BOLLINGER Grande Année 2014 Magnum (1,5l) v dárkové krabičce
Popis
Ročník: Vzácný Odkaz Roku 2014
Představte si rok, kdy se příroda spojila s mistrovstvím člověka, aby zrodila něco skutečně výjimečného. Rok 2014 byl zkouškou, ze které vzešel triumf. Po vlahém a suchém jaru, které slibovalo rychlý a zdravý start, a úspěšném kvetení bez krutých mrazů, přišlo náročné, chladné a vlhké léto. Ale tam, kde jiní propadli skepsi, Bollinger ukázal svou sílu. Chladivý vítr udržel plísně na uzdě a příznivé, teplé a suché září zázračně zachránilo sklizeň, umožňující hroznům dosáhnout optimální zralosti. Právě z této neuvěřitelné sezóny pochází jeden z nejlepších ročníků, který definuje nezlomnost a excelenci.
Hrozny: Srdce Velkoleposti
V samém srdci tohoto mistrovského díla leží pečlivě vybrané hrozny, mistrně smíchané v dokonalém poměru: 69 % Pinot Noir a 31 % Chardonnay. Hrozny Pinot Noir, dodávající tomuto šampaňskému jeho strukturu a hloubku, pochází z vyhlášených vinic v Aÿ a Verzenay, proslulých svou nekompromisní kvalitou. Chardonnay, které dodává eleganci a svěžest, je sklízeno z prestižních vinic Chouilly a Oiry. S precizně nastavenou dosáží 8 g/l je každá kapka kalibrována k dokonalosti, aby nabídla harmonii, která pohladí vaše smysly.
Zrání: Tajemství Nepřekonatelné Komplexnosti
Proč je Bollinger Grande Année 2014 tak jedinečný? Tajemství spočívá v jeho metodě zrání, která je skutečným uměním. První kvašení části hroznů probíhá v dubových sudech starých úctyhodných 20 let. Představte si, jak se v těchto vzácných sudech rozvíjí každá nuance chuti, jak víno získává neuvěřitelnou hloubku a komplexnost, která vás naprosto pohltí. Během druhého kvašení je láhev uzavřena klasickým korkem – nikoli korunkovým uzávěrem. Tento tradiční přístup umožňuje jemnou mikro-oxidaci, která dává šampaňskému jeho nezaměnitelný, hluboký a bohatý charakter. Je to proces, který nelze uspěchat, a výsledek, který je naprosto bezkonkurence.
MAGNUM: Dokonalost V Nejvyšší Formě
Zapomeňte na kompromisy. BOLLINGER Grande Année 2014 v Magnumu (láhev o objemu 1,5l) není jen větší, je LEPŠÍ. Odborníci se shodují, že zrání v Magnumu je ta nejlepší volba pro dosažení absolutní špičky v chuti a potenciálu zrání. Díky specifickému poměru hrdla láhve k jejímu tělu je okysličení vína sníženo na minimum, což poskytuje optimální prostředí pro rozvoj neuvěřitelně komplexního a dlouhotrvajícího stárnutí. Když si vyberete Magnum, vybíráte si nejen velikost, ale i intenzivnější projev, hlubší aroma a delší, opulentní závěr. Toto je šampaňské v jeho NEJLEPŠÍ FORMĚ, připravené oslnit vás na každém doušku.
Chuť: Symfonie, Která Tančí Na Jazyku
Připravte se na zážitek, který překoná vše, co jste dosud ochutnali. Zlatavé odlesky Grande Année 2014 jsou vizuálním svědectvím o jeho zralosti a legendárních vinařských technikách Bollinger. Jakmile přivoníte, ucítíte opojnou vůni mořského vzduchu propletenou s notami zralých třešní, osvěžujícího citronu, exotické kdoulí a bergamotu. Rozpoznáte také jemné tóny lískových oříšků, mandlí, šťavnatých broskví a sladkých mirabelkových švestek – paletu chutí, která se neustále vyvíjí. První doušek vás ohromí jemnou, přesto intenzivní perlivostí, následovanou nádhernou, elegantní kyselinkou, která probouzí smysly. S každým dalším douškem se odhaluje hedvábná textura a nečekaná mineralita, jež přinášejí vynikající délku a hloubku na patře. Toto víno není jen nápoj; je to živé umělecké dílo, které se postupně rozvíjí, odhaluje svůj plný potenciál a intenzitu s každým okamžikem, který mu věnujete.
