Lanson Rosé Label Brut (0,75l)

Šampaňský dům Lanson byl jedním z prvních výrobců, který v 50. letech přišel na trh s růžovým šampaňským. Je vyráběno z klasických odrůd Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier. Z části odrůdy Pinot Noir je vytvořeno červené víno, které se po první fermentaci přidá do výsledného cuvée. Tento postup při výrobě růžových vín je povolen pouze v Champagne. Světlá, lososová barva s růžovými okraji. Delikátní, svěží vůně, která je podpořena tóny červeného ovoce, zejména granátových jablek a růží. Jemná, ušlechtilá a delikátní chuť s dlouhým závěrem.


  • Na skladě
1 270 Kč
Kategorie: Lanson
Barva / Typ: Růžové
Obsah cukru: Brut
Oblast: Champagne
Velikost lahve: 0,75l
Ročník: Neročníkové
Balení: Holá láhev
Země původu: Francie
 

Lanson je jedním z prvních šampaňských domů, které vyráběly Rosé procesem míchání již v roce 1833. V roce 1949 se rodina Lanson rozhodla vyrobit cuvée s charakteristickou svěžestí - styl, který si maison Lanson drží dodnes.

 

HROZNY

Odrůdy: 53 % Pinot Noir, 32 % Chardonnay a 15 % Meunier

Hrozny pochází ze zhruba 100 cru z toho 50 je klasifikovaných jako Premier a Grand Cru

Směs obsahuje zhruba 35 % rezervních vín.

Toto růžové šampaňské je vyrobeno metodou míchání, ve směsi je tedy 7 % modrých hroznů (převážně z prestižních vinic v  Bouzy či Les Riceys) vinifikováno jako tiché červené víno.

 

ZRÁNÍ

Šampaňské zraje minimálně 4 roky ve sklepě na kvasinkách.

Dosáž: 8 g/l

 

CHUŤ

Světlou lososově růžovou barvou prostupují nekončící řetízky jemných bublinek. Jemné vůni dominuje nejprve ovoce jako jsou maliny, granátové jablko a krvavý pomeranč. To vše po několika minutách doplní tóny briošek a růží. Chuť je jemná, ovocná a minerálně svěží. Promítají se v ní stopy jahod, červeného rybízu a pomela, které dodávají vínu šťavnatost. Dlouhý závěr přináší příchuť mandlí s příjemnou mineralitou.  

 

PÁROVÁNÍ K JÍDLU

Jemné tóny tohoto Rosé z něj činí ideální aperitiv pro dlouhý letní večer, piknik nebo elegantní doprovod k dezertům. Určitě ale skvěle doprovodí třeba lososa v sezamové kruště s fenyklem, japonské tataki z tuňáka se sojovou omáčkou, zázvorem a wasabi či sladkou klasiku jako jsou jahody Wimbledon.

Ideální teplota podávání je 6 - 8°C.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

lan_logo

Šampaňský dům Lanson patří k nejstarším ve Francii. Historie se datuje až do roku 1760 a řadí se tak k vinařstvím, které byly založeny již před Francouzskou revolucí a přežily dodnes.
Lanson dodává svá šampaňská vína na tři královské dvory - španělský, anglický a švédský. Jelikož syn zakladatele firmy Nicolas - Louis Delamotte byl maltézským rytířem, stal se od roku 1798 znakem firmy Maltézský kříž. V roce 1828 vstupuje do firmy Jean - Baptiste Lanson, který přinesl jméno Lanson.
Šampaňský dům Lanson začal jako jeden z prvních vyvážet šampaňské především do tehdejšího carského Ruska a Anglie. Na těchto trzích uspěl a získal uznání díky dlouhodobě vysoké kvalitě a čisté charakteristické chuti. Proto především Anglie a Rusko patří mezi největší odběratele a Lanson se tak řadí mezi firmy, které své produkty především vyváží. Velkou poctou pro firmu Lanson je skutečnost, že si jej jako hlavní šampaňské vybral šéfkuchař a majitel špičkových restaurací Alain Ducasse. Jedna z jeho restaurací se pyšní oceněním tří Michelin hvězdiček. Podle mnohých kritiků (např. Toma Stevensona) se „kvalita, především základní řady tohoto šampaňského domu, během několika posledních let fantasticky zlepšila“. Důkazem vysoké kvality a potenciálu ke staření je kolekce Old Vintages, která nabízí láhvově zralé ročníky od ročníku 1979.