Philipponnat CLOS DES GOISSES 2003 (0,75l)

65 % Pinot Noir a 35 % Chardonnay z jediné vinice Clos des Goisses v Ay. Intenzivní vůně s tóny citrusů a kandovaného ovoce, sušeného ovoce a nugátu. Dobrá struktura s krémovým nástupem a intenzivní, sametovou délkou v ústech. Navzdory extrémnímu horku roku 2003 si víno zachovalo svou mineralitu.


  • Na skladě
6 534 Kč
Kategorie: Philipponnat
Barva / Typ: Bílé
Obsah cukru: Brut
Oblast: Champagne
Velikost lahve: 0,75l
Ročník: 2003
Balení: Holá láhev
Země původu: Francie
 

Šampaňské vyrobené z hroznů vypěstovaných na jedné z nejvýjimečnějších vinici v Champagne.

 

Ročník

Výsledek nepředvídatelného a bouřlivého počasí, to je sklizeň roku 2003. Největší mrazy od roku 1957. Nejranější kvetení od roku 1971. Nejmenší sklizeň od roku 1985. Nejteplejší léto v historii vůbec. V důsledku této dohody obtížných okolností začala sklizeň 18. srpna, nejraněji od roku 1822. Bezpochyby přepsal rok 2003 pravidla šampaňského.

 

HROZNY

Odrůdy: 65 % Pinot Noir a 35 % Chardonnay

Hrozny pochází z jediné vinice Clos des Goisses v Ay.

Clos des Goisses je zdí obehnaná vinice o rozloze 5,5 hektaru. Nejen že je nejstarší v Champagne, ale také nejstrmější se svahem 45°. To vysvětluje původ jejího názvu: v místním dialektu znamená "Gois" velmi strmý svah. Tento výjimečný terroir s křídovou půdou má ideální polohu na jihu, na nejlepším svahu Mareuil-sur-Ay nad řekou Marnou.

 

ZRÁNÍ

První kvašení cca 50 % hroznů probíhá v dubových sudech. U vína neprobíhá malolaktická fermentace (jablečno-mléčné kvašení). Následně šampaňské zraje minimálně 8 let ve sklepě na kvasinkách.

Dosáž: 4,25 g/l

 

CHUŤ

Zářivě zlatá barva je korunována delikátní, sametovou pěnou. Intenzivní vůně s tóny citrusů a kandovaného ovoce, sušeného ovoce a nugátu. Dobrá struktura s krémovým nástupem a intenzivní, sametovou délkou v ústech. Navzdory extrémnímu horku roku 2003 si víno zachovalo svou mineralitu.

 

PÁROVÁNÍ K JÍDLU

Vytvoří nezapomenutelnou kombinaci s pokrmy s výraznou chutí, jako je zvěřina, lanýže, kaviár a měkké sýry.

Ideální teplota podávání je 10 - 12°C.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Samotná historie domu Philipponnat sahá až do roku 1522, kdy se stali tehdejší členové rodiny oficiálními dodavateli vína na královský dvůr Ludvíka XIV. Bylo to ještě v době, kdy v regionu Champagne vznikala pouze tichá vína. Samotná výroba šampaňského se rozběhla v polovině 19. století a značka Champagne Philipponnat, jak je známa dnes, vznikla v roce 1910 kdy byla založena bratry Augustem a Pierrem Philipponnat.

V současné době činí roční produkce 600 000 lahví. K dosažení co možná nejlepší kvality se pyšní vlastnictvím 17 ha vinic Pinot Noir Premier Cru a Grand Cru v oblastech Ay, Mareuil sur Ay, Mutigny a Avenay. Perlou mezi těmito vinicemi je šestihektarová Clos des Goisses. Řada předních kritiků řadí Champagne Philipponnat mezi nejlepší světové producenty šampaňského.