Philipponnat Cuvée 1522 Extra Brut 1996 (0,75l)

70 % Pinot Noir pochází z vinice v Ay zvané "Le Léon". 30 % Chardonnay zas z vinice v Mesnil-sur-Oger. Živá a výrazná vůně s tóny bílého ovoce a květinového medu je doplněná o lehce pikantní závěr s notami bílého pepře. Chuť je intenzivní, vyzrálá a lehce minerální se sametově hedvábnou texturou. 


  • Na skladě
2 910 Kč
Kategorie: Philipponnat
Barva / Typ: Bílé
Obsah cukru: Extra Brut
Oblast: Champagne
Velikost lahve: 0,75l
Ročník: 1996
Balení: Holá láhev
Země původu: Francie
 

Jméno Cuvée 1522 je poctou roku, kdy se rodina Philipponnatů usadila ve vesnici Ay v srdci vinařské oblasti Champagne. Už tehdy Apvril le Philipponnat vlastnil vinici "Le Léon" v Ay.

 

Ročník

Ročník 1996 byl v Champagni všeobecně uznáván jako velmi dobrý, dokonce vynikající. Oblast těžila z dlouhého, horkého a suchého léta, které přineslo jen málo problémů. Hrozny dosáhly plné zralosti, aniž by utrpěly na kyselosti. Všechny hlavní odrůdy vyprodukovaly skvělé hrozny, ale Pinot Noir bylo obzvláště úspěšné.

 

HROZNY

Odrůdy: 70 % Pinot Noir a 30 % Chardonnay

Pinot Noir pochází z vinice v Ay zvané "Le Léon". Chardonnay zas z vinice v Mesnil-sur-Oger.

 

ZRÁNÍ

První kvašení části hroznů probíhá v dubových sudech. Následně šampaňské zraje minimálně 7 let ve sklepě na kvasinkách.

Dosáž: 4,25 g/l

 

CHUŤ

Světle zlatá barva je protkána jemnými bublinkami tvořícími prstenec na hladině. Živá a výrazná vůně s tóny bílého ovoce a květinového medu je doplněná o lehce pikantní závěr s notami bílého pepře. Chuť je intenzivní, vyzrálá a lehce minerální se sametově hedvábnou texturou. Dominují jí zralé noty meruňkového džemu, oříšků, medu a briošek.

 

PÁROVÁNÍ K JÍDLU

Cuvée 1552 je nádherně plné, takže je perfektním šampaňským pro párování s jídlem. Skvěle se hodí zejména ke zvěřině.

Ideální teplota podávání je 9°C jako aperitiv, při podávání k jídlu je to 10 - 12°C.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Samotná historie domu Philipponnat sahá až do roku 1522, kdy se stali tehdejší členové rodiny oficiálními dodavateli vína na královský dvůr Ludvíka XIV. Bylo to ještě v době, kdy v regionu Champagne vznikala pouze tichá vína. Samotná výroba šampaňského se rozběhla v polovině 19. století a značka Champagne Philipponnat, jak je známa dnes, vznikla v roce 1910 kdy byla založena bratry Augustem a Pierrem Philipponnat.

V současné době činí roční produkce 600 000 lahví. K dosažení co možná nejlepší kvality se pyšní vlastnictvím 17 ha vinic Pinot Noir Premier Cru a Grand Cru v oblastech Ay, Mareuil sur Ay, Mutigny a Avenay. Perlou mezi těmito vinicemi je šestihektarová Clos des Goisses. Řada předních kritiků řadí Champagne Philipponnat mezi nejlepší světové producenty šampaňského.