BOLLINGER Grande Année 2015 (0,75l)

BOLLINGER Grande Année 2015: Zlatavé víno s ovocným aroma, tóny třešní, citrusů a oříšků. Jemná perlivost, komplexní chuť a dlouhý závěr. Objevte jeho eleganci.

  • Na skladě
5 160 Kč
Kategorie: Bollinger
Barva / Typ: Bílé
Obsah cukru: Brut
Oblast: Champagne
Velikost lahve: 0,75l
Ročník: 2015
Balení: Holá láhev
Země původu: Francie
 

Ročník

Zažijte ročník 2015 – rok, kdy příroda testovala trpělivost, ale odměnila ji neobyčejnou sklizní. Horké jaro slibovalo zázraky, a i přes letní nástrahy se příznivé září stalo záchranou. Každá kapka v tomto šampaňském je důkazem odolnosti a mistrovství, které přetavilo výzvy v dokonalost. Užijte si příběh ve sklenici!

 

Hrozny

Odrůdy: 69 % Pinot Noir, 31 % Chardonnay

Srdcem BOLLINGER Grande Année 2015 je harmonické spojení 69 % Pinot Noir z prestižních vinic vAÿ a Verzenay, kde získává svou sílu a strukturu, a 31 % Chardonnay z elegantních Chouilly a Oiry, dodávající jemnost a svěžest. Tato pečlivě vybraná směs odráží dokonalost terroir a mistrovství vinařů. S dosáží 8 g/l je dosaženo té nejjemnější rovnováhy, která nechává vyniknout pravou esenci hroznů.

 

Zrání

Ponořte se do hlubin mistrovského zrání! První kvašení části hroznů probíhá v dubových sudech starých 20 let – žádná náhoda, ale precizní volba, která propůjčuje tomuto vínu jeho nezaměnitelnou komplexnost a hloubku chuti. A pak to nejlepší: během druhého kvašení je láhev uzavřena tradičním korkem, kdy mikro-oxidace jemně tvaruje každý bublinku, aby výsledkem byl šampaňský skvost s hlubokým, nezapomenutelným charakterem. To není jen zrání, to je alchymie dokonalosti.

 

Chuť

Připravte se na senzorickou extázi! Ve sklenici vás okouzlí nádherné zlatavé odlesky, odrážející léta trpělivého zrání a precizní techniky Bollinger. Přivoníte a objevíte orchestr vůní: svěží mořský vánek se prolíná s opojnou esencí zralých třešní, pikantního citronu, sladké kdoule a exotického bergamotu. Dále jsou cítit tóny pražených lískových oříšků, jemných mandlí, šťavnatých broskví a sladkých mirabelkových švestek.Jemná, avšak intenzivní perlivost tančí na jazyku, okamžitě následovaná nádherně jemnou, osvěžující kyselinkou. Obklopí vás hedvábná textura a v závěru ucítíte elegantní mineralitu, která přináší neuvěřitelnou délku a komplexnost na patře. Postupně se odhaluje celý ovocný sad a jiskřivé citrusy, které se rozvíjejí s každým okamžikem. BOLLINGER Grande Année 2015 není jen nápoj, je to živoucí umělecké dílo, které se před vámi plně odhalí a uchvátí vás svou intenzitou a hlubokým potenciálem.

 

Párování k jídlu

Povzneste svůj kulinářský zážitek! BOLLINGER Grande Année 2015 je dokonalým partnerem pro ty nejvybranější pokrmy. Představte si ho po boku šťavnatých krevet, delikátního filetu z pakambaly nebo luxusních těstovin s mořským ježkem. Toto šampaňské je stvořeno, aby zvýraznilo chuťové nuance a proměnilo každé sousto v nezapomenutelnou symfonii chutí. Pro optimální rozvinutí jeho potenciálu podávejte při ideální teplotě 10 až 12 °C. Nenechte si ujít tento mistrovský zážitek!

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
Bezpečnostní kontrola

bol_logo

Bollinger se stal nedílnou součástí filmů s Jamesem Bondem. Jistě si vzpomenete, jak Bond vždy klidným hlasem pronese - šampaňské prosím - a na scénu "přichází" Bollinger.

Díky propojení s rodinou větví Villermontů sahá historie rodiny Bollinger v oblasti Champagne do 17. století. V této době už tato rodina vlastnila vinice v Aÿ a Cuis. V roce 1829 došlo v historickém městě Aÿ Atanasem de Villermont a Jacquesem Bollingerem k založení šampaňského domu. Již od počátku nebyla tato firma pouze výrobcem šampaňského, ale zároveň i pěstitelem vinné révy na nejlepších vinicích. S rostoucími požadavky na velké množství kvalitních hroznů následovalo zakoupení dalších vinic. Ve vlastnictví Bollingeru tak skončily některé z vybraných „cru“ v Louvois, Bouzy, Tauxiéres, Verzenay, Grauves, Bisseuil, Champvoisy, Passy-Grigny. Jako zatím poslední byly zakoupeny pozemky ve Vertus a Epernay. Tato expanze a získání celosvětové reputace bylo zákonitě spojeno s modernizací a rozšiřováním výroby. Od roku 1918 tak zakladatelův vnuk Jacques Bollinger postavil nové budovy a rozšířil sklepy. Jeho úsilí však bylo ukončeno předčasnou smrtí v roce 1941. Pokračování tak spočinulo na bedrech jeho ženy Lily, která se tohoto úkolu chopila s obrovským odhodláním a úsilím. Dokázala v programu svého zesnulého muže pokračovat nejen během těžkého válečného období, ale také v dalších třiceti letech a stala se tak legendou nejen v rodině Bollingerů, ale i v celé oblasti Champagne. Společnost zůstává nadále nezávislou a její firemní know-how je předáváno z generace na generaci. Od roku 1994 je firma řízena Ghislainem de Montgolfierem, což je zakladatelův pra-pravnuk. V současnosti Bollinger obhospodařuje 151 hektarů vinic, nacházejících se v klasifikaci grand cru nebo premier cru. Díky tomuto množství je Bollinger jedním z mála domů, který dokáže své požadavky na hrozny ze 70 % uspokojit svojí vlastní produkcí. Na vinicích dominuje Pinot noir, který je zároveň dominantním ve vyráběných směsích a určuje tak styl a charakter Bollingeru. Dále se zde pěstuje Chardonnay a Meunier. Při lisování hroznů si Bollinger ponechává pouze šťávy z prvního lisování, tzv. cuvée. Výsledky druhého lisování, tzv. taille jsou odprodány. Výjimkou tvoří taille z Chardonnay, které je v případě velmi dobrého ročníku uchováno. První fermentace probíhá oddělené pro jednotlivé crus a odrůdy. V průměrných nebo špatných ročnících, kdy je víno křehké a je potřeba mít nad fermentací lepší kontrolu, většina vín kvasí v malých nerezových tancích s kontrolovanou teplotou. Naproti tomu při dobré nebo výborné sklizni se k tomuto účelu používají dubové nádoby o obsahu 205, 225 a 400 litrů. Tyto nádoby jsou již dostatečně staré, aby víno neovlivnily dubovým aroma či taniny a zůstalo pouze přírodní aroma a chutě vína. Jako málokterý producent šampaňského produkuje Bollinger pouze dvě rozdílné směsi: Special Cuvée a Grande Année. První z nich je klasickou verzí šampaňského nejvyšší kvality vyráběné z variací hroznů, převážně Pinotu noir (okolo 60 %). Naproti tomu směs Grand Année se vyrábí pouze ve velmi dobrých ročnících z Pinotu noir (65-70 %) a Chardonnay. Nejvyšší verzí šampaňského je pak Bollinger R.D. (recently disgorged = nedávno degoržované), což je Grand Année, které prochází mnohem delším zráním v místních sklepeních. Tato prodloužená doba na kalech se pohybuje mezi 8 -25 roky. Grand Année se vyrábí také ve verzi Rosé, vznikající přidáním červeného vína z vinice Cote aux Enfants, čímž šampaňské získá tělnatost a ovocnost. Posledním Bollingerem produkovaných šampaňským je Vignes à la Française, což je čistý Pinot noir vyráběný ve starých dubových nádobách z hroznů pocházejících ze třech jedinečných parcel v okolí Aÿ a Bouzy, jejichž keře jako zázrakem unikly zkáze, při které phylloxera zničila všechny vinice v oblasti Champagne.