Philipponnat Blanc de Noirs Millésime 2014 (0,75l)
Popis
100% Pinot Noir, hrozny pochází výhradně z vinic kategorie 1er Cru a Grand Cru z Montagne de Reims a Mareuil-sur-Ay. U vína probíhá částečná jablečno-mléčná fermentace. Zrání na kalech v lahvi po dobu 5-7 let. Dozáž 4,25 g/l.
Potenciál zrání minimálně 5 let od degoržáže. Zlatá barva s jemným krémovým perlením. Klasické pikantní aroma komplexního Pinot Noir s tóny akátu a medu. V chuti velmi ovocné s pevnou strukturou, pikantní, s velmi dlouhou perzistencí. Vhodné i jako aperitiv (při teplotách 8- 9 °C) či při teplejším servisu (10-12 °C) k různým úpravám drůbeže a pernaté zvěře, skvěle doprovází teriny a foie-gras.
Historie vinařství, které je řazeno mezi nejlepší producenty v Champagne, sahá až do roku 1522, kdy se tehdejší členové rodiny stali dodavateli vína na královský dvůr. Vinařství sídlící v obci Mareuil-sur-Aÿ vlastní 17 ha nejlepších 1er Cru a Grand Cru vinic s odrůdou Pinot Noir, perlou mezi nimi je šestihektarová Clos de Goisses, nejstarší single vinice v Champagne.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Samotná historie domu Philipponnat sahá až do roku 1522, kdy se stali tehdejší členové rodiny oficiálními dodavateli vína na královský dvůr Ludvíka XIV. Bylo to ještě v době, kdy v regionu Champagne vznikala pouze tichá vína. Samotná výroba šampaňského se rozběhla v polovině 19. století a značka Champagne Philipponnat, jak je známa dnes, vznikla v roce 1910 kdy byla založena bratry Augustem a Pierrem Philipponnat.
V současné době činí roční produkce 600 000 lahví. K dosažení co možná nejlepší kvality se pyšní vlastnictvím 17 ha vinic Pinot Noir Premier Cru a Grand Cru v oblastech Ay, Mareuil sur Ay, Mutigny a Avenay. Perlou mezi těmito vinicemi je šestihektarová Clos des Goisses. Řada předních kritiků řadí Champagne Philipponnat mezi nejlepší světové producenty šampaňského.