BOLLINGER Grande Année 2014 Jéroboam (3,0l) v luxusní dřevěné krabici
Popis
ROČNÍK
Připravte se na cestu časem do jednoho z nejpozoruhodnějších ročníků v historii Champagne, ročníku 2005. Představte si zimní klid, který objal vinice suchým, chladným objetím, připravujícím půdu pro zázračné probuzení. Jaro přineslo ideální podmínky pro neuvěřitelně úspěšné rašení a kvetení, slibující bohatou sklizeň. Jak léto začalo rozkvétat, slunce políbilo každý hrozen, ale skutečné kouzlo se odehrálo v srpnu. Po krátkém ochlazení přišla vlna intenzivního tepla, která mistrně nastartovala dozrávání a dodala hroznům nesrovnatelnou hloubku. Zářivé září pak korunovalo celé úsilí teplými a stabilními podmínkami, které byly klíčové pro dokonalé dozrání révy. Zatímco dny hřály, chladné noci pracovaly v tichosti, pečlivě zachovávajíc esenciální kyselost a bohaté aromatické látky, které definují Bollinger. Sklizeň, probíhající v téměř idylických podmínkách, byla pak oslavou přírody a lidské péče.
HROZNY
Každá kapka tohoto šampaňského je symfonií pečlivě vybraných odrůd: 70 % Pinot Noir a 30 % Chardonnay. Toto není jen tak ledajaké víno – 95 % hroznů pochází z těch nejprestižnějších vinic s označením Grand Cru a zbylých 5 % z vyhlášených vinic Premier Cru. To je záruka absolutní kvality, která se odráží v každém bublinkách. Pinot Noir, dávající vínu jeho strukturu a sílu, je pečlivě vybírán z legendárních vinic v Aÿ a Verzenay. Chardonnay, dodávající eleganci a jemnost, pak pochází z exkluzivních oblastí Avize, Chouilly a Le Mesnil-sur-Oger. Představte si to: každý hrozen je vybrán s absolutní precizností, aby zajistil, že ve vaší sklenici přistane jen to nejlepší z Champagne.
ZRÁNÍ
Tajemství bezkonkurenční hloubky a složitosti Bollinger Grande Année spočívá v jeho unikátním procesu zrání. První fermentace všech pečlivě vybraných hroznů probíhá v dubových sudech – to je klíčový krok, který vínu propůjčuje neuvěřitelnou plnost, krémovou texturu a komplexní aroma, které jinde nenajdete. Ale to není vše! Toto šampaňské pak poklidně zraje minimálně 6 let ve sklepě na kvasinkách, kde pomalu rozvíjí svůj bohatý charakter, získává jemné bublinky a nekonečnou hloubku. Ani po degorzáži není jeho cesta u konce; dalších 6 měsíců si dopřává zasloužený odpočinek ve sklepě, aby se všechny chutě a vůně dokonale propojily. S precizní dosáží 6 g/l je výsledek dokonale vyvážený – suchý, ale s lahodnou harmonií.
CHUŤ
Připravte se na explozi smyslů, která vás pohltí od prvního nádechu. Ve vůni se nejdříve rozezní teplé, hřejivé tóny medu a perníku, které vás okamžitě přenesou do světa luxusu. A pak přijde chuť: harmonické spojení zralého ovoce s delikátním nádechem vanilky, které tančí na jazyku. Ale to, co odlišuje tento ročník, je jeho široká a krémová struktura, mistrně dosažená fermentací v dubových sudech. Jemná, delikátní pěna hladí patro, zatímco krémová chuť a precizní, jemná kyselinka se spojují v dechberoucí, dlouhý závěr. Toto je vskutku komplexní šampaňské, které se hrdě řadí mezi jeden z nejlepších projevů ročníku 2015. Každý doušek je oslavou mistrovství a umění.
PÁROVÁNÍ K JÍDLU
Pozvedněte své okamžiky s BOLLINGER Grande Année 2014! Ačkoliv je toto ročníkové šampaňské absolutním skvostem pro vychutnání jako aperitiv, jeho komplexnost a elegance se otevírají naplno v kombinaci s pečlivě vybranými delikatesami. Představte si dokonalé spojení s bohatou chutí šneků na bylinkovém másle, svěžími slávkami, delikátním karamelizovaným hovězím, nebo dokonce majestátním steakem Rossini. Každé sousto bude umocněno a povýšeno na zcela novou úroveň. Pro dosažení absolutní dokonalosti podávejte toto šampaňské vychlazené na ideálních 10 - 12°C. Udělejte z každé příležitosti nezapomenutelný zážitek.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Bollinger se stal nedílnou součástí filmů s Jamesem Bondem. Jistě si vzpomenete, jak Bond vždy klidným hlasem pronese - šampaňské prosím - a na scénu "přichází" Bollinger.
