BOLLINGER Special Cuvée (0,375l)
Popis
Srdce Dědictví: Nesrovnatelný Původ BOLLINGER Special Cuvée
Připravte se na zážitek, který definuje luxus a tradici. BOLLINGER Special Cuvée je mistrovské dílo stvořené z pečlivě vybraných hroznů: dominantních 60 % Pinot Noir, elegantních 25 % Chardonnay a harmonických 15 % Meunier. Co činí toto šampaňské tak výjimečným? Plných 80 % hroznů pochází z prestižních parcel klasifikace Grand Cru a Premier Cru – záruka absolutní kvality, kterou cítíte v každé kapce. Navíc je obohaceno až o 10 % rezervních vín, pečlivě uložených po dobu 5 až 15 let, což mu dodává neuvěřitelnou hloubku a komplexnost. S dokonalou dosáží 7 g/l je každá lahev precizně vyvážená pro váš maximální požitek.
Magie Času: Tajemství Nekonečné Hloubky
Tajemství jeho nepřekonatelné komplexnosti tkví v pečlivém zrání. Část hroznů prochází prvním kvašením v exkluzivních dubových sudech – procesem, který je dnes u šampaňského raritou, ale pro Bollinger pilířem tradice a chuti. Tato metoda zajišťuje zachování veškerých charakteristických znaků a čistého, nezaměnitelného stylu vína. Následně každá láhev spočívá minimálně 3 roky v hlubokých sklepích na kvasinkách, kde získává svou proslulou jemnost, komplexnost a nezapomenutelnou hloubku. Je to proces, který nelze uspěchat – a výsledek je čistá dokonalost.
Exploze Smyslů: Mistrovské Dílo Na Vašem Patře
Při prvním pohledu vás uchvátí jeho zářivá zlatavá barva, která je odleskem bohatosti modrých odrůd hroznů. Okamžitě si všimnete nekonečného proudu hedvábně jemných bublinek, korunovaných luxusní krémovou pěnou, která láká k prvnímu doušku. Přivonějte a nechte se unést dechberoucí, komplexní vůní zralého ovoce, exotického koření, hřejivých tónů pečených jablek, domácího kompotu a šťavnatých broskví. Každá nosní dírka bude tančit radostí! V ústech se rozvine opulentní symfonie chutí: šťavnaté hrušky, křehká brioška a svěží tóny čerstvého vlašského ořechu. Ale to nejlepší přichází nakonec – neuvěřitelně dlouhá dochuť, která je dokonalým důkazem majestátního balancu mezi plnou, tělnatou strukturou a osvěžující, živou svěžestí. Toto není jen šampaňské, to je zážitková odysea.
Dokonalé Snoubení: Povýší Každou Příležitost Na Oslavu
BOLLINGER Special Cuvée není jen nápoj – je to partner pro vaše nejlepší okamžiky. Dopřejte si ho jako vznešený aperitiv, který okamžitě promění obyčejný večer v nezapomenutelnou událost. Jeho všestrannost vás ohromí: perfektně doplňuje krémové parmazánové rizoto, umocňuje chuť šťavnatých grilovaných ryb a elegantně se snoubí s jemným kuřecím prsem. Pro dosažení absolutního chuťového orgasmu podávejte mezi 8 a 10°C. Nenechte si ujít tento klenot, který promění každé sousto v mistrovský zážitek.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Bollinger se stal nedílnou součástí filmů s Jamesem Bondem. Jistě si vzpomenete, jak Bond vždy klidným hlasem pronese - šampaňské prosím - a na scénu "přichází" Bollinger.
