Philipponnat Cuvée 1522 Millésime 2009 (0,75l) v dárkové krabičce
Popis
Složení toho šampaňského je asi 70% Pinot Noir a 30% Chardonnay. Pinot Noir pochází z vinic v „Le Léon“ v Ay a Chardonnay z Mesnil-sur-Oger.
Část vína je vinifikována v dřevěných sudech bez malolaktické fermentace pro zachování čerstvosti vína.
Toto cuvée je mimořádně vhodné pro nízkou dosáž. S 4,25g cukru na litr spadá do kategorie extra brut.
Zraje osm let, což je perfketní doba na to, aby si víno uchovalo jistou čerstvost, ale zároveň dosáhlo plného potenciálu díky stárnutí na kalech.
Víno má intenzivní květinovou vůni s tóny ovocných květů, třešní, bezinek a nádechem fialek.
V chuti je toto cuvée expresivní a velkoryse nabízí aroma tmavých plodů (ostružiny, zralý až dokonce kandovaný černý rybíz a černá třešeň) kombinované s tóny mandlí a náznaky sušeného ovoce a ořechů.
Párování k jídlu
Perfektně pasuje ke zvěřině. Cuvée 1552 je úžasně plné, takže párování k jídlu mu nedělá problémy. Podávejte chlazené, ale ne příliš studené, kolem 8 až 9 ° C jako aperitiv nebo 10 až 12 ° C k jídlu.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Samotná historie domu Philipponnat sahá až do roku 1522, kdy se stali tehdejší členové rodiny oficiálními dodavateli vína na královský dvůr Ludvíka XIV. Bylo to ještě v době, kdy v regionu Champagne vznikala pouze tichá vína. Samotná výroba šampaňského se rozběhla v polovině 19. století a značka Champagne Philipponnat, jak je známa dnes, vznikla v roce 1910 kdy byla založena bratry Augustem a Pierrem Philipponnat.
V současné době činí roční produkce 600 000 lahví. K dosažení co možná nejlepší kvality se pyšní vlastnictvím 17 ha vinic Pinot Noir Premier Cru a Grand Cru v oblastech Ay, Mareuil sur Ay, Mutigny a Avenay. Perlou mezi těmito vinicemi je šestihektarová Clos des Goisses. Řada předních kritiků řadí Champagne Philipponnat mezi nejlepší světové producenty šampaňského.