Díky propojení s rodinou větví Villermontů sahá historie rodiny Bollinger v oblasti Champagne do 17. století. V této době už tato rodina vlastnila vinice v Aÿ a Cuis. V roce 1829 došlo v historickém městě Aÿ Atanasem de Villermont a Jacquesem Bollingerem k založení šampaňského domu. Již od počátku nebyla tato firma pouze výrobcem šampaňského, ale zároveň i pěstitelem vinné révy na nejlepších vinicích. S rostoucími požadavky na velké množství kvalitních hroznů následovalo zakoupení dalších vinic. Ve vlastnictví Bollingeru tak skončily některé z vybraných „cru“ v Louvois, Bouzy, Tauxiéres, Verzenay, Grauves, Bisseuil, Champvoisy, Passy-Grigny. Jako zatím poslední byly zakoupeny pozemky ve Vertus a Epernay. Tato expanze a získání celosvětové reputace bylo zákonitě spojeno s modernizací a rozšiřováním výroby. Od roku 1918 tak zakladatelův vnuk Jacques Bollinger postavil nové budovy a rozšířil sklepy. Jeho úsilí však bylo ukončeno předčasnou smrtí v roce 1941. Pokračování tak spočinulo na bedrech jeho ženy Lily, která se tohoto úkolu chopila s obrovským odhodláním a úsilím. Dokázala v programu svého zesnulého muže pokračovat nejen během těžkého válečného období, ale také v dalších třiceti letech a stala se tak legendou nejen v rodině Bollingerů, ale i v celé oblasti Champagne. Společnost zůstává nadále nezávislou a její firemní know-how je předáváno z generace na generaci. Od roku 1994 je firma řízena Ghislainem de Montgolfierem, což je zakladatelův pra-pravnuk. V současnosti Bollinger obhospodařuje 151 hektarů vinic, nacházejících se v klasifikaci grand cru nebo premier cru. Díky tomuto množství je Bollinger jedním z mála domů, který dokáže své požadavky na hrozny ze 70 % uspokojit svojí vlastní produkcí. Na vinicích dominuje Pinot noir, který je zároveň dominantním ve vyráběných směsích a určuje tak styl a charakter Bollingeru. Dále se zde pěstuje Chardonnay a Meunier. Při lisování hroznů si Bollinger ponechává pouze šťávy z prvního lisování, tzv. cuvée. Výsledky druhého lisování, tzv. taille jsou odprodány. Výjimkou tvoří taille z Chardonnay, které je v případě velmi dobrého ročníku uchováno. První fermentace probíhá oddělené pro jednotlivé crus a odrůdy. V průměrných nebo špatných ročnících, kdy je víno křehké a je potřeba mít nad fermentací lepší kontrolu, většina vín kvasí v malých nerezových tancích s kontrolovanou teplotou. Naproti tomu při dobré nebo výborné sklizni se k tomuto účelu používají dubové nádoby o obsahu 205, 225 a 400 litrů. Tyto nádoby jsou již dostatečně staré, aby víno neovlivnily dubovým aroma či taniny a zůstalo pouze přírodní aroma a chutě vína. Jako málokterý producent šampaňského produkuje Bollinger pouze dvě rozdílné směsi: Special Cuvée a Grande Année. První z nich je klasickou verzí šampaňského nejvyšší kvality vyráběné z variací hroznů, převážně Pinotu noir (okolo 60 %). Naproti tomu směs Grand Année se vyrábí pouze ve velmi dobrých ročnících z Pinotu noir (65-70 %) a Chardonnay. Nejvyšší verzí šampaňského je pak Bollinger R.D. (recently disgorged = nedávno degoržované), což je Grand Année, které prochází mnohem delším zráním v místních sklepeních. Tato prodloužená doba na kalech se pohybuje mezi 8 -25 roky. Grand Année se vyrábí také ve verzi Rosé, vznikající přidáním červeného vína z vinice Cote aux Enfants, čímž šampaňské získá tělnatost a ovocnost. Posledním Bollingerem produkovaných šampaňským je Vignes à la Française, což je čistý Pinot noir vyráběný ve starých dubových nádobách z hroznů pocházejících ze třech jedinečných parcel v okolí Aÿ a Bouzy, jejichž keře jako zázrakem unikly zkáze, při které phylloxera zničila všechny vinice v oblasti Champagne.