Philipponnat Cuvée 1522 Rosé Millésime 2003 (0,75l)
Popis
70% Pinot Noir z vinice Léon v Aÿ a 30% Chardonnay z Mesnil-sur-Oger (přídavek červeného vína 8% Pinot Noir z vinice v Mareuil-sur-Aÿ, obvykle Clos des Goisses). U vína probíhá částečná jablečno-mléčná fermentace (u vín v dřevěných sudech neprobíhá). Dozáž 4,24 g/l. Zrání na kalech v lahvi minimálně 5-7 let. Světle růžová barva s fialovými odlesky a jemným perlením. Aroma červených a černých letních bobulí (maliny, rybíz, …). Ve svěží a čisté chuti tóny zralého ovoce, sofistikované a delikátní, dlouhé, s minerálním dozvukem. Vhodné k vařenému jehněčí, mořským plodům (zejména měkkýši), ideální doplněk k jahodovým a malinovým dezertům. Lze uchovávat po dobu min. 5-7 let.
Historie vinařství, které je řazeno mezi nejlepší producenty v Champagne, sahá až do roku 1522, kdy se tehdejší členové rodiny stali dodavateli vína na královský dvůr. Vinařství sídlící v obci Mareuil-sur-Aÿ vlastní 17 ha nejlepších 1er Cru a Grand Cru vinic s odrůdou Pinot Noir, perlou mezi nimi je šestihektarová Clos de Goisses, nejstarší single vinice v Champagne.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Samotná historie domu Philipponnat sahá až do roku 1522, kdy se stali tehdejší členové rodiny oficiálními dodavateli vína na královský dvůr Ludvíka XIV. Bylo to ještě v době, kdy v regionu Champagne vznikala pouze tichá vína. Samotná výroba šampaňského se rozběhla v polovině 19. století a značka Champagne Philipponnat, jak je známa dnes, vznikla v roce 1910 kdy byla založena bratry Augustem a Pierrem Philipponnat.
V současné době činí roční produkce 600 000 lahví. K dosažení co možná nejlepší kvality se pyšní vlastnictvím 17 ha vinic Pinot Noir Premier Cru a Grand Cru v oblastech Ay, Mareuil sur Ay, Mutigny a Avenay. Perlou mezi těmito vinicemi je šestihektarová Clos des Goisses. Řada předních kritiků řadí Champagne Philipponnat mezi nejlepší světové producenty šampaňského.