Novinka

LOUIS ROEDERER Vintage Rosé 2017 (0,75l)

LOUIS ROEDERER Vintage Rosé 2017: Vítězství přírody v tekutém zlatě. Hrozny Pinot Noir a Chardonnay z Grand & Premier Cru. Zraje 6 let. Bohatá chuť s ovocnými tóny a slanou svěžestí. Dopřejte si luxus.

  • Na skladě
2 290 Kč
Kategorie: Louis Roederer
Barva / Typ: Růžové
Obsah cukru: Brut
Oblast: Champagne
Velikost lahve: 0,75l
Ročník: 2017
Balení: Holá láhev
Země původu: Francie
 

Připravte se na nezapomenutelný zážitek, který probudí vaše smysly. Představujeme vám LOUIS ROEDERER Vintage Rosé 2017 (0,75l) – mistrovské dílo, které vypráví příběh odolnosti, dokonalosti a vášně. Není to jen šampaňské, je to tekutý klenot, který čeká, aby se stal ozdobou vašich nejvýznamnějších okamžiků.

ROČNÍK

Rok 2017? Rok výzev, které proměnila mistrná ruka Louis Roederer v triumf. Zatímco teplé jaro slibovalo hojnost, chladný a vlhký červenec prověřil trpělivost. Ale právě díky chladivému větru a září plnému slunce se hrozny dokonale dozrály, a zachránily tak úrodu před plísněmi. Výsledkem je ročník, který je důkazem nezdolné síly přírody a nezměrného umění vinaře, jenž dokázal z nelehkých podmínek vytěžit absolutní esenci dokonalosti. Každá kapka tohoto šampaňského je oslavou vítězství nad přírodou.

 

HROZNY

Srdce tohoto výjimečného Rosé tvoří harmonické spojení 62 % Pinot Noir a 38 % Chardonnay. Ale to není jen tak ledajaká kombinace! Hrozny pocházejí z legendárních poloh Grand Cru v Chouilly a z Premier Cru v Cumières – to jsou jména, která v sobě nesou odkaz špičkové kvality a exkluzivity. Louis Roederer s neuvěřitelnou pečlivostí vybírá Pinot Noir ze starých vinic, které produkují hrozny s výjimečnou koncentrací a hloubkou aroma. Každý hrozen je plný šťavnaté zralosti. Toto růžové šampaňské vzniká díky dlouhé a nesmírně jemné maceraci Pinot Noir, která z něj vytáhne veškerou esenci, aniž by ztratila jeho ohromnou slanou svěžest. V momentě macerace je navíc mistrovsky přimíchána část šťávy z Chardonnay, aby se obě odrůdy dokonale propojily a společně zkvašovaly, čímž vzniká nepřekonatelná symfonie chutí, která vás pohltí.

 

ZRÁNÍ

Představte si proces, kde čas hraje klíčovou roli v tvoření mistrovského díla. Pouhých 21 % hroznů prochází prvním kvašením v dubových sudech, což dodává šampaňskému jemnou komplexnost a noblesu. Jen 4 % vína podstoupí jablečno-mléčné kvašení, čímž se docílí hedvábné jemnosti. A pak? Následuje nekonečné čekání, šest let. Ano, plných šest let zraje toto šampaňské hluboko ve sklepě na kvasinkách, což je proces, který mu propůjčuje nevídanou hloubku, komplexnost a nezapomenutelný charakter. Tato trpělivost se vám odmění v každé kapce. Dosáž pouhých 8 g/l pak jen podtrhuje jeho čistotu a eleganci.

 

CHUŤ

Připravte se na explosi smyslů. Jakmile nalijete LOUIS ROEDERER Vintage Rosé 2017, okouzlí vás jeho nádherný lososově růžový odstín s třpytivými měděnými odlesky a energickými, živými bublinkami, které tančí ve sklenici. Vůně? To je symfonie letního rána – výjimečná intenzita a svěžest s opulentním buketem zralého, šťavnatého peckovitého ovoce, jako jsou divoké broskve, doplněné pikantním tóny červeného rybízu a osvěžujícími citrusovými akcenty krvavého pomeranče. Nechte ho chvíli dýchat a odhalí se vám další vrstvy – džemovité tóny červených meruněk z Roussillonu, které podtrhují jeho jedinečnou hloubku.

A chuť? Chuť je měkká, šťavnatá a koncentrovaná. Ihned vás pohladí křídová, slaná svěžest, která dodává vínu smyslnost a neuvěřitelnou jemnost. Šťavnatá nektarinka, sladká, zralá broskev a voňavý citrón se snoubí v osvěžující, pikantní charakter s nádechem jemné hořkosti pro dokonalou rovnováhu. Sametové bublinky se jemně rozpouštějí na jazyku, vytvářejí luxusní texturu. A závěr? Ten je nekonečně dlouhý, lahodný a lehce slaný, s téměř neznatelnými tříslovinami, které úžasně doplňuje nepřekonatelná suchá křídovost. Každý doušek je cesta do světa absolutní elegance a rafinovanosti.

 

PÁROVÁNÍ K JÍDLU

Toto ročníkové Rosé je umělecké dílo, které si plně vychutnáte i samotné. Ale pokud hledáte dokonalé gastronomické spojení, toto šampaňské je stvořeno pro delikátní harmonii s jídly jako je sushi, sashimi či lososový tataráček – kde jeho svěžest a komplexnost zazáří. Chcete své hosty oslnit zlatou tečkou na závěr? Pak ho zkombinujte s malinovým koláčem nebo luxusním dezertem Pavlova. Ideální teplota pro plné rozvinutí jeho potenciálu je 10 - 12°C. Dopřejte si nezapomenutelný moment, který povýší každou příležitost na oslavu života!

