LOUIS ROEDERER Cristal Rosé 2014 (0,75l) v dárkové krabičce
Popis
Představujeme vám LOUIS ROEDERER Cristal Rosé 2014 v luxusní dárkové krabičce – více než jen šampaňské, je to tekuté umělecké dílo, zrozené z výzvy a mistrovství. Dopřejte si exkluzivní zážitek, který probudí vaše smysly a pozvedne každou chvíli na oslavu.
ROČNÍK
Rok 2014. Ročník, který prověřil mistrovství, a zrodil legendu. Představte si zimu a jaro plné chladu a vlhkosti, které zpozdily vše. Hrozny se potýkaly s obtížemi, úroda se zdála ohrožená. Ale pak přišlo spásné září! Slunce, teplo, které probudilo Chardonnay a Pinot Noir k dokonalosti. Sklizeň, pečlivě načasovaná, aby využila každého paprsku, přinesla víno, které je svědectvím o vytrvalosti přírody a genialitě člověka. Každá kapka v sobě nese příběh přežití a triumfu – příběh, který se nyní můžete stát součástí i vy.
HROZNY
V srdci tohoto mistrovského díla leží pečlivě vybrané odrůdy: dominantních 55 % Pinot Noir a elegantních 45 % Chardonnay. Tyto hrozny nejsou jen tak ledajaké – pocházejí z nejslavnějších Grand Cru vinic v Aÿ, Avize a Mesnil-sur-Oger. Místa, kde se rodí výjimečnost, kde terroir propůjčuje vínu jeho nezaměnitelnou hloubku a komplexnost. Každá bobule je pečlivě střežena, aby zajistila absolutní prémiovou kvalitu, kterou očekáváte od Cristal Rosé.
ZRÁNÍ
Ponořte se do alchymie zrání! První kvašení 20 % vybraných hroznů probíhá v ušlechtilých dubových sudech, které dodávají vínu bohatost a strukturu, aniž by došlo k malolaktické fermentaci – pro zachování té nejčistší, jiskřivé svěžesti. Poté následuje neuvěřitelných minimálně 6 let trpělivého zrání na kvasinkách v hlubinách sklepa, kde se šampaňské proměňuje, získává svou duši a nepopsatelnou komplexnost. Ale to není vše! Po odkalení si dopřeje dalších 8 měsíců zaslouženého odpočinku, aby se chutě dokonale propojily a dosáhly absolutní harmonie.
Tajemství jeho neodolatelné růžové barvy a hloubky spočívá v dlouhé a jemné maceraci Pinot Noir. Z této macerace víno čerpá svou šťavnatou zralost, aniž by ztratilo svou ohromující slanou svěžest. A aby byla rovnováha dokonalá, část šťávy z Chardonnay se přidává už do macerace Pinot Noir, kde společně kvasí a splývají v harmonickou symfonii. S dosáží pouhých 7 g/l si dopřejete čistou esenci hroznů a terroir, bez zbytečné sladkosti – záruka rafinovanosti a elegance.
CHUŤ
Připravte se na smyslový zážitek, který vás pohltí! Váš zrak okamžitě upoutá jeho světle růžová barva, protkaná křišťálovými odlesky a tisíci jemných, přesto neuvěřitelně živých bublinek, které tančí ve sklenici a slibují nevšední zážitek. Přivoňte a nechte se unést rafinovaným buketem – exploze čerstvě natrhaných lesních jahod a šťavnatých malin se prolíná s delikátními notami citronem provoněných okvětních lístků. S každým nádechem se odhalují další vrstvy: křupavé podtóny čerstvých mandlí, hřejivá vůně čerstvě upečených briošek a náznak exotického sladkého koření.
A teď to nejdůležitější – chuť! Intenzivní, sametová, absolutně podmanivá. Šťavnaté, dokonale koncentrované červené ovoce se na jazyku rozvine v luxusní malinový likér, mistrně doplněný povzbuzujícími citrusovými akcenty, které probudí vaše smysly a zanechají touhu po dalším doušku. Harmonie je dechberoucí, jemnost nesrovnatelná. Krémové bublinky jemně líbají patro a vytvářejí tak neopakovatelnou sametovou texturu, která je charakteristická pro ty nejlepší ročníky. A závěr? Dlouhý, minerálně svěží, s elegantním křídovým tónem a neposkvrněnou čistotou, který vám připomene, že jste právě ochutnali něco skutečně výjimečného a nezapomenutelného.
PÁROVÁNÍ K JÍDLU
Chcete pozvednout váš gastronomický zážitek na novou úroveň? Toto ročníkové Rosé je perfektním společníkem pro kulinářská dobrodružství, která si zaslouží to nejlepší. Jeho komplexnost a svěžest se dokonale snoubí s odvážnými chutěmi exotické či orientální kuchyně, kde rozvine všechny své nuance a vytvoří nezapomenutelnou harmonii. Je to také ideální partner pro bohaté maso – zkuste ho s křehkou kachnou, jemnou křepelkou nebo luxusní perličkou, a zažijte symfonii chutí, která vás ohromí. A pro sladkou tečku? Bude znamenitým protějškem pro koláč s drobenkou z rebarbory nebo čerstvého červeného ovoce, kde jeho ovocné tóny nádherně vyniknou a završí váš gurmánský zážitek.
Pro absolutní potěšení a maximální rozvinutí jeho potenciálu podávejte při ideální teplotě 10 - 12°C. Nenechte si ujít šanci vlastnit tento skvost. Dopřejte si LOUIS ROEDERER Cristal Rosé 2014 a objevte dokonalost v každé kapce!
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
V roce 1776 založili otec a syn Duboisovi v Reims vinařství, které později prodali Nicolasovi Schreiderovi. Od roku 1819 jej vlastní a spravuje jedna stejná rodina. Vinařství Louis Roederer je dnes jedním z posledních velkých stále nezávislých "Maison de Champagne", který vždy řídili a stále řídí skuteční odborníci.
Louis Roederer se narodil v roce 1809 ve Štrasburku a společníkem ve vinařství svého strýce Nicolase Schreidera se stal již ve svých osmnácti letech. O šest let později pak podnik zdědil, pojmenoval ho podle sebe a v následujících letech dovedl k nečekanému rozmachu. S pomocí svého bratra Eugéna a Huga (Hugues) Kraffta, neúnavného obchodního cestujícího hovořícího mnoha jazyky, se prodeje během jeho života zvýšily o 600 000 lahví, ze 100 000 na 700 000 lahví ročně. Roku 1870 převzal vinařství jeho syn Louis Roederer II. Zajímavostí je, že Louis junior byl přímo posedlý knihami. Jeho knihovna, s díly a výkresy z 18. století, je považována, po té v Château Chantilly, za druhou největší a nejskvostnější ve Francii. Pod jeho taktovkou dosáhla champagnes Roederer dalšího skvělého úspěchu – prodej dvou a půl milionů lahví v roce 1872, z čehož 666 000 lahví tohoto skvělého šumivého vína putovalo do Ruska (na carský dvůr) a 390 000 lahví do Spojených států amerických. Tento úspěšný vinař však zemřel v roce 1880 v pouhých 34 letech. Vzkvétající podnik po něm přebírá jeho sestra Léonie a její manžel Jacques Olry a po nich jejich děti Louis-Victor a Léon Olry-Roederer, který musel čelit nejednomu úskalí, jenž mu osud připravil – 1. světové válce v letech 1914 až 1918, Říjnové revoluci v Rusku, kvůli které přišlo vinařství o svého největšího odběratele, americké prohibici v roce 1919 a krizi v roce 1929. Léon, známý pro svou eleganci „sportmana“, svými hřebčíny, loveckým vybavením nebo zřízením podnikových odborů, tak po své smrti v roce 1932 zanechal Maison značně oslabený. Jeho obdivuhodná žena Camille Olry-Roederer, která řídila vinařství více než 40 let, vyvedla podnik obrovskou pílí a odhodláním z vinařského stínu. V roce 1979 po ní nastoupil do čela vinařství její vnuk Jean-Claude Rouzaud, vážený enolog, který nastolil politiku upřednostňování kvality nad kvantitou. Vedle řízení „admirálského“ podniku zahájil rozvoj celé řady velkých vín nejen v Champagne, ale také v Bordeaux, v Provence, v Portugalsku a v Kalifornii. Syn Jean-Clauda, Frédéric Rouzaud, převzal řízení podniku v roce 2006 a pozdvihl ambice podniku mezi skupinu velkých vín na světové úrovni.
Cristal – šampaňské carů
Již od první poloviny 19. století věděl Louis Roederer jak dobýt velké trhy jako byla německá knížectví, Holandsko, Švédsko a především pak významný ruský trh. Velký milovník těchto vín, car Alexandr II. poslal svého dvorního sommeliera do Remeše, aby mu přivezl speciální cuvée, tzn. že se podílel spolu se sklepmistrem podniku Roederer na jeho stvoření. Když se v podniku dozvěděli, že je car rozhořčen tím, že lahve se nijak neodlišují od lahví obyčejných smrtelníků, povolali vlámského mistra sklenáře, jenž byl proslulý výrobou úchvatných nebarvených křišťálových lahví s rovným dnem… Tak se zrodil i název mýtického "cuvée de prestige" - Cristal v "nejjasnější" lahvi náležitě ozdobené císařskými znaky.
Za vlády Mikuláše II. se Maison Louis Roederer stal "Oficiálním dodavatelem Ruského císařského dvora", ale říjnová revoluce toto půl století trvající aristokraticko-chuťové souznění ukončila. Na konci dvacátých let 20. století se Cristal vrátil na honosné evropské stoly a později i na ty světové, od té doby je zcela nemožné uspokojit poptávku po tomto skvostu. Jeho sláva je skutečně oslňující.
214 hektarů vinic se rozkládají ve třech hlavních výrobních zónách v Champagne Montagne de Reims, Vallée de la Marne a Côte des Blancs. Množství hroznů z těchto vinic pokryje dvě třetiny potřeb vinařství, což umožňuje perfektní kontrolu nad výrobou šampaňského. Většina vinařů totiž musí hrozny nakupovat.
Základní osobitost šampaňského spočívá v umění scelovat vína z různých terroirs. Díky bohatosti a různorodosti svých vinic může Louis Roederer využívat obrovské palety vín pro scelování. Drží v ruce všechny trumfy pro sestavení svých cuvées. Vína se však nepoužijí hned. Některá z nic putují mezi "rezervy vinařství" do velkých dubových sudů: přijdou na řadu při scelování šampaňského Brut Premier, aby udržela neměnnost Roederer stylu, nebo poslouží jako expediční likér. Několik tisíc litrů vína vyzrává řadu let ve více než 150 velkých dubových sudech. Jsou to tzv. "rezervní vína". Představují velmi značnou a důležitou investici společnosti: finanční náklady na uskladnění, údržba dřevěných kádí, klimatizace ve skladu, neustálý dohled nad vývojem vína…