeného vína z vinice Cote aux Enfants, čímž šampaňské získá tělnatost a ovocnost. Posledním Bollingerem produkovaných šampaňským je Vignes à la Française, což je čistý Pinot noir vyráběný ve starých dubových nádobách z hroznů pocházejících ze třech jedinečných parcel v okolí Aÿ a Bouzy, jejichž keře jako zázrakem unikly zkáze, při které phylloxera zničila všechny vinice v oblasti Champagne.