GOSSET Extra Brut (0,75l)

40 % Chardonnay, 32 % Pinot Noir a 28 % Meunier. V ústech se objevuje příjemná krémová textura a živost. Svěží šampaňské s výraznými ovocnými tóny broskve, švestky mirabelky a slivoně. Závěr je lehce slaný a minerální.


  • Na skladě
895 Kč
Kategorie: Gosset
Barva / Typ: Bílé
Obsah cukru: Extra Brut
Oblast: Champagne
Velikost lahve: 0,75l
Ročník: Neročníkové
Balení: Holá láhev
Země původu: Francie
 

Hrozny

Odrůdy: 40 % Chardonnay, 32 % Pinot Noir a 28 % Meunier

Hrozny pochází z vinic v Aÿ, Bouzy, Ambonnay, Le Mesnil-sur-Oger, Villers-Marmery.

 

Zrání

Šampaňské zraje minimálně 4 roky ve sklepě na kvasinkách. A následně odpočívá ještě 6 měsíců po degorzáži.

Dosáž: 4,8 g/l

 

Chuť

Vůně je explozí bílé květů, akátu a hlohu, umocněná šťavnatostí hrušky a jablka. V ústech se objevuje příjemná krémová textura a živost. Svěží šampaňské s výraznými ovocnými tóny broskve, švestky mirabelky a slivoně. Závěr je lehce slaný a minerální.

 

Párování k jídlu

Tento Extra Brut se skvěle hodí jako aperitiv, ale i k pokrmům jako jsou grilované krevety s chilli nebo mušle svatého Jakuba restované na másle. Vyzkoušet můžete i jahody se smetanou či parmezánové čipsy jako snack.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

gosset_logo

Tradiční zkušenosti od roku 1584.

Po čtyři století byla kladena zvláštní péče na udržení dobré pověsti značky a zachování rodinného know-how při výrobě šampaňského. V roce 1584 Pierre Gosset, městský radní v Ay a pěstitel vína, vyrobil neperlivá převážně červená vína z hroznů, které sklidil na svém vinohradě. V té době bojovala o hrdé místo na stole francouzských králů dvě vína: víno z Ay a víno z Beaune, z několika stovek spolků dále na jihu. Obojí se vyráběla ze stejných vinných odrůd Pinot Noir a Chardonnay. Pověst vína z Ay byla taková, že si zde František I. nechal postavit svou vlastní vinici, kterou nyní vlastní Champagne Gosset. Později v 18. století se začala v Ay a v okolí vyrábět šumivá vína a rodina Gossetových se přirozeně zaměřila na výrobu šampaňského.

Pro výrobu cuvée prodávaného v lahvích v historické stylu probíhá u rodiny Gossetových část výrobního procesu v dřevěných sudech. Nesmí dojít k mléčnému kvašení, aby se zachovala jemná kyselina jablečná, která udržuje přirozené ovocné aroma vína. A stále, jako kdysi, se každý den podle tradice Vinařského domu ručně provádí poignettage, ruční prosívání, a dégorgement, odstraňování sedimentu.