Jacquesson 1996 Extra Brut (0,75l)

Komplexní vůně odhaluje tóny pražených lískových oříšků, máslového toastu, zralé hrušky a medu. Chuť je mimořádně bohatá, plná a výrazná. Promítají se v ní pikantní tóny zjemněné medem a žlutým ovocem, v závěru jsou cítit i fíky s bergamotem. Rafinované šampaňské, ve kterém se snoubí vyzrálost a svěžest.


  • Na skladě
6 899 Kč
Kategorie: Jacquesson
Barva / Typ: Bílé
Obsah cukru: Extra Brut
Oblast: Champagne
Velikost lahve: 0,75l
Ročník: 1996
Balení: Holá láhev
Země původu: Francie
 

Ročník

Ročník 1996 byl v Champagni všeobecně uznáván jako velmi dobrý, dokonce vynikající. Oblast těžila z dlouhého, horkého a suchého léta, které přineslo jen málo problémů. Hrozny dosáhly plné zralosti, aniž by utrpěly na kyselosti. Všechny hlavní odrůdy vyprodukovaly skvělé hrozny, ale Pinot Noir bylo obzvláště úspěšné.

 

HROZNY

Odrůdy: 43 % Chardonnay, 26 % Pinot Noir a 31 % Meunier

Modré hrozny pochází z vinic v Aÿ, Dizi a Hautvillers, bílé hrozny z Avize a Oiry.

Dosáž: 3,5 g/l

 

CHUŤ

Hluboká zlatožlutá barva protkaná jemnými bublinkami pomalu stoupajícími ke hladině, kde tvoří sametovou pěnu. Komplexní vůně odhaluje tóny pražených lískových oříšků, máslového toastu, zralé hrušky a medu. Chuť je mimořádně bohatá, plná a výrazná. Promítají se v ní pikantní tóny zjemněné medem a žlutým ovocem, v závěru jsou cítit i fíky s bergamotem. Rafinované šampaňské, ve kterém se snoubí vyzrálost a svěžest.

 

PÁROVÁNÍ K JÍDLU

Toto ročníkové šampaňské skvěle doprovodí vyzrálé sýry nebo maso, jako je pečená drůbež nebo bůček, a překvapí zejména s humrem nebo se sivenem severním.

Doporučená teplota při podávání: 10° - 12°C.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Vinařství, které sídlí v Dizy, kousek od Épernay, bylo založeno roku 1798 v Châlons-sur-Marne a řídí jej bratři Laurent a Jean-Hervé Chiquet. Již od raného počátku své existence vinařství provází obrovská reputace. Napoleon mu jako uznání udělil zlatou medaili za kvalitu vín. Základem hospodaření ve vinicích statutu 1er Cru a Grand Cru jsou udržitelné postupy, vyloučení herbicidů a systémových chemických postřiků. Na lisování se užívají tradiční vertikální lisy, na víno pak pouze šťáva z prvního lisování. Komplexní, bohatá a složitá vína spontánně fermentují a zrají ve velkých dřevěných sudech po několik měsíců než proběhne samovolné jablečno-mléčné kvašení.

Kouzlo čísel

Až do roku 1999 kraloval Non-Vintage Brut všemu Champagne. V roce 2000 udělal dům Jacquesson krok jiným směrem. Vznikl koncept řady 700 s vizí "Vytvořit každý rok tu nejlepší možnou směs. Pozemky, odrůdy vinné révy, terroir, srdce a duše člověka: celý statek se musel spojit v láhvi, v duchu ročníku, s rezervními víny, pro jediné šampaňské, každý rok jiné, každý rok vznešené." Od té doby každá láhev hlásá svou nezávislost třemi číslicemi svého narození.

Číslo ale není jen tak náhodně určené. Víno není z hroznů pouze jednoho ročníku, proto tedy nemůže nést označení podle roku. Rozhodli se proto dát vínu výrobní číslo, jaké mělo cuvée ve své sklepní knize. Cuvée č. 1 vyrobil Jacquesson v roce 1898 na oslavu 100. výročí domu. Prvním šampaňským v rámci konceptu 700 bylo takzvané Cuvée č. 728, založené na ročníku 2000. Od té doby toto dobrodružství sedmi stovky pokračuje.