BOLLINGER Grande Année Rosé 2014 (0,75l)
Popis
Připravte se na zážitek, který překoná vše, co jste dosud poznali. BOLLINGER Grande Année Rosé 2014 není jen šampaňské. Je to mistrovské dílo, zhmotnění elegance a síly, které ve svém srdci snoubí nepřekonatelnou jedinečnost výjimečného ročníku s duší exkluzivního červeného vína z legendární vinice Côte aux Enfants. Každá bublinka vypráví příběh o vášni, tradici a dokonalosti.
Ročník 2014: Vítězství nad přírodou
Ročník 2014 je svědectvím o nezlomnosti přírody a mistrovství domu Bollinger. Jaro sice přineslo slibný start, ale léto postavilo vinohradníky před drsné výzvy. Chladný a vlhký červenec hrozil pohromou, avšak odhodlání a neúnavná péče zajistily, že chladivý vítr udržel plíseň na uzdě. A pak přišlo září – záchrana! Teplé, suché podmínky umožnily hroznům dosáhnout perfektní zralosti a zachránit sklizeň. Každá kapka tohoto šampaňského je oslavou odolnosti a výjimečnosti.
Srdce šampaňského: Dokonalá harmonie hroznů
Tajemství BOLLINGER Grande Année Rosé 2014 spočívá v precizním výběru a harmonickém blendu těch nejlepších hroznů. Představte si: 72 % ušlechtilého Pinot Noir z prestižních vinic Aÿ a Verzenay, které dodává sílu a strukturu. K tomu se přidává 31 % elegantního Chardonnay z Avize, Chouilly a Mesnil-sur-Oger, přinášející svěžest a jemnost. A jako koruna všeho, pouhých 5 % výjimečného tichého červeného vína z jedinečné vinice Côte aux Enfants, které dodává tomuto Rosé jeho ikonický charakter a hloubku. Každá odrůda, pečlivě vybraná z 95 % Grands Crus a 5 % Premiers Crus vinic, je zárukou nepřekonatelné kvality a dokonalosti. S jemnou dosáží 7 g/l je to šampaňské, které oslavuje čistotu a autentičnost.
Tajemství času: Mistrovské zrání
Zde se odehrává skutečné kouzlo. První kvašení části hroznů probíhá v dubových sudech starých dvě desetiletí – unikátní proces, který vínu propůjčuje nevídanou komplexnost a hluboké chuťové vrstvy. Ale to není vše! Během druhého kvašení je každá láhev uzavřena klasickým korkem, nikoli korunkovým uzávěrem. Tento tradiční přístup umožňuje jemnou, kontrolovanou mikro-oxidaci, která je klíčem k rozvoji hlubokého, nezapomenutelného charakteru a legendární zralosti, kterou od Bollingeru očekáváte. Je to trpělivost, která se promítá do každé bublinky.
Chuť, která očaruje: Symfonie smyslů
Otevřete láhev a nechte se unést! Před vámi se rozprostře jiskřivá lososová barva se zlatavými odlesky, lákající k prvnímu doušku. Ve vůni vás pohltí explozivní plejáda ovoce: šťavnaté maliny, divoké lesní jahody, sladké třešně, sametové broskve a exotické kdoule. To vše harmonicky doplňuje hřejivá náruč čerstvého chleba, kořeněného perníku a krémové vanilky. Na patře se rozvine chuťový tanec, kde rozpoznáte delikátní pomerančový květ, osvěžující citrónovou kůru a jemné tóny červeného rybízu. BOLLINGER Grande Année Rosé 2014 vás okouzlí svou luxusní sametovou texturou, avšak v chuti zůstává plné, bohaté a nezapomenutelně intenzivní. Je to zážitek pro každý smysl!
Kulinářské spojení: Pozvedněte své stolování
Proměňte obyčejnou večeři v nezapomenutelnou událost. BOLLINGER Grande Année Rosé 2014 je dokonalým partnerem pro ty nejvybranější gastronomické zážitky. Jeho komplexní charakter se fenomenálně snoubí s odvážnými chutěmi exotické či orientální kuchyně. Představte si ho po boku křehké kachny, šťavnaté křepelky nebo delikátní perličky – jeho eleganci podtrhne každé sousto. A pro sladkou tečku? Je znamenitým společníkem pro koláč s drobenkou z rebarbory nebo čerstvého červeného ovoce, kde jeho ovocné tóny nádherně vyniknou. Pro maximální potěšení podávejte vychlazené na ideální teplotu mezi 8 a 10°C.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Bollinger se stal nedílnou součástí filmů s Jamesem Bondem. Jistě si vzpomenete, jak Bond vždy klidným hlasem pronese - šampaňské prosím - a na scénu "přichází" Bollinger.
Díky propojení s rodinou větví Villermontů sahá historie rodiny Bollinger v oblasti Champagne do 17. století. V této době už tato rodina vlastnila vinice v Aÿ a Cuis. V roce 1829 došlo v historickém městě Aÿ Atanasem de Villermont a Jacquesem Bollingerem k založení šampaňského domu. Již od počátku nebyla tato firma pouze výrobcem šampaňského, ale zároveň i pěstitelem vinné révy na nejlepších vinicích. S rostoucími požadavky na velké množství kvalitních hroznů následovalo zakoupení dalších vinic. Ve vlastnictví Bollingeru tak skončily některé z vybraných „cru“ v Louvois, Bouzy, Tauxiéres, Verzenay, Grauves, Bisseuil, Champvoisy, Passy-Grigny. Jako zatím poslední byly zakoupeny pozemky ve Vertus a Epernay. Tato expanze a získání celosvětové reputace bylo zákonitě spojeno s modernizací a rozšiřováním výroby. Od roku 1918 tak zakladatelův vnuk Jacques Bollinger postavil nové budovy a rozšířil sklepy. Jeho úsilí však bylo ukončeno předčasnou smrtí v roce 1941. Pokračování tak spočinulo na bedrech jeho ženy Lily, která se tohoto úkolu chopila s obrovským odhodláním a úsilím. Dokázala v programu svého zesnulého muže pokračovat nejen během těžkého válečného období, ale také v dalších třiceti letech a stala se tak legendou nejen v rodině Bollingerů, ale i v celé oblasti Champagne. Společnost zůstává nadále nezávislou a její firemní know-how je předáváno z generace na generaci. Od roku 1994 je firma řízena Ghislainem de Montgolfierem, což je zakladatelův pra-pravnuk. V současnosti Bollinger obhospodařuje 151 hektarů vinic, nacházejících se v klasifikaci grand cru nebo premier cru. Díky tomuto množství je Bollinger jedním z mála domů, který dokáže své požadavky na hrozny ze 70 % uspokojit svojí vlastní produkcí. Na vinicích dominuje Pinot noir, který je zároveň dominantním ve vyráběných směsích a určuje tak styl a charakter Bollingeru. Dále se zde pěstuje Chardonnay a Meunier. Při lisování hroznů si Bollinger ponechává pouze šťávy z prvního lisování, tzv. cuvée. Výsledky druhého lisování, tzv. taille jsou odprodány. Výjimkou tvoří taille z Chardonnay, které je v případě velmi dobrého ročníku uchováno. První fermentace probíhá oddělené pro jednotlivé crus a odrůdy. V průměrných nebo špatných ročnících, kdy je víno křehké a je potřeba mít nad fermentací lepší kontrolu, většina vín kvasí v malých nerezových tancích s kontrolovanou teplotou. Naproti tomu při dobré nebo výborné sklizni se k tomuto účelu používají dubové nádoby o obsahu 205, 225 a 400 litrů. Tyto nádoby jsou již dostatečně staré, aby víno neovlivnily dubovým aroma či taniny a zůstalo pouze přírodní aroma a chutě vína. Jako málokterý producent šampaňského produkuje Bollinger pouze dvě rozdílné směsi: Special Cuvée a Grande Année. První z nich je klasickou verzí šampaňského nejvyšší kvality vyráběné z variací hroznů, převážně Pinotu noir (okolo 60 %). Naproti tomu směs Grand Année se vyrábí pouze ve velmi dobrých ročnících z Pinotu noir (65-70 %) a Chardonnay. Nejvyšší verzí šampaňského je pak Bollinger R.D. (recently disgorged = nedávno degoržované), což je Grand Année, které prochází mnohem delším zráním v místních sklepeních. Tato prodloužená doba na kalech se pohybuje mezi 8 -25 roky. Grand Année se vyrábí také ve verzi Rosé, vznikající přidáním červeného vína z vinice Cote aux Enfants, čímž šampaňské získá tělnatost a ovocnost. Posledním Bollingerem produkovaných šampaňským je Vignes à la Française, což je čistý Pinot noir vyráběný ve starých dubových nádobách z hroznů pocházejících ze třech jedinečných parcel v okolí Aÿ a Bouzy, jejichž keře jako zázrakem unikly zkáze, při které phylloxera zničila všechny vinice v oblasti Champagne.