Novinka

GOSSET Celebris Extra Brut Millesime 2007 (0,75l) v dárkové krabičce

Gosset Extra Brut Celebris je krásně soustředěné lineární víno světle zlaté barvy. Vůně odhaluje květinové aroma hlohu, šeříku a fialek, a také ovocné tóny meruněk, jablek a ananasu. Jakmile víno získá vyšší teplotu, objeví se skryté aroma kávy. Středně plná, perfektně strukturovaná chuť nabízí fenomenální vytrvalost a spolu s křídovou mineralitou dává pocit svěžesti a živosti.


  • Na skladě
4 375 Kč
Kategorie: Gosset
Velikost lahve: 0,75l
Obsah cukru: Extra Brut
Země původu: Francie
Oblast: Champagne
Ročník: 2007
 
  • Jiskřivá světle žlutá barva. Komplexní aroma s kouřovými a kořenitými tóny a vůní lískových oříšků. Víno je jemné, přesto plné s lehce nazrálou chutí briošek, která přechází do pikantnosti růžového grepu.
  • Díky minimální délce zrání 10 let je toto víno nádherně složité a strukturované. Ideální pro delší archivaci. Dozáž Extra Brut udržuje víno i po delší době vyvážené, čisté a osobité. Teplota podávání šampaňského vína: 8 – 10°C .
  • Tradiční metoda druhotného kvašení v lahvi, dozáž: 3 g/ l.
  • Chardonnay 57 %, Pinot Noir 43%

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

gosset_logo

Tradiční zkušenosti od roku 1584.

Po čtyři století byla kladena zvláštní péče na udržení dobré pověsti značky a zachování rodinného know-how při výrobě šampaňského. V roce 1584 Pierre Gosset, městský radní v Ay a pěstitel vína, vyrobil neperlivá převážně červená vína z hroznů, které sklidil na svém vinohradě. V té době bojovala o hrdé místo na stole francouzských králů dvě vína: víno z Ay a víno z Beaune, z několika stovek spolků dále na jihu. Obojí se vyráběla ze stejných vinných odrůd Pinot Noir a Chardonnay. Pověst vína z Ay byla taková, že si zde František I. nechal postavit svou vlastní vinici, kterou nyní vlastní Champagne Gosset. Později v 18. století se začala v Ay a v okolí vyrábět šumivá vína a rodina Gossetových se přirozeně zaměřila na výrobu šampaňského.

Pro výrobu cuvée prodávaného v lahvích v historické stylu probíhá u rodiny Gossetových část výrobního procesu v dřevěných sudech. Nesmí dojít k mléčnému kvašení, aby se zachovala jemná kyselina jablečná, která udržuje přirozené ovocné aroma vína. A stále, jako kdysi, se každý den podle tradice Vinařského domu ručně provádí poignettage, ruční prosívání, a dégorgement, odstraňování sedimentu.