Párování k Jídlu: Pozvedněte Váš Kulinářský Zážitek
Nevšední okamžiky si žádají nevšední doprovod. BOLLINGER Grande Année 2014 Magnum je stvořen k tomu, aby pozvedl vaše kulinářské zážitky na novou úroveň. Představte si dokonalou harmonii s delikátními pokrmy z krevet, majestátním filetem z pakambaly nebo inovativními těstovinami s mořským ježkem. Každé sousto se v kombinaci s tímto šampaňským promění v symfonii chutí. Pro ideální projev a maximální potěšení podávejte vychlazené na teplotu mezi 10 a 12°C. Nenechte si ujít příležitost vlastnit tuto legendu.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Bollinger se stal nedílnou součástí filmů s Jamesem Bondem. Jistě si vzpomenete, jak Bond vždy klidným hlasem pronese - šampaňské prosím - a na scénu "přichází" Bollinger.
Díky propojení s rodinou větví Villermontů sahá historie rodiny Bollinger v oblasti Champagne do 17. století. V této době už tato rodina vlastnila vinice v Aÿ a Cuis. V roce 1829 došlo v historickém městě Aÿ Atanasem de Villermont a Jacquesem Bollingerem k založení šampaňského domu. Již od počátku nebyla tato firma pouze výrobcem šampaňského, ale zároveň i pěstitelem vinné révy na nejlepších vinicích. S rostoucími požadavky na velké množství kvalitních hroznů následovalo zakoupení dalších vinic. Ve vlastnictví Bollingeru tak skončily některé z vybraných „cru“ v Louvois, Bouzy, Tauxiéres, Verzenay, Grauves, Bisseuil, Champvoisy, Passy-Grigny. Jako zatím poslední byly zakoupeny pozemky ve Vertus a Epernay. Tato expanze a získání celosvětové reputace bylo zákonitě spojeno s modernizací a rozšiřováním výroby. Od roku 1918 tak zakladatelův vnuk Jacques Bollinger postavil nové budovy a rozšířil sklepy. Jeho úsilí však bylo ukončeno předčasnou smrtí v roce 1941. Pokračování tak spočinulo na bedrech jeho ženy Lily, která se tohoto úkolu chopila s obrovským odhodláním a úsilím. Dokázala v programu svého zesnulého muže pokračovat nejen během těžkého válečného období, ale také v dalších třiceti letech a stala se tak legendou nejen v rodině Bollingerů, ale i v celé oblasti Champagne. Společnost zůstává nadále nezávislou a její firemní know-how je předáváno z generace na generaci. Od roku 1994 je firma řízena Ghislainem de Montgolfierem, což je zakladatelův pra-pravnuk. V současnosti Bollinger obhospodařuje 151 hektarů vinic, nacházejících se v klasifikaci grand cru nebo premier cru. Díky tomuto množství je Bollinger jedním z mála domů, který dokáže své požadavky na hrozny ze 70 % uspokojit svojí vlastní produkcí. Na vinicích dominuje Pinot noir, který je zároveň dominantním ve vyráběných směsích a určuje tak styl a charakter Bollingeru. Dále se zde pěstuje Chardonnay a Meunier. Při lisování hroznů si Bollinger ponechává pouze šťávy z prvního lisování, tzv. cuvée. Výsledky druhého lisování, tzv. taille jsou odprodány. Výjimkou tvoří taille z Chardonnay, které je v případě velmi dobrého ročníku uchováno. První fermentace probíhá oddělené pro jednotlivé crus a odrůdy. V průměrných nebo špatných ročnících, kdy je víno křehké a je potřeba mít nad fermentací lepší kontrolu, většina vín kvasí v malých nerezových tancích s kontrolovanou teplotou. Naproti tomu při dobré nebo výborné sklizni se k tomuto účelu používají dubové nádoby o obsahu 205, 225 a 400 litrů. Tyto nádoby jsou již dostatečně staré, aby víno neovlivnily dubovým aroma či taniny a zůstalo pouze přírodní aroma a chutě vína. Jako málokterý producent šampaňského produkuje Bollinger pouze dvě rozdílné směsi: Special Cuvée a Grande Année. První z nich je klasickou verzí šampaňského nejvyšší kvality vyráběné z variací hroznů, převážně Pinotu noir (okolo 60 %). Naproti tomu směs Grand Année se vyrábí pouze ve velmi dobrých ročnících z Pinotu noir (65-70 %) a Chardonnay. Nejvyšší verzí šampaňského je pak Bollinger R.D. (recently disgorged = nedávno degoržované), což je Grand Année, které prochází mnohem delším zráním v místních sklepeních. Tato prodloužená doba na kalech se pohybuje mezi 8 -25 roky. Grand Année se vyrábí také ve verzi Rosé, vznikající přidáním červeného vína z vinice Cote aux Enfants, čímž šampaňské získá tělnatost a ovocnost. Posledním Bollingerem produkovaných šampaňským je Vignes à la Française, což je čistý Pinot noir vyráběný ve starých dubových nádobách z hroznů pocházejících ze třech jedinečných parcel v okolí Aÿ a Bouzy, jejichž keře jako zázrakem unikly zkáze, při které phylloxera zničila všechny vinice v oblasti Champagne.