LOUIS ROEDERER Cristal 2016 (0,75l) v dárkové krabičce
Popis
Připravte se na zážitek, který překoná vše, co jste dosud poznali. Představujeme vám LOUIS ROEDERER Cristal 2016 – šampaňské, které není jen nápojem, ale mistrovským dílem, zrozeným z vášně, odvahy a neochvějné oddanosti dokonalosti. V dárkové krabičce představuje ultimativní vyjádření luxusu a prestiže. Užijte si okamžik, který se stane legendou.
ROČNÍK: Vítězství nad přírodou
Rok 2016 byl pro vinaře skutečnou výzvou, ročníkem plným meteorologických extrémů. Představte si: mírná, deštivá zima, po níž přišlo mrazivé jaro, následované spalujícími vedry a bouřlivým létem. Ale právě v těchto dramatických podmínkách se rodí skutečná velikost. Chladné a suché září se stalo zlatým hřebem, který umožnil hroznům dosáhnout absolutní, nepřekonatelné zralosti. Především odrůda Pinot Noir, majestátní pilíř tohoto cuvée, ukázala mimořádnou sílu, rozvinula se do plného, tělnatého dozvuku a naplnila vzduch podmanivou ovocnou vůní. Ročník 2016 je důkazem, že zralé, suché a zdravé podmínky jsou předurčeny pro mistrovské dílo, které držíte v rukou.
HROZNY: Esence Grand Cru dokonalosti
Toto klenotní šampaňské vděčí za svůj ikonický charakter pečlivě vybraným hroznům z 45 výjimečných parcel, rozprostírajících se napříč sedmi legendárními Grand Cru vinicemi: Verzenay, Verzy, Beaumont-sur-Vesle, Aÿ, Avize, Le Mesnil-sur-Oger a Cramant. Je to symfonie dvou nejšlechetnějších odrůd – 60 % Pinot Noir, které dodává sílu a strukturu, a 40 % Chardonnay, přinášející eleganci a svěžest. Každá bobule je pečlivě střežena, aby do vaší sklenice přinesla jen to nejlepší z Champagne.
ZRÁNÍ: Trpělivost, která tvoří legendu
Cesta k dokonalosti je dlouhá a nekompromisní. Dvacet procent hroznů podstupuje první, pečlivé kvašení v dubových sudech, což přispívá k nezaměnitelné komplexnosti a hloubce. Louis Roederer u tohoto vína záměrně vynechává malolaktickou fermentaci, aby zachoval prvotní svěžest a křídovou čistotu, která je pro Cristal tak charakteristická. Poté následuje neuvěřitelných minimálně 6 let zrání ve sklepech, přímo na kvasinkách, což je proces, který prohlubuje jeho duši a obohacuje jeho texturu. A i po odkalení si dopřeje zasloužených 8 měsíců odpočinku, aby dosáhlo absolutní harmonie. S precizní dosáží 7 g/l se rodí šampaňské, které je symbolem trpělivosti a bezchybné řemeslné práce.
CHUŤ: Smyslná extáze, která nikdy nekončí
LOUIS ROEDERER Cristal 2016 není jen chuť, je to celá orchestrace smyslů. Přenese vás do světa, kde se dokonale snoubí jemnost s koncentrací a mistrovskou zralostí. Je to nadčasové šampaňské, jehož křídový temperament vás okamžitě okouzlí. První nádech odhaluje podmanivé tóny žlutého ovoce, teplých opečených mandlí a pšenice, propletené se šťavnatým, svůdným červeným ovocem. Poté se rozvine vibrující intenzita kandovaných citrusů a záblesk jódového koření, to vše zabalené do hedvábné struktury, která pohladí váš jazyk. A to nejlepší? Křídový charakter ročníku tak vystupuje do popředí v bravurní, vertikální perlivosti, s naléhavou, přesnou a jemně vybroušenou svěžestí. Závěr? Ten je posílen jemnými dubovými, šťavnatými a slanými tóny, které vytvářejí pocit naprosté delikátnosti a úchvatné koncentrace. Cristal 2016 je víc než vyváženost – je to dokonalá vzpomínka na ročník 2016, s obrovským potenciálem ke stárnutí. Pořiďte si mistrovské dílo, které se s časem stane ještě cennějším.
PÁROVÁNÍ K JÍDLU: Harmonie pro gurmány
Cristal 2016 si zaslouží ty nejlepší doprovody. Toto ročníkové šampaňské je ideálním partnerem pro delikátní bílé ryby, ať už syrové, jako je sushi a sashimi, nebo tepelně upravené do křehké dokonalosti. Vytvořte nezapomenutelný zážitek spárováním s nadčasovými klasikami, jako je luxusní kaviár nebo čerstvé ústřice. Pro odvážnější gurmány doporučujeme experimentovat s křupavou pekingskou kachnou, jejíž bohatost se s perlivostí Cristalu snoubí v nečekanou harmonii. Abyste si vychutnali každou nuanci tohoto skvostu, podávejte jej při ideální teplotě 10 - 12°C. Dopřejte si luxus, který si zasloužíte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
V roce 1776 založili otec a syn Duboisovi v Reims vinařství, které později prodali Nicolasovi Schreiderovi. Od roku 1819 jej vlastní a spravuje jedna stejná rodina. Vinařství Louis Roederer je dnes jedním z posledních velkých stále nezávislých "Maison de Champagne", který vždy řídili a stále řídí skuteční odborníci.
Louis Roederer se narodil v roce 1809 ve Štrasburku a společníkem ve vinařství svého strýce Nicolase Schreidera se stal již ve svých osmnácti letech. O šest let později pak podnik zdědil, pojmenoval ho podle sebe a v následujících letech dovedl k nečekanému rozmachu. S pomocí svého bratra Eugéna a Huga (Hugues) Kraffta, neúnavného obchodního cestujícího hovořícího mnoha jazyky, se prodeje během jeho života zvýšily o 600 000 lahví, ze 100 000 na 700 000 lahví ročně. Roku 1870 převzal vinařství jeho syn Louis Roederer II. Zajímavostí je, že Louis junior byl přímo posedlý knihami. Jeho knihovna, s díly a výkresy z 18. století, je považována, po té v Château Chantilly, za druhou největší a nejskvostnější ve Francii. Pod jeho taktovkou dosáhla champagnes Roederer dalšího skvělého úspěchu – prodej dvou a půl milionů lahví v roce 1872, z čehož 666 000 lahví tohoto skvělého šumivého vína putovalo do Ruska (na carský dvůr) a 390 000 lahví do Spojených států amerických. Tento úspěšný vinař však zemřel v roce 1880 v pouhých 34 letech. Vzkvétající podnik po něm přebírá jeho sestra Léonie a její manžel Jacques Olry a po nich jejich děti Louis-Victor a Léon Olry-Roederer, který musel čelit nejednomu úskalí, jenž mu osud připravil – 1. světové válce v letech 1914 až 1918, Říjnové revoluci v Rusku, kvůli které přišlo vinařství o svého největšího odběratele, americké prohibici v roce 1919 a krizi v roce 1929. Léon, známý pro svou eleganci „sportmana“, svými hřebčíny, loveckým vybavením nebo zřízením podnikových odborů, tak po své smrti v roce 1932 zanechal Maison značně oslabený. Jeho obdivuhodná žena Camille Olry-Roederer, která řídila vinařství více než 40 let, vyvedla podnik obrovskou pílí a odhodláním z vinařského stínu. V roce 1979 po ní nastoupil do čela vinařství její vnuk Jean-Claude Rouzaud, vážený enolog, který nastolil politiku upřednostňování kvality nad kvantitou. Vedle řízení „admirálského“ podniku zahájil rozvoj celé řady velkých vín nejen v Champagne, ale také v Bordeaux, v Provence, v Portugalsku a v Kalifornii. Syn Jean-Clauda, Frédéric Rouzaud, převzal řízení podniku v roce 2006 a pozdvihl ambice podniku mezi skupinu velkých vín na světové úrovni.
Cristal – šampaňské carů
Již od první poloviny 19. století věděl Louis Roederer jak dobýt velké trhy jako byla německá knížectví, Holandsko, Švédsko a především pak významný ruský trh. Velký milovník těchto vín, car Alexandr II. poslal svého dvorního sommeliera do Remeše, aby mu přivezl speciální cuvée, tzn. že se podílel spolu se sklepmistrem podniku Roederer na jeho stvoření. Když se v podniku dozvěděli, že je car rozhořčen tím, že lahve se nijak neodlišují od lahví obyčejných smrtelníků, povolali vlámského mistra sklenáře, jenž byl proslulý výrobou úchvatných nebarvených křišťálových lahví s rovným dnem… Tak se zrodil i název mýtického "cuvée de prestige" - Cristal v "nejjasnější" lahvi náležitě ozdobené císařskými znaky.
Za vlády Mikuláše II. se Maison Louis Roederer stal "Oficiálním dodavatelem Ruského císařského dvora", ale říjnová revoluce toto půl století trvající aristokraticko-chuťové souznění ukončila. Na konci dvacátých let 20. století se Cristal vrátil na honosné evropské stoly a později i na ty světové, od té doby je zcela nemožné uspokojit poptávku po tomto skvostu. Jeho sláva je skutečně oslňující.
214 hektarů vinic se rozkládají ve třech hlavních výrobních zónách v Champagne Montagne de Reims, Vallée de la Marne a Côte des Blancs. Množství hroznů z těchto vinic pokryje dvě třetiny potřeb vinařství, což umožňuje perfektní kontrolu nad výrobou šampaňského. Většina vinařů totiž musí hrozny nakupovat.
Základní osobitost šampaňského spočívá v umění scelovat vína z různých terroirs. Díky bohatosti a různorodosti svých vinic může Louis Roederer využívat obrovské palety vín pro scelování. Drží v ruce všechny trumfy pro sestavení svých cuvées. Vína se však nepoužijí hned. Některá z nic putují mezi "rezervy vinařství" do velkých dubových sudů: přijdou na řadu při scelování šampaňského Brut Premier, aby udržela neměnnost Roederer stylu, nebo poslouží jako expediční likér. Několik tisíc litrů vína vyzrává řadu let ve více než 150 velkých dubových sudech. Jsou to tzv. "rezervní vína". Představují velmi značnou a důležitou investici společnosti: finanční náklady na uskladnění, údržba dřevěných kádí, klimatizace ve skladu, neustálý dohled nad vývojem vína…