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
Bezpečnostní kontrola

lr_logo2V roce 1776 založili otec a syn Duboisovi v Reims vinařství, které později prodali Nicolasovi Schreiderovi. Od roku 1819 jej vlastní a spravuje jedna stejná rodina. Vinařství Louis Roederer je dnes jedním z posledních velkých stále nezávislých "Maison de Champagne", který vždy řídili a stále řídí skuteční odborníci.

Louis Roederer se narodil v roce 1809 ve Štrasburku a společníkem ve vinařství svého strýce Nicolase Schreidera se stal již ve svých osmnácti letech. O šest let později pak podnik zdědil, pojmenoval ho podle sebe a v následujících letech dovedl k nečekanému rozmachu. S pomocí svého bratra Eugéna a Huga (Hugues) Kraffta, neúnavného obchodního cestujícího hovořícího mnoha jazyky, se prodeje během jeho života zvýšily o 600 000 lahví, ze 100 000 na 700 000 lahví ročně. Roku 1870 převzal vinařství jeho syn Louis Roederer II. Zajímavostí je, že Louis junior byl přímo posedlý knihami. Jeho knihovna, s díly a výkresy z 18. století, je považována, po té v Château Chantilly, za druhou největší a nejskvostnější ve Francii. Pod jeho taktovkou dosáhla champagnes Roederer dalšího skvělého úspěchu – prodej dvou a půl milionů lahví v roce 1872, z čehož 666 000 lahví tohoto skvělého šumivého vína putovalo do Ruska (na carský dvůr) a 390 000 lahví do Spojených států amerických. Tento úspěšný vinař však zemřel v roce 1880 v pouhých 34 letech. Vzkvétající podnik po něm přebírá jeho sestra Léonie a její manžel Jacques Olry a po nich jejich děti Louis-Victor a Léon Olry-Roederer, který musel čelit nejednomu úskalí, jenž mu osud připravil – 1. světové válce v letech 1914 až 1918, Říjnové revoluci v Rusku, kvůli které přišlo vinařství o svého největšího odběratele, americké prohibici v roce 1919 a krizi v roce 1929. Léon, známý pro svou eleganci „sportmana“, svými hřebčíny, loveckým vybavením nebo zřízením podnikových odborů, tak po své smrti v roce 1932 zanechal Maison značně oslabený. Jeho obdivuhodná žena Camille Olry-Roederer, která řídila vinařství více než 40 let, vyvedla podnik obrovskou pílí a odhodláním z vinařského stínu. V roce 1979 po ní nastoupil do čela vinařství její vnuk Jean-Claude Rouzaud, vážený enolog, který nastolil politiku upřednostňování kvality nad kvantitou. Vedle řízení „admirálského“ podniku zahájil rozvoj celé řady velkých vín nejen v Champagne, ale také v Bordeaux, v Provence, v Portugalsku a v Kalifornii. Syn Jean-Clauda, Frédéric Rouzaud, převzal řízení podniku v roce 2006 a pozdvihl ambice podniku mezi skupinu velkých vín na světové úrovni.

Cristal – šampaňské carů
Již od první poloviny 19. století věděl Louis Roederer jak dobýt velké trhy jako byla německá knížectví, Holandsko, Švédsko a především pak významný ruský trh. Velký milovník těchto vín, car Alexandr II. poslal svého dvorního sommeliera do Remeše, aby mu přivezl speciální cuvée, tzn. že se podílel spolu se sklepmistrem podniku Roederer na jeho stvoření. Když se v podniku dozvěděli, že je car rozhořčen tím, že lahve se nijak neodlišují od lahví obyčejných smrtelníků, povolali vlámského mistra sklenáře, jenž byl proslulý výrobou úchvatných nebarvených křišťálových lahví s rovným dnem… Tak se zrodil i název mýtického "cuvée de prestige" - Cristal v "nejjasnější" lahvi náležitě ozdobené císařskými znaky.
Za vlády Mikuláše II. se Maison Louis Roederer stal "Oficiálním dodavatelem Ruského císařského dvora", ale říjnová revoluce toto půl století trvající aristokraticko-chuťové souznění ukončila. Na konci dvacátých let 20. století se Cristal vrátil na honosné evropské stoly a později i na ty světové, od té doby je zcela nemožné uspokojit poptávku po tomto skvostu. Jeho sláva je skutečně oslňující.
214 hektarů vinic se rozkládají ve třech hlavních výrobních zónách v Champagne Montagne de Reims, Vallée de la Marne a Côte des Blancs. Množství hroznů z těchto vinic pokryje dvě třetiny potřeb vinařství, což umožňuje perfektní kontrolu nad výrobou šampaňského. Většina vinařů totiž musí hrozny nakupovat.
Základní osobitost šampaňského spočívá v umění scelovat vína z různých terroirs. Díky bohatosti a různorodosti svých vinic může Louis Roederer využívat obrovské palety vín pro scelování. Drží v ruce všechny trumfy pro sestavení svých cuvées. Vína se však nepoužijí hned. Některá z nic putují mezi "rezervy vinařství" do velkých dubových sudů: přijdou na řadu při scelování šampaňského Brut Premier, aby udržela neměnnost Roederer stylu, nebo poslouží jako expediční likér. Několik tisíc litrů vína vyzrává řadu let ve více než 150 velkých dubových sudech. Jsou to tzv. "rezervní vína". Představují velmi značnou a důležitou investici společnosti: finanční náklady na uskladnění, údržba dřevěných kádí, klimatizace ve skladu, neustálý dohled nad vývojem vína…