Larmandier-Bernier Terre de Vertus 1er Cru Non Dosé 2013 (0,75l)

100% Chardonnay pěstované na svahu Vertus 1er Cru z částí Les Barillers a Les Faucherets. Kvašení i jablečno-mléčné odbourávání kyselin se děje spontánně pomocí přirozené mikroflóry v dřevěných sudech a nerezových tancích. Vína zrají téměř rok hlavně v dřevěných nádobách, plnění do lahví probíhá v červenci následujícího roku po sklizni. Zrání na kalech po druhé fermentaci probíhá minimálně 4 roky. Víno bez dozáže (dodaného cukru). Aroