Dampierre Gamme Ficelée Cuvée Prestige 1998 Grand Cru Brut (0,75l)
Popis
Ročník
Nezvykle slunečnou zimu vystřídalo vlhké jaro. Léto přišlo brzy a přineslo neklidné podmínky s květnovými mrazy a horkým srpnem. Začátkem září přišly prudké deště, které se však včaspřed sklizní ustaly. Výsledná vína měla kyselost i cukry v rovnováze a nadále se dobře vyvíjela.
Hrozny
Odrůdy: 100 % Chardonnay (neboli Blanc de Blancs)
Hrozny pochází z Grand Cru vinic v Côte des Blancs (vesnice Avize, Cramant a Mesnil-sur-Oger)
Zrání
Při prvním kvašení víno zrálo v nerezových tancích a malolaktická fermentace (jablečno-mléčné kvašení) proběhla pouze zčásti (asi 66%).
Lahev je uzavřena tradičním způsobem – šampaňské tedy nemá kovou klícku (agrafu), ale korkový uzávěr je ručně převázán provázkem.
Chuť
Výrazná zlatá barva s jemnými bublinkami a krémovou pěnou. Silné chlebové a oříškové tóny se mísí s chutí pomerančů a citronů. Pečené tóny toastů a oříšků se v závěru mísí s minerální kyselinkou. Krásný balanc chutí a síly.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Rodina Dampierre, jedna z nejstarších rodin ve Francii, spojuje svůj osud s živnou půdou Champagne již sedm století.
Svým sňatkem s Marií Boisseau, jejíž rodina byla spřízněna s velkými dynastiemi Champagne, spojil pradědeček Audoin de Dampierre své jméno již v roce 1881.
V roce 1986 Audoin de Dampierre založil svůj šampaňský dům. Do rozvoje domu vložil svou vášeň a energii, než jej předal dalším majitelům, jejichž odhodláním je pokračovat v této snaze o dokonalost.
Dům Comtes de Dampierre na svých nejlepších lahvích vždy udržoval umění tradičního vázání, které je od 18. století symbolem pravého francouzského know-how.
Na základě královského dekretu z roku 1735, který ukládal výrobcům v Champagne povinnost zajistit zátky třípramennou konopnou šňůrkou a překřížit ji, chtěl rod Comtes de Dampierre tuto ušlechtilou tradici do puntíku zachovat. Vázací řemeslník tedy rozvinul klubko provázku, udělal první uzel, zatáhl za oba konce, provázek utáhl a přeřízl. Poté láhev otočí a tuto operaci zopakuje.
Takové know-how vyžaduje nejen velkou manuální zručnost, soustředění a přesnost, ale také čas, což je v době, kdy se oslavuje rychlost, největší luxus. Když je například stroj schopen pomocí drátu zavázat více než 4 000 lahví za hodinu, může vázací řemeslník zavřít maximálně 50 lahví za hodinu.
Nárok na takovou vzácnost mají pouze ročníky Grand Vintage, Family Reserve a Prestige. Jedná se o vzácná šampaňská, která se vyrábějí pouze v nejlepších ročnících a jejichž balení evokuje lahve z 19. století. Otevření těchto vzácných lahví je skutečným obřadem: provázek se jemně přestřihne malými zlatými nůžkami a poté se pomalu odstraní korek, aby bylo možné tato jemná a delikátní šampaňská vína podávat.