JACQUES SELOSSE SUBSTANCE BRUT (0,75L)
Popis
Připravte se na zážitek, který překoná vše, co jste dosud znali. JACQUES SELOSSE SUBSTANCE BRUT není jen šampaňské – je to živoucí umělecké dílo, esence čistého 100% Chardonnay z ikonických vinic s jižní a východní orientací v Avize. Zapomeňte na běžné ročníky. Toto je mistrovské dílo stvořené unikátním systémem solera, založeným již v roce 1986! Každá láhev v sobě nese dědictví desetiletí, vrstvu za vrstvou komplexnosti a hloubky. Jen zhruba 22 % se stáčí každý rok, což z něj činí extrémně vzácný poklad. Zrálo neskutečných 5-6 let na kalech, aby dosáhlo své nepřekonatelné finesy a charakteru. S minimální dozáží 0-4 g/l se vám otevírá čistá duše terroiru – výjimečné víno, které musíte zažít!
Vstupte do světa Anselma Selosse z Domaine Jacques Selosse, muže, který změnil tvář Champagne navždy. Po studiu v Burgundsku přinesl v roce 1980 do svého rodného kraje revoluční filozofii: minimalistický, nekompromisní přístup. Žádná umělá hnojiva, herbicidy, pesticidy – jen ryzí úcta k půdě a jedny z nejnižších výnosů v Champagne pro maximální koncentraci a intenzitu chuti. Cílem je jediné: autentická, ničím nezkažená esence vinice. Selosse vlastní celkem 7,5 ha vinic v prestižních Grand Cru obcích jako Avize, Cramant, Oger, Le Mesnil-sur-Oger, Aÿ, Ambonnay a 1er Cru Mareuil-sur-Aÿ. Hrozny sbírá s neuvěřitelnou trpělivostí o 3–4 týdny později, než je zvykem, aby dosáhl optimální fyziologické zralosti a bezkonkurenční hloubky. Každý ročník a vinice je opečováván s individuální péčí umělce. Primární fermentace probíhá spontánně v dřevěných sudech, kde víno leží alespoň rok na jemných kvasničních kalech – pro jedinečnou texturu a nekonečnou komplexnost. S minimálním použitím SO2 a adaptivním přístupem k malolaktické fermentaci je každý doušek autentickým vyjádřením terroiru. Jeho vína jsou bez dozáže nebo jen s minimální dávkou, což podtrhuje jejich čistotu a integritu. Anselme Selosse vyvolal vlnu emocí a inspiroval generace vinařů (např. Egly-Ouriet či Ulysse Collin), čímž se stal legendou. Jeho díla jsou často přirovnávána k „Burgundsku s bublinami“ – a přesně tak byste se k nim měli chovat! Abyste naplno rozvinuli potenciál tohoto mistrovského díla, servírujte ho ve velkých sklenicích burgundského tvaru, dopřejte mu chvilku provzdušnění a nenechte ho zbytečně prochladnout. Není to jen nápoj, je to zážitek, který si zasloužíte. Dopřejte si toto mistrovské dílo ještě dnes a objevte definici skutečné substance!
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vyhlášený šampaňský dům Selosse se nachází ve vesnici Avize, která se nachází v Côte de Blancs. Rodinný majetek, který zahrnuje téměř 8 hektarů vinic v porostech Avize, Cramant, Oger, Le Mesnil-sur-Oger, Ay, Mareuil-sur-Aÿ a Ambonnay.
Historie
Rodiče Anselma Selosse rodiče provedli svou první vinifikaci v roce 1964. O deset let později dostal Anselme klíče od panství. Svou profesionální kariéru tak zahájil tím, co se stalo celoživotním procesem pozorování, pokusů a omylů a rozjímání o jeho vinařských metodách a praktikách.
Od roku 1990 do roku 1996 byly ve vinicích uplatňovány principy agrobiologie, od roku 1996 se zaměřil na biodynamiku. V roce 2002 se Anselme distancoval od biodynamické doktríny, vzepřel se obvyklým kódům a procesům, protože nechtěl mít žádný podíl na ovlivňování přírody. Začaly ho inspirovat myšlenky a úvahy Masanobu Fukuoay a permakultuře.
Za posledních dvacet let vyvinula rodina Selosse svůj vlastní systém vinohradnictví, což je přístup, který se neřídí žádnou předem stanovenou metodou, ale spíše se neustále přizpůsobuje okolnostem a počasí. Aby vysvětlili svou filozofii týkající se vinné révy, Anselme a Guillaume často odkazují na „sběrače“, tedy ty, kteří se vydávají do přírody sklízet úrodu a sbírat tam nalezené ovoce: „Primum non nocere“. Za prvé, neubližuj…
Jak se blíží čas předání klíčů další generaci v Domaine Jacques Selosse, syn Anselma a Corinne, Guillaume, se od roku 2012 připravuje jít ve stopách svého otce. Během doby, kdy pracoval bok po boku se svým otcem, přirozeně rozvíjel své vlastní vinařské dovednosti a sklony, které do budoucna jistě propůjčí vínům jedinečnou identitu.