Philipponnat Cuvée 1522 Rosé Millésime 2003 (0,75l)

60 % Pinot Noir z vinice v Ay zvané "Le Léon", 30 % Chardonnay z Mesnil-sur-Oger a 10 % Pinot Noir z Mareuil-sur-Ay v podobě červeného vína. Vůně odhaluje tóny červených a černých letních plodů jako jsou maliny, jahody a černý rybíz. Chuť je svěží, sofistikovaná a čistá. Dokonalá kombinace zralosti šťavnatého ovoce s jemnou mineralitou


  • Na skladě
3 445 Kč
Kategorie: Philipponnat
Barva / Typ: Růžové
Obsah cukru: Brut
Oblast: Champagne
Velikost lahve: 0,75l
Ročník: 2003
Balení: Holá láhev
Země původu: Francie
 

Jméno Cuvée 1522 je poctou roku, kdy se rodina Philipponnatů usadila ve vesnici Ay v srdci vinařské oblasti Champagne. Už tehdy Apvril le Philipponnat vlastnil vinici "Le Léon" v Ay.

 

Ročník

Výsledek nepředvídatelného a bouřlivého počasí, to je sklizeň roku 2003. Největší mrazy od roku 1957. Nejranější kvetení od roku 1971. Nejmenší sklizeň od roku 1985. Nejteplejší léto v historii vůbec. V důsledku této dohody obtížných okolností začala sklizeň 18. srpna, nejraněji od roku 1822. Bezpochyby přepsal rok 2003 pravidla šampaňského.

 

HROZNY

Odrůdy: 60 % Pinot Noir a 30 % Chardonnay a 10 % Pinot Noir v podobě červeného vína

Pinot Noir pochází z vinice v Ay zvané "Le Léon". Chardonnay zas z vinice v Mesnil-sur-Oger.

Toto růžové šampaňské je vyrobeno metodou míchání, ve směsi je tedy 10 % Pinot Noir z vinic v Mareuil-sur-Ay vinifikováno jako tiché červené víno.

 

ZRÁNÍ

První kvašení cca 50 % hroznů probíhá v dubových sudech. Následně šampaňské zraje minimálně 8 let ve sklepě na kvasinkách.

Dosáž: 4,25 g/l

 

CHUŤ

Měděně růžová barva je protkaná čipernými ale jemnými bublinkami. Vůně odhaluje tóny červených a černých letních plodů jako jsou maliny, jahody a černý rybíz. Chuť je svěží, sofistikovaná a čistá. Dokonalá kombinace zralosti šťavnatého ovoce s jemnou mineralitou.

 

PÁROVÁNÍ K JÍDLU

Díky svému ovocnému a minerálnímu charakteru se toto růžové ročníkové šampaňské hodí k pomalu pečenému jehněčímu masu nebo krevetám. Ideální doplněk k jahodovým či malinovým dezertům.

Ideální teplota podávání je 9°C jako aperitiv, při podávání k jídlu je to 10 - 12°C.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Samotná historie domu Philipponnat sahá až do roku 1522, kdy se stali tehdejší členové rodiny oficiálními dodavateli vína na královský dvůr Ludvíka XIV. Bylo to ještě v době, kdy v regionu Champagne vznikala pouze tichá vína. Samotná výroba šampaňského se rozběhla v polovině 19. století a značka Champagne Philipponnat, jak je známa dnes, vznikla v roce 1910 kdy byla založena bratry Augustem a Pierrem Philipponnat.

V současné době činí roční produkce 600 000 lahví. K dosažení co možná nejlepší kvality se pyšní vlastnictvím 17 ha vinic Pinot Noir Premier Cru a Grand Cru v oblastech Ay, Mareuil sur Ay, Mutigny a Avenay. Perlou mezi těmito vinicemi je šestihektarová Clos des Goisses. Řada předních kritiků řadí Champagne Philipponnat mezi nejlepší světové producenty šampaňského.