BOLLINGER Grande Année Rosé 2014 (0,75l)

BOLLINGER Grande Année Rosé 2014: lososová barva, vůně malin, jahod, třešní a koření. Sametová textura a bohatá chuť. Objevte toto výjimečné růžové šampaňské.

  • Na skladě
5 290 Kč
Kategorie: Bollinger
Barva / Typ: Růžové
Obsah cukru: Brut
Oblast: Champagne
Velikost lahve: 0,75l
Ročník: 2014
Balení: Holá láhev
Země původu: Francie
 

Připravte se na zážitek, který překoná vše, co jste dosud poznali. BOLLINGER Grande Année Rosé 2014 není jen šampaňské. Je to mistrovské dílo, zhmotnění elegance a síly, které ve svém srdci snoubí nepřekonatelnou jedinečnost výjimečného ročníku s duší exkluzivního červeného vína z legendární vinice Côte aux Enfants. Každá bublinka vypráví příběh o vášni, tradici a dokonalosti.

Ročník 2014: Vítězství nad přírodou

Ročník 2014 je svědectvím o nezlomnosti přírody a mistrovství domu Bollinger. Jaro sice přineslo slibný start, ale léto postavilo vinohradníky před drsné výzvy. Chladný a vlhký červenec hrozil pohromou, avšak odhodlání a neúnavná péče zajistily, že chladivý vítr udržel plíseň na uzdě. A pak přišlo září – záchrana! Teplé, suché podmínky umožnily hroznům dosáhnout perfektní zralosti a zachránit sklizeň. Každá kapka tohoto šampaňského je oslavou odolnosti a výjimečnosti.

Srdce šampaňského: Dokonalá harmonie hroznů

Tajemství BOLLINGER Grande Année Rosé 2014 spočívá v precizním výběru a harmonickém blendu těch nejlepších hroznů. Představte si: 72 % ušlechtilého Pinot Noir z prestižních vinic Aÿ a Verzenay, které dodává sílu a strukturu. K tomu se přidává 31 % elegantního Chardonnay z Avize, Chouilly a Mesnil-sur-Oger, přinášející svěžest a jemnost. A jako koruna všeho, pouhých 5 % výjimečného tichého červeného vína z jedinečné vinice Côte aux Enfants, které dodává tomuto Rosé jeho ikonický charakter a hloubku. Každá odrůda, pečlivě vybraná z 95 % Grands Crus a 5 % Premiers Crus vinic, je zárukou nepřekonatelné kvality a dokonalosti. S jemnou dosáží 7 g/l je to šampaňské, které oslavuje čistotu a autentičnost.

Tajemství času: Mistrovské zrání

Zde se odehrává skutečné kouzlo. První kvašení části hroznů probíhá v dubových sudech starých dvě desetiletíunikátní proces, který vínu propůjčuje nevídanou komplexnost a hluboké chuťové vrstvy. Ale to není vše! Během druhého kvašení je každá láhev uzavřena klasickým korkem, nikoli korunkovým uzávěrem. Tento tradiční přístup umožňuje jemnou, kontrolovanou mikro-oxidaci, která je klíčem k rozvoji hlubokého, nezapomenutelného charakteru a legendární zralosti, kterou od Bollingeru očekáváte. Je to trpělivost, která se promítá do každé bublinky.

Chuť, která očaruje: Symfonie smyslů

Otevřete láhev a nechte se unést! Před vámi se rozprostře jiskřivá lososová barva se zlatavými odlesky, lákající k prvnímu doušku. Ve vůni vás pohltí explozivní plejáda ovoce: šťavnaté maliny, divoké lesní jahody, sladké třešně, sametové broskve a exotické kdoule. To vše harmonicky doplňuje hřejivá náruč čerstvého chleba, kořeněného perníku a krémové vanilky. Na patře se rozvine chuťový tanec, kde rozpoznáte delikátní pomerančový květ, osvěžující citrónovou kůru a jemné tóny červeného rybízu. BOLLINGER Grande Année Rosé 2014 vás okouzlí svou luxusní sametovou texturou, avšak v chuti zůstává plné, bohaté a nezapomenutelně intenzivní. Je to zážitek pro každý smysl!

Kulinářské spojení: Pozvedněte své stolování

Proměňte obyčejnou večeři v nezapomenutelnou událost. BOLLINGER Grande Année Rosé 2014 je dokonalým partnerem pro ty nejvybranější gastronomické zážitky. Jeho komplexní charakter se fenomenálně snoubí s odvážnými chutěmi exotické či orientální kuchyně. Představte si ho po boku křehké kachny, šťavnaté křepelky nebo delikátní perličky – jeho eleganci podtrhne každé sousto. A pro sladkou tečku? Je znamenitým společníkem pro koláč s drobenkou z rebarbory nebo čerstvého červeného ovoce, kde jeho ovocné tóny nádherně vyniknou. Pro maximální potěšení podávejte vychlazené na ideální teplotu mezi 8 a 10°C.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
Bezpečnostní kontrola

bol_logo

Bollinger se stal nedílnou součástí filmů s Jamesem Bondem. Jistě si vzpomenete, jak Bond vždy klidným hlasem pronese - šampaňské prosím - a na scénu "přichází" Bollinger.

Díky propojení s rodinou větví Villermontů sahá historie rodiny Bollinger v oblasti Champagne do 17. století. V této době už tato rodina vlastnila vinice v Aÿ a Cuis. V roce 1829 došlo v historickém městě Aÿ Atanasem de Villermont a Jacquesem Bollingerem k založení šampaňského domu. Již od počátku nebyla tato firma pouze výrobcem šampaňského, ale zároveň i pěstitelem vinné révy na nejlepších vinicích. S rostoucími požadavky na velké množství kvalitních hroznů následovalo zakoupení dalších vinic. Ve vlastnictví Bollingeru tak skončily některé z vybraných „cru“ v Louvois, Bouzy, Tauxiéres, Verzenay, Grauves, Bisseuil, Champvoisy, Passy-Grigny. Jako zatím poslední byly zakoupeny pozemky ve Vertus a Epernay. Tato expanze a získání celosvětové reputace bylo zákonitě spojeno s modernizací a rozšiřováním výroby. Od roku 1918 tak zakladatelův vnuk Jacques Bollinger postavil nové budovy a rozšířil sklepy. Jeho úsilí však bylo ukončeno předčasnou smrtí v roce 1941. Pokračování tak spočinulo na bedrech jeho ženy Lily, která se tohoto úkolu chopila s obrovským odhodláním a úsilím. Dokázala v programu svého zesnulého muže pokračovat nejen během těžkého válečného období, ale také v dalších třiceti letech a stala se tak legendou nejen v rodině Bollingerů, ale i v celé oblasti Champagne. Společnost zůstává nadále nezávislou a její firemní know-how je předáváno z generace na generaci. Od roku 1994 je firma řízena Ghislainem de Montgolfierem, což je zakladatelův pra-pravnuk. V současnosti Bollinger obhospodařuje 151 hektarů vinic, nacházejících se v klasifikaci grand cru nebo premier cru. Díky tomuto množství je Bollinger jedním z mála domů, který dokáže své požadavky na hrozny ze 70 % uspokojit svojí vlastní produkcí. Na vinicích dominuje Pinot noir, který je zároveň dominantním ve vyráběných směsích a určuje tak styl a charakter Bollingeru. Dále se zde pěstuje Chardonnay a Meunier. Při lisování hroznů si Bollinger ponechává pouze šťávy z prvního lisování, tzv. cuvée. Výsledky druhého lisování, tzv. taille jsou odprodány. Výjimkou tvoří taille z Chardonnay, které je v případě velmi dobrého ročníku uchováno. První fermentace probíhá oddělené pro jednotlivé crus a odrůdy. V průměrných nebo špatných ročnících, kdy je víno křehké a je potřeba mít nad fermentací lepší kontrolu, většina vín kvasí v malých nerezových tancích s kontrolovanou teplotou. Naproti tomu při dobré nebo výborné sklizni se k tomuto účelu používají dubové nádoby o obsahu 205, 225 a 400 litrů. Tyto nádoby jsou již dostatečně staré, aby víno neovlivnily dubovým aroma či taniny a zůstalo pouze přírodní aroma a chutě vína. Jako málokterý producent šampaňského produkuje Bollinger pouze dvě rozdílné směsi: Special Cuvée a Grande Année. První z nich je klasickou verzí šampaňského nejvyšší kvality vyráběné z variací hroznů, převážně Pinotu noir (okolo 60 %). Naproti tomu směs Grand Année se vyrábí pouze ve velmi dobrých ročnících z Pinotu noir (65-70 %) a Chardonnay. Nejvyšší verzí šampaňského je pak Bollinger R.D. (recently disgorged = nedávno degoržované), což je Grand Année, které prochází mnohem delším zráním v místních sklepeních. Tato prodloužená doba na kalech se pohybuje mezi 8 -25 roky. Grand Année se vyrábí také ve verzi Rosé, vznikající přidáním červeného vína z vinice Cote aux Enfants, čímž šampaňské získá tělnatost a ovocnost. Posledním Bollingerem produkovaných šampaňským je Vignes à la Française, což je čistý Pinot noir vyráběný ve starých dubových nádobách z hroznů pocházejících ze třech jedinečných parcel v okolí Aÿ a Bouzy, jejichž keře jako zázrakem unikly zkáze, při které phylloxera zničila všechny vinice v oblasti Champagne.