Díky propojení s rodinou větví Villermontů sahá historie rodiny Bollinger v oblasti Champagne do 17. století. V této době už tato rodina vlastnila vinice v Aÿ a Cuis. V roce 1829 došlo v historickém městě Aÿ Atanasem de Villermont a Jacquesem Bollingerem k založení šampaňského domu. Již od počátku nebyla tato firma pouze výrobcem šampaňského, ale zároveň i pěstitelem vinné révy na nejlepších vinicích. S rostoucími požadavky na velké množství kvalitních hroznů následovalo zakoupení dalších vinic. Ve vlastnictví Bollingeru tak skončily některé z vybraných „cru“ v Louvois, Bouzy, Tauxiéres, Verzenay, Grauves, Bisseuil, Champvoisy, Passy-Grigny. Jako zatím poslední byly zakoupeny pozemky ve Vertus a Epernay. Tato expanze a získání celosvětové reputace bylo zákonitě spojeno s modernizací a rozšiřováním výroby. Od roku 1918 tak zakladatelův vnuk Jacques Bollinger postavil nové budovy a rozšířil sklepy. Jeho úsilí však bylo ukončeno předčasnou smrtí v roce 1941. Pokračování tak spočinulo na bedrech jeho ženy Lily, která se tohoto úkolu chopila s obrovským odhodláním a úsilím. Dokázala v programu svého zesnulého muže pokračovat nejen během těžkého válečného období, ale také v dalších třiceti letech a stala se tak legendou nejen v rodině Bollingerů, ale i v celé oblasti Champagne. Společnost zůstává nadále nezávislou a její firemní know-how je předáváno z generace na generaci. Od roku 1994 je firma řízena Ghislainem de Montgolfierem, což je zakladatelův pra-pravnuk. V současnosti Bollinger obhospodařuje 151 hektarů vinic, nacházejících se v klasifikaci grand cru nebo premier cru. Díky tomuto množství je Bollinger jedním z mála domů, který dokáže své požadavky na hrozny ze 70 % uspokojit svojí vlastní produkcí. Na vinicích dominuje Pinot noir, který je zároveň dominantním ve vyráběných směsích a určuje tak styl a charakter Bollingeru. Dále se zde pěstuje Chardonnay a Meunier. Při lisování hroznů si Bollinger ponechává pouze šťávy z prvního lisování, tzv. cuvée. Výsledky druhého lisování, tzv. taille jsou odprodány. Výjimkou tvoří taille z Chardonnay, které je v případě velmi dobrého ročníku uchováno. První fermentace probíhá oddělené pro jednotlivé crus a odrůdy. V průměrných nebo špatných ročnících, kdy je víno křehké a je potřeba mít nad fermentací lepší kontrolu, většina vín kvasí v malých nerezových tancích s kontrolovanou teplotou. Naproti tomu při dobré nebo výborné sklizni se k tomuto účelu používají dubové nádoby o obsahu 205, 225 a 400 litrů. Tyto nádoby jsou již dostatečně staré, aby víno neovlivnily dubovým aroma či taniny a zůstalo pouze přírodní aroma a chutě vína. Jako málokterý producent šampaňského produkuje Bollinger pouze dvě rozdílné směsi: Special Cuvée a Grande Année. První z nich je klasickou verzí šampaňského nejvyšší kvality vyráběné z variací hroznů, převážně Pinotu noir (okolo 60 %). Naproti tomu směs Grand Année se vyrábí pouze ve velmi dobrých ročnících z Pinotu noir (65-70 %) a Chardonnay. Nejvyšší verzí šampaňského je pak Bollinger R.D. (recently disgorged = nedávno degoržované), což je Grand Année, které prochází mnohem delším zráním v místních sklepeních. Tato prodloužená doba na kalech se pohybuje mezi 8 -25 roky. Grand Année se vyrábí také ve verzi Rosé, vznikající přidáním červeného vína z vinice Cote aux Enfants, čímž šampaňské získá tělnatost a ovocnost. Posledním Bollingerem produkovaných šampaňským je Vignes à la Française, což je čistý Pinot noir vyráběný ve starých dubových nádobách z hroznů pocházejících ze třech jedinečných parcel v okolí Aÿ a Bouzy, jejichž keře jako zázrakem unikly zkáze, při které phylloxera zničila všechny vinice v oblasti Champagne.