AYALA BLANC DE BLANCS MILLÉSIMÉ 2009 (0,75l)

AYALA BLANC DE BLANCS MILLÉSIMÉ 2009: šampaňské Blanc de Blancs z ročníku 2009. Vyrobeno z hroznů Chardonnay z Côté des Blancs. Dlouhé zrání, mineralita a nízká dosáž. Perfektní aperitiv. Kupte nyní!

  • Na skladě
2 120 Kč
Kategorie: Ayala
Barva / Typ: Bílé, Blanc de Blancs
Obsah cukru: Brut
Oblast: Champagne
Velikost lahve: 0,75l
Ročník: 2009
Balení: Holá láhev
Země původu: Francie
 

Připravte se na zážitek, který přesahuje obyčejné. Představujeme vám AYALA BLANC DE BLANCS MILLÉSIMÉ 2009 – mistrovské dílo, vytvořené v přísně limitované edici pro ty, kdo skutečně oceňují nepřekonatelnou kvalitu. Každá láhev je poctou výjimečnému ročníku a ztělesněním ušlechtilosti nejčistšího Chardonnay, pečlivě vybraného z nejprestižnějších Grand Cru vinic na legendárním Côté des Blancs. Díky nekonečnému dlouhému zrání, dechberoucí výrazné mineralitě a precizně nízké dosáži se toto šampaňské stává nejen nápojem, ale vybraným klenotem, který promění každou událost v nezapomenutelný rituál. Je to aperitiv, který vás uvede do světa rafinovanosti a luxusu.

 

Ročník: Legendární Rok 2009

Rok 2009 není jen číslo – je to ročník, který se stal legendou v kronikách Champagne. Představte si dokonalost přírody: suchá, klidná zima připravila půdu, zatímco jaro přineslo životodárný déšť, zajišťující bezchybné kvetení révy. Následovalo kouzelné léto, kdy žhavé slunce srpnových dnů objímalo vinice, ale chladné, osvěžující večery udržely svěžest. Toto ideální klima, doplněné suchým teplem, zajistilo, že hrozny dozrály k dokonalosti, chráněny před jakoukoli vadou. Tento ročník je poctou síle a štědrosti přírody, která dala vzniknout šampaňskému, jež přesahuje běžné standardy.

 

Srdce Šampaňského: 100% Grand Cru Chardonnay

Představte si čistotu a sílu, stvořenou z těch nejvybranějších hroznů. Pro tento klenot bylo použito 100 % čistého Chardonnay, symbolu elegance a jemnosti. Tyto hrozny nepocházejí z ledajakých vinic, ale exkluzivně ze 100% Grand Cru parcel z proslulého regionu Côte des Blancs. Přesněji z prestižních obcí Chouilly (60%) a Le Mesnil-sur-Oger (40%), které jsou celosvětově uznávané pro svou schopnost produkovat Chardonnay nejvyšší kvality. Každý hrozen je zde důkazem pečlivosti a mistrovství, promítnutého do každé kapky.

 

Nezapomenutelná Cesta Smyslů: Chuť a Aroma

Dopřejte si symfonii pro vaše smysly. Pohled vás okouzlí jasně zlatavou barvou, která se třpytí ve sklenici, zatímco tisíce drobných, neúnavně tančících bublinek vytvářejí fascinující podívanou. Přivoníte a okamžitě se ponoříte do intenzivní, výrazné vůně, kde se snoubí něžné tóny hlohu s ušlechtilým a jemným aroma šťavnatých švestek, sametových broskví, křehkých mandlí a svůdného exotického ovoce – skutečný čichový balet. Na jazyku se rozvine chuť pozoruhodné hloubky, kde se tóny elegantního bílého ovoce a osvěžujících citrusů dokonale prolínají s mistrovsky vyváženou mineralitou, odrážející bohatství křídového podkladu. Každý doušek je objev, každá kapka zanechá nezapomenutelnou stopu.

 

Pozvedněte Svou Gastronomii: Ideální Párování

AYALA BLANC DE BLANCS MILLÉSIMÉ 2009 není jen šampaňské – je to klíč k odemykání nezapomenutelných gastronomických zážitků. Jeho mistrovská čistota a delikátní paleta chutí z něj dělají aperitiv výjimečné jakosti, který předčí veškerá očekávání. Představte si, jak se jeho svěžest snoubí s jemností bílých ryb, jako je cejn, vznešená kambala, nebo exotický pilobřich. Ale skutečná magie se odehraje při kombinaci s luxusním carpacciem z mušlí Saint-Jacques, elegantně dochuceným růžovým pepřem, nebo s opulentním humrem. Dopřejte si dokonalou harmonii chutí a proměňte obyčejné jídlo v mimořádnou událost.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
Bezpečnostní kontrola

ay_logo

Název Ayala odkazuje na historii uznávané španělské rodiny. Její tradice se datuje zpět do roku 1750, kdy španělský aristokrat Don Antonio de Ayala y Vergara byl králem Ferdinandem VI. jmenován ministrem financí na Nové Grenadě (dnešní Kolumbie). Mezi jeho pěti dětmi byl zajímavou osobou Don Luis de Ayala y Vergara, který se o svůj zápis do historie postaral v roce 1819, když po dvou letech nepokojů podepsal s venezuelským generálem Simonem Bolivarem Vyhlášení nezávislosti. Také jeho děti byly velmi respektovanými španělskými občany – syn Don Rafael de Ayala y Lozano se stal generálním konzulem Kolumbie v Paříži a poté i v Mnichově. Dále přeložil knihy některých francouzských spisovatelů. Se svou francouzskou ženou, Hortense Durand de Sainte Rose měl dvě děti, z nichž právě syn Raphael Edmond de Ayala založil champagne house Ayala. Stalo se tak poté, co byl Vikomtem z Mareuil pozván do Champagne. Tady se zamiloval do jeho neteře – krásné slečny Gabrielle d’Albrecht. Po jejich svatbě v roce 1860 získal jakožto věno překrásné Chateau v Aÿ, společně se skvělými vinicemi v Aÿ; a Mareuil sur Aÿ. Jejich láska tak zároveň byla počátkem vzniku prestižního šampaňského domu Ayala. Edmondovi zkušenosti získané v oblasti Champagne mu umožnily brzy vyrábět skvělá vína vyhledávaná mnoha znalci. Jeho odhodlání dělalo zázraky a Ayala se brzy ocitla mezi velkými místními značkami (Ayala je členem „Syndikátu velkých značek“ hned od jeho založení 4.11.1882).

Před začátkem války dokonce Ayala zásobovala svými víny královské dvory Španělska a Anglie. Ovšem v roce 1911 vzpoura vinařů v oblasti Champagne tento mladý podnik málem zničila. Po pohromě v podobě phyloxery, která zredukovala plochu vinic z 60 000 na pouhých 12 000 hektarů a po velmi malé úrodě v roce 1910, čelili zdejší vinaři velmi vážné krizi. Vinaři byli naštvaní na podvodné dovozce, kteří nakupovali levné hrozny mimo oblast Champagne a zároveň na francouzskou vládu, která se nebyla schopná dohodnout na pevném vymezení vinic oblasti Champagne. Tyto skutečnosti vysvětlují fakt, proč byli vinaři na pokraji revoluce. 11.4.1911 konečně vydala francouzská vláda dekret vymezující oblast Champagne na 15 000 hektarů a zároveň však z této apelace vyškrtla department Aube. To vyvolalo obrovskou vlnu nepokoje – pěstitelé zaútočili 12. dubna. Nebyli schopni vzít útokem Epernay, neboť bylo silně opevněno mnoha vojáky, proto se 5-6 tisíc vzbouřenců vydalo ničit menší šampaňské domy v Damery, Dizy a poté také v Aÿ. Rozzuřený dav zničil a zapálil domy Bissinger a Ayala, které s touto tíživou situací neměly nic společného. Byly pouze ve špatný čas na špatném místě. Champagne House Ayala byl kompletně zničen. Vojáci sice poté dokázali nastolit pořádek, ale přesto jich musely 4000 dohlížet na poklidnou sklizeň. Díky náhradám škody a pojištění byla Ayala znovu vybudována a v roce 1913 uvedena opět do provozu.

Ovšem přišly další těžké časy, zejména světová finanční krize v třicátých letech a začátek druhé světové války měly drastický dopad. Ayala poté párkrát změnila majitele, až jej 31. ledna 2005 konečně zakoupila Société familiale Jacques Bollinger. Díky svému umístěním v Aÿ, v samém srdci vinic Montagne de Reims se Ayala přirozeně zaměřuje na produkci Grand Cru Pinot Noir a zároveň díky své relativně „malé“ velikosti se zde mohou produkovat vína z hroznů pocházejících převážně z vinic Grand a Premier Cru. 

Pečlivý výběr hroznů, používání pouze nejlepšího moštu (cuvée), cit pro míchání vín, dlouhé zrání ve sklepeních a opravdová oddanost vínu jsou hlavní elementy zaručující kvalitu šampaňského Ayala, jež si zaslouží být lépe poznáno. Tato kvalita je již více než 25 let dohlížena sklepmistrem Nicolasem Klymem.