PIPER HEIDSIECK Cuvée Rare Brut 2013 (0,75l)
Popis
ROČNÍK
Představte si rok, který začal výzvou. Chladná zima a vlhké jaro zkoušely trpělivost přírody, zpozdily rašení i kvetení, a dokonce ohrozily úrodu. Hrozny se potýkaly s nepřízní počasí, což snížilo očekávané množství. Ale pak přišel zázrak září – teplé a slunečné dny, které objaly vinice a s neuvěřitelnou silou zachránily Chardonnay i Pinot Noir. Tento ročník 2013 je tak příběhem odolnosti a triumfu, důkazem, že z nejnáročnějších podmínek se rodí ta největší krása. Sklizeň, pečlivě posunutá na maximálně příznivé počasí, zaručuje, že každá kapka tohoto šampaňského nese v sobě esenci vytrvalosti a dokonalosti.
HROZNY
V srdci tohoto výjimečného šampaňského leží pečlivě vybrané hrozny, které mu dávají jeho nezaměnitelný charakter. S precizností mistra byly zvoleny odrůdy: 70 % majestátního Chardonnay, které propůjčuje eleganci a svěžest, a 30 % mocného Pinot Noir, jež dodává strukturu a hloubku. Tyto hrozny nejsou jen tak ledajaké; pochází z 17 nejprestižnějších cru v Montagne de Reims. Je to jako poslouchat symfonii složenou z tónů těch nejlepších hudebních nástrojů – každý cru přispívá svým jedinečným hlasem, aby vytvořil harmonický a komplexní zážitek, který vás uchvátí.
Zrání
Představte si nekonečnou trpělivost a mistrovskou péči. Rare Millésime 2013 není jen tak obyčejné šampaňské; je to živoucí dílo, které strávilo celých 12 let, což je více než desetiletí, ve sklepě, v tichém objetí kvasinek. Toto extenzivní zrání je klíčem k jeho výjimečné hloubce a složitosti, umožňuje mu rozvinout neuvěřitelně bohatou paletu chutí a vůní, které nelze dosáhnout jinak. S přesnou dosáží 9 g/l je každá láhev dokonale vyvážená, připravená odhalit vám příběh času, trpělivosti a bezkonkurenční kvality. Je to investice do zážitku, který se rodil dlouhých dvanáct let jen pro váš okamžik.
CHUŤ
Rare Millésime 2013 je vizuální mistrovské dílo s intenzivní, světle zlatavou barvou, protkanou nekonečným tancem jemných, perzistentních bublinek, které slibují nezapomenutelný zážitek.
Vůně, zpočátku jemná a čistá, se objevuje ve dvou fázích, které kombinují napětí a eleganci. Je to aromatická odysea, která začíná delikátními tóny bílých květů, jenž se snoubí s nádechem černého čaje a probouzejícím dotekem šťavnatých citrusů, exotického kiwi a svěžího kumquatu. Aromatický koncert pokračuje tóny uklidňujícího lipového květu a osvěžujícího zeleného čaje, než elegantně ustoupí plnosti bílého ovoce. Tento bohatý buket je završen doteky medu, hřejivého sladkého koření, krémové vanilky a mandlového marcipánu, které připravují půdu pro to, co přijde.
V ústech se potvrzuje dvojí charakter Rare Millésime 2013: hladké a živé, požitkářské a dynamické. První doušek je jako sametové pohlazení, plné tělo odhaluje opulentní tóny sněhových pusinek, nadýchané šlehačky a sladkého marcipánu, které hýčkají vaše smysly. Ale to není vše – brzy se objeví osvěžující vlna kumquatu, krvavého pomeranče a kiwi, které dodávají šampaňskému vitalitu a vzrušující napětí, probouzí vaše chuťové pohárky. Závěr je skutečně velkolepý, ve znamení sametové textury a nespoutané svěžesti, protkané jemnou, elegantní hořkostí. Ikonický podpis tropické minerality šampaňského Rare je u tohoto ročníku rozšířen o neuvěřitelně plnou a prodlouženou dochuť, která zanechává v ústech nesmazatelný dojem luxusu a sofistikovanosti. Připravte se na zážitek, který překročí všechna vaše očekávání.
PÁROVÁNÍ K JÍDLU
Pozvedněte svůj kulinářský zážitek na zcela novou úroveň s tímto ročníkovým šampaňským, které je stvořeno pro gastronomické souznění. Mezi pokrmy, které dokonale doprovodí jeho komplexnost a eleganci, patří: zlatavé opečené mušle svatého Jakuba, svěží salát s kumkvaty, rubínovým granátovým jablkem, pikantním zázvorem a aromatickým koriandrem. Nebo se nechte okouzlit tataráčkem z mořského ďasa s křupavou okurkou, exotickým čočkovým dahlem s osvěžujícím mátovým jogurtem, či lehkým citrónovým sorbetem. Každé sousto a každý doušek se stane symfonií chutí, která probudí vaše smysly. Abyste naplno rozvinuli veškeré aroma a chuťové nuance tohoto skvostu, podávejte jej při ideální teplotě 10 - 12°C. Dopřejte si nezapomenutelný zážitek, který zanechá trvalou vzpomínku na výjimečné okamžiky.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Florens-Louis Heidsieck byl synem luteránského ministra z Vestfálska. Přestěhoval se do Remeše, aby tam pracoval jako obchodník s oděvy a objevil tam kouzlo vinařství. Své vlastní víno začal vyrábět v roce 1780 a přestože nebyl ani vinař ani rodák z Remeše, měl talent a ve své nové profesi tvrdě pracoval. Svůj vlastní Vinařský dům založil 16. července 1785. To se již v tomto umění stal odborníkem a dokonce věnoval jedno ze svých vín královně Marii Antoinettě. Navíc získal tu čest, že mohl své víno prezentovat Její Výsosti sám. Když Florens-Louis Heidsieck v roce 1828 zemřel, jeho synovec a spolupracovník Christian Heidsieck převzal Maison Heidsieck v partnerství se svým bratrancem, Henri Guillaume Piperem.
Piper byl výjimečně nadaným obchodníkem a jako podnikatel své doby cestoval po světě a propagoval šampaňské Heidsieck. Čtrnáct královských a císařských dvorů z nich udělalo svého oficiálního dodavatele a nedlouho nato bylo "Heidsieck od Pipera" jediným šampaňským, které praví aficionados pili. A tak se víno s jakostními standardy přísně definovanými samotným Florens-Louis Heidsieckem velmi rychle stalo známým jako "Piper-Heidsieck".
V říjnu 1838 se tato jména ještě více přiblížila, když se Henri Piper oženil. ...s vdovou po Christianu Heidsieckovi!
1. ledna 1851 Henri Piper přibral do spolku svého bratrance J.C. Kunkelmanna.
Při příležitosti stého výročí Domu v roce 1885 pověřili známého klenotníka ruského královského dvora Fabergé, aby vyrobil ornament ze zlata, lapis lazuri a diamantu a ozdobili jím speciální šampaňské vyrobené při této příležitosti.
Po smrti J.C. Kunkelmanna pokračoval jeho syn. Poté podnik převzala jeho dcera a zeť a Dům zůstal v rodině.
V roce 1985 Piper-Heidsieck velkolepě oslavil dvousetleté výročí na Château de Versailles.
Na konci 80. let se Piper-Heidsieck spojil s mezinárodně známou firmou vyrábějící víno a alkohol Rémy Cointreau.
V roce 1997 se Piper-Heidsieck rozhodl používat červenou barvu ke zvýraznění své hrdé a inovativní osobnosti a ukázat ji na svých lahvích celému světu.