JACQUES SELOSSE LE BOUT DU CLOS (0,75L)
Popis
Představte si absolutní esenci luxusu, zrozenou z vášně a nekompromisního mistrovství. To je JACQUES SELOSSE LE BOUT DU CLOS. Tento kultovní skvost pochází z legendárních vinic v srdci Ambonnay, z pečlivě vybrané révy – 80 % Pinot Noir a 20 % Chardonnay – pěstované na sluncem políbeném jižním svahu. Díky unikátnímu systému Solera a neuvěřitelné péči, která se věnuje každému detailu, se ročně vyrobí pouze kolem 2 000 lahví. To z něj činí neuvěřitelně vzácnou a vyhledávanou raritu, dostupnou jen pro ty, kteří si zaslouží to nejlepší. Připravte se na explozivní zážitek: víno je silné, opulentní, avšak zároveň nádherně sladké a nečekaně svěží. Každý doušek je symfonií chutí a emocí, která vás pohltí a nepustí.
Za tímto mistrovským dílem stojí Anselme Selosse z Domaine Jacques Selosse – vizionář, který v roce 1980 navždy změnil tvář Champagne. Selosse, inspirovaný burgundskou filozofií, přenesl do Champagne revoluční minimalistický přístup: zapomeňte na umělá hnojiva, herbicidy či pesticidy. Jeho vína jsou čistou a nefalšovanou esencí terroiru, ztělesněnou z jeho 7,5 hektarů Grand Cru a 1er Cru vinic. Hrozny jsou sbírány o 3–4 týdny později než je zvykem, což zaručuje absolutní fyziologickou zralost a neuvěřitelnou hloubku chuti, kterou jinde nenajdete.
Pro Anselma je každý ročník a vinice individuálním uměleckým projektem. Primární fermentace probíhá spontánně v dřevěných sudech, víno pak zraje alespoň rok na jemných kvasničných kalech. S minimálním použitím SO2 a často bez dozáže, či s minimální dávkou, vznikají vína plná charakteru a nezapomenutelného projevu. Není divu, že Selossovy kreace vyvolaly bouři emocí a inspiraly celou generaci vinařů, včetně legend jako Egly-Ouriet či Ulysse Collin. Právem jsou jeho vína označována jako „Burgundsko s bublinami“ – bohatá, komplexní a hluboká. Abyste plně ocenili celý potenciál tohoto šampaňského klenotu, dopřejte si pravý degustační rituál: použijte velké sklenice burgundského tvaru, nechte víno volně dýchat před servírováním a nikdy ho nepodchlazujte. Nechte se unést a zažijte jedinečnost, která předčí všechna vaše očekávání.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vyhlášený šampaňský dům Selosse se nachází ve vesnici Avize, která se nachází v Côte de Blancs. Rodinný majetek, který zahrnuje téměř 8 hektarů vinic v porostech Avize, Cramant, Oger, Le Mesnil-sur-Oger, Ay, Mareuil-sur-Aÿ a Ambonnay.
Historie
Rodiče Anselma Selosse rodiče provedli svou první vinifikaci v roce 1964. O deset let později dostal Anselme klíče od panství. Svou profesionální kariéru tak zahájil tím, co se stalo celoživotním procesem pozorování, pokusů a omylů a rozjímání o jeho vinařských metodách a praktikách.
Od roku 1990 do roku 1996 byly ve vinicích uplatňovány principy agrobiologie, od roku 1996 se zaměřil na biodynamiku. V roce 2002 se Anselme distancoval od biodynamické doktríny, vzepřel se obvyklým kódům a procesům, protože nechtěl mít žádný podíl na ovlivňování přírody. Začaly ho inspirovat myšlenky a úvahy Masanobu Fukuoay a permakultuře.
Za posledních dvacet let vyvinula rodina Selosse svůj vlastní systém vinohradnictví, což je přístup, který se neřídí žádnou předem stanovenou metodou, ale spíše se neustále přizpůsobuje okolnostem a počasí. Aby vysvětlili svou filozofii týkající se vinné révy, Anselme a Guillaume často odkazují na „sběrače“, tedy ty, kteří se vydávají do přírody sklízet úrodu a sbírat tam nalezené ovoce: „Primum non nocere“. Za prvé, neubližuj…
Jak se blíží čas předání klíčů další generaci v Domaine Jacques Selosse, syn Anselma a Corinne, Guillaume, se od roku 2012 připravuje jít ve stopách svého otce. Během doby, kdy pracoval bok po boku se svým otcem, přirozeně rozvíjel své vlastní vinařské dovednosti a sklony, které do budoucna jistě propůjčí vínům jedinečnou identitu.