BOLLINGER Special Cuvée (0,375l)
Popis
BOLLINGER Special Cuvée (0,375l): Zážitek, který vás pozvedne.
Připravte se na okamžik čisté radosti a nefalšované elegance. Bollinger Special Cuvée není jen šampaňské, je to symbol výjimečnosti, tradice a nezaměnitelného mistrovství, stvořený pro ty, kteří si umí život vychutnat naplno. Každá láhev je pozvánkou do světa, kde se snoubí síla s jemností, a kde se obyčejné okamžiky mění v nezapomenutelné vzpomínky.
Srdce z nejlepších hroznů: Nepřekonatelná kvalita
Odkryjte tajemství hluboké chuti a komplexnosti, která pramení z nekompromisního výběru hroznů. Toto mistrovské dílo je pečlivě sestaveno z 60 % odrůdy Pinot Noir, 25 % Chardonnay a 15 % Meunier. Ale to není vše! Bollinger Special Cuvée se rodí z 80 % z hroznů pocházejících z legendárních parcel klasifikace Grand Cru a Premier Cru – míst, kde se rodí ty nejlepší vinice světa. K tomu se přidává zhruba 10 % pečlivě střežených rezervních vín, která zrála 5 až 15 let, dodávajíce hloubku, komplexnost a duši, kterou najdete jen u nejprestižnějších šampaňských. Dosáž 7 g/l pak dokonale podtrhuje jeho dokonalou harmonii.
Čas a řemeslo: Klíč k dokonalosti
Každá kapka Bollinger Special Cuvée je výsledkem trpělivosti a bezchybného řemesla. První kvašení části hroznů probíhá v dubových sudech – starodávná metoda, která propůjčuje vínu jedinečný charakter a podtrhuje jeho čistý, nezaměnitelný styl. Nejméně 3 roky pak toto šampaňské spočívá ve sklepě na kvasinkách, kde pomalu zraje k dokonalosti, rozvíjející vrstvy chutí a aroma, které vás absolutně pohltí.
Symfonie chutí: Okamžik, na který nezapomenete
Pohled na toto šampaňské je sám o sobě zážitek. Zářivá zlatavá barva, charakteristická pro modré odrůdy hroznů, je obohacena o mimořádně jemné bublinky a bohatou, krémovou pěnu, která tančí na jazyku. Přivoníte a objevíte nádhernou, komplexní vůni zralého ovoce a exotického koření, protkanou tóny pečených jablek, sladkého kompotu a šťavnatých broskví. V chuti se pak rozvine symfonie: svěží hrušky, luxusní briošky a delikátní tóny čerstvého vlašského ořechu. Dlouhá, smyslná dochuť dokonale podtrhuje nádherný balanc mezi tělnatostí a osvěžující svěžestí, zanechávající ve vás pocit absolutního uspokojení.
Harmonie s jídlem: Pozvedněte každý pokrm
Tento Brut je sice skvělý jako elegantní aperitiv, který okamžitě navodí slavnostní atmosféru, ale jeho skutečný potenciál se odhalí při párování s jídlem. Dopřejte si ho k bohatému parmazánovému rizotu, jemným grilovaným rybám nebo dokonale připravenému kuřecímu prsu. Bollinger Special Cuvée promění každé jídlo v gastronomický zážitek, který si budete pamatovat. Ideální teplota k podávání je mezi 8 a 10°C, což umožní plně se rozvinout jeho bohatým aromatům a chutím.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Bollinger se stal nedílnou součástí filmů s Jamesem Bondem. Jistě si vzpomenete, jak Bond vždy klidným hlasem pronese - šampaňské prosím - a na scénu "přichází" Bollinger.
Díky propojení s rodinou větví Villermontů sahá historie rodiny Bollinger v oblasti Champagne do 17. století. V této době už tato rodina vlastnila vinice v Aÿ a Cuis. V roce 1829 došlo v historickém městě Aÿ Atanasem de Villermont a Jacquesem Bollingerem k založení šampaňského domu. Již od počátku nebyla tato firma pouze výrobcem šampaňského, ale zároveň i pěstitelem vinné révy na nejlepších vinicích. S rostoucími požadavky na velké množství kvalitních hroznů následovalo zakoupení dalších vinic. Ve vlastnictví Bollingeru tak skončily některé z vybraných „cru“ v Louvois, Bouzy, Tauxiéres, Verzenay, Grauves, Bisseuil, Champvoisy, Passy-Grigny. Jako zatím poslední byly zakoupeny pozemky ve Vertus a Epernay. Tato expanze a získání celosvětové reputace bylo zákonitě spojeno s modernizací a rozšiřováním výroby. Od roku 1918 tak zakladatelův vnuk Jacques Bollinger postavil nové budovy a rozšířil sklepy. Jeho úsilí však bylo ukončeno předčasnou smrtí v roce 1941. Pokračování tak spočinulo na bedrech jeho ženy Lily, která se tohoto úkolu chopila s obrovským odhodláním a úsilím. Dokázala v programu svého zesnulého muže pokračovat nejen během těžkého válečného období, ale také v dalších třiceti letech a stala se tak legendou nejen v rodině Bollingerů, ale i v celé oblasti Champagne. Společnost zůstává nadále nezávislou a její firemní know-how je předáváno z generace na generaci. Od roku 1994 je firma řízena Ghislainem de Montgolfierem, což je zakladatelův pra-pravnuk. V současnosti Bollinger obhospodařuje 151 hektarů vinic, nacházejících se v klasifikaci grand cru nebo premier cru. Díky tomuto množství je Bollinger jedním z mála domů, který dokáže své požadavky na hrozny ze 70 % uspokojit svojí vlastní produkcí. Na vinicích dominuje Pinot noir, který je zároveň dominantním ve vyráběných směsích a určuje tak styl a charakter Bollingeru. Dále se zde pěstuje Chardonnay a Meunier. Při lisování hroznů si Bollinger ponechává pouze šťávy z prvního lisování, tzv. cuvée. Výsledky druhého lisování, tzv. taille jsou odprodány. Výjimkou tvoří taille z Chardonnay, které je v případě velmi dobrého ročníku uchováno. První fermentace probíhá oddělené pro jednotlivé crus a odrůdy. V průměrných nebo špatných ročnících, kdy je víno křehké a je potřeba mít nad fermentací lepší kontrolu, většina vín kvasí v malých nerezových tancích s kontrolovanou teplotou. Naproti tomu při dobré nebo výborné sklizni se k tomuto účelu používají dubové nádoby o obsahu 205, 225 a 400 litrů. Tyto nádoby jsou již dostatečně staré, aby víno neovlivnily dubovým aroma či taniny a zůstalo pouze přírodní aroma a chutě vína. Jako málokterý producent šampaňského produkuje Bollinger pouze dvě rozdílné směsi: Special Cuvée a Grande Année. První z nich je klasickou verzí šampaňského nejvyšší kvality vyráběné z variací hroznů, převážně Pinotu noir (okolo 60 %). Naproti tomu směs Grand Année se vyrábí pouze ve velmi dobrých ročnících z Pinotu noir (65-70 %) a Chardonnay. Nejvyšší verzí šampaňského je pak Bollinger R.D. (recently disgorged = nedávno degoržované), což je Grand Année, které prochází mnohem delším zráním v místních sklepeních. Tato prodloužená doba na kalech se pohybuje mezi 8 -25 roky. Grand Année se vyrábí také ve verzi Rosé, vznikající přidáním červeného vína z vinice Cote aux Enfants, čímž šampaňské získá tělnatost a ovocnost. Posledním Bollingerem produkovaných šampaňským je Vignes à la Française, což je čistý Pinot noir vyráběný ve starých dubových nádobách z hroznů pocházejících ze třech jedinečných parcel v okolí Aÿ a Bouzy, jejichž keře jako zázrakem unikly zkáze, při které phylloxera zničila všechny vinice v oblasti Champagne.