JACQUES SELOSSE SOUS LE MONT (0,75L)
Popis
Připravte se na zážitek, který překoná všechna očekávání. Vstupte do světa, kde se historie snoubí s vizí a každý doušek je mistrovským dílem. Představujeme JACQUES SELOSSE SOUS LE MONT (0,75L) – šampaňské, které není jen nápojem, ale legendou v lahvi.
„Sous le Mont“ je srdcem a duší vinic Pinot Noir v Mareuil-sur-Aÿ, apelace Grand Cru, která se tyčí na svahu – symbol síly a vzdoru přírodě. Každá bobule je zde formována intenzivním sluncem a minerální půdou, což dává vínu jedinečný charakter. Díky proslulému systému solera se v každé lahvi snoubí moudrost minulých ročníků s živostí současnosti, což vytváří nekonečnou hloubku a komplexnost.
Za tímto skvostem stojí vizionář Anselme Selosse z Domaine Jacques Selosse v Avize. Byl to on, kdo v roce 1980 rozpoutal revoluci v Champagne. Po studiu oenologie v Burgundsku přinesl do rodného kraje filozofii, která je dodnes nenapodobitelná: absolutně minimalistický přístup ve vinici. Žádná umělá hnojiva, žádné herbicidy, žádné pesticidy – jen čistá, nefalšovaná příroda. S jedněmi z nejmenších výnosů v Champagne se Anselme Selosse od počátku soustředí na maximální autentičnost a nekompromisní kvalitu.
Jeho 7,5 hektaru vinic se rozkládá v nejprestižnějších Grand Cru obcích jako Avize, Cramant, Oger, Le Mesnil-sur-Oger, Aÿ, Ambonnay, a také v 1er Cru Mareuil-sur-Aÿ. Hrozny jsou sklízeny s neuvěřitelnou trpělivostí – o 3-4 týdny později, než je běžné, aby dosáhly plné fyziologické zralosti. To je tajemství jejich výjimečné bohatosti a aroma. Ke každému ročníku a vinici je přistupováno individuálně, s úctou k jejich jedinečnému projevu.
Primární fermentace moštu probíhá spontánně v dřevěných sudech různé velikosti (228 l, 400 l, 600 l), z nichž až 16-20 % jsou nové – to vínu propůjčuje jemné, elegantní tóny. Víno pak zraje minimálně rok na jemných kvasničních kalech, což prohlubuje jeho texturu a komplexnost. Malolaktická fermentace probíhá podle potřeby, a konzervant SO2 se používá minimálně, aby nic nerušilo čistý projev terroir. Rezervní vína stráví rok ve velkých sudech (foudres) a poté v nerezových tancích, což zajišťuje jejich dokonalou harmonii. Vína jsou bez dozáže nebo s minimální dávkou, aby se k vám dostala v té nejryzejší, nefalšované podobě.
Anselme Selosse svými plnými a charakterními víny rozpoutal vlnu emocí a stal se inspirací pro mnohé, včetně takových jmen jako Egly-Ouriet či Ulysse Collin. Jeho vína jsou právem označována jako „Burgundsko s bublinami“. A přesně tak se k nim chovejte – dopřejte jim úctu, kterou si zaslouží. Pro plné rozvinutí a expresi Selossových vín jsou zásadní velké sklenice burgundského tvaru, provzdušnění před servírováním a správná teplota – zbytečně víno nepodchlazujte. Nechte ho dýchat, nechte ho vyprávět svůj příběh.
Nenechte si ujít šanci vlastnit část vinařské historie a zažít čistou brilanci. JACQUES SELOSSE SOUS LE MONT je více než šampaňské – je to pozvánka do světa dokonalosti. Dopřejte si tento nesmírně vzácný poklad a proměňte obyčejný okamžik v nezapomenutelnou oslavu.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vyhlášený šampaňský dům Selosse se nachází ve vesnici Avize, která se nachází v Côte de Blancs. Rodinný majetek, který zahrnuje téměř 8 hektarů vinic v porostech Avize, Cramant, Oger, Le Mesnil-sur-Oger, Ay, Mareuil-sur-Aÿ a Ambonnay.
Historie
Rodiče Anselma Selosse rodiče provedli svou první vinifikaci v roce 1964. O deset let později dostal Anselme klíče od panství. Svou profesionální kariéru tak zahájil tím, co se stalo celoživotním procesem pozorování, pokusů a omylů a rozjímání o jeho vinařských metodách a praktikách.
Od roku 1990 do roku 1996 byly ve vinicích uplatňovány principy agrobiologie, od roku 1996 se zaměřil na biodynamiku. V roce 2002 se Anselme distancoval od biodynamické doktríny, vzepřel se obvyklým kódům a procesům, protože nechtěl mít žádný podíl na ovlivňování přírody. Začaly ho inspirovat myšlenky a úvahy Masanobu Fukuoay a permakultuře.
Za posledních dvacet let vyvinula rodina Selosse svůj vlastní systém vinohradnictví, což je přístup, který se neřídí žádnou předem stanovenou metodou, ale spíše se neustále přizpůsobuje okolnostem a počasí. Aby vysvětlili svou filozofii týkající se vinné révy, Anselme a Guillaume často odkazují na „sběrače“, tedy ty, kteří se vydávají do přírody sklízet úrodu a sbírat tam nalezené ovoce: „Primum non nocere“. Za prvé, neubližuj…
Jak se blíží čas předání klíčů další generaci v Domaine Jacques Selosse, syn Anselma a Corinne, Guillaume, se od roku 2012 připravuje jít ve stopách svého otce. Během doby, kdy pracoval bok po boku se svým otcem, přirozeně rozvíjel své vlastní vinařské dovednosti a sklony, které do budoucna jistě propůjčí vínům jedinečnou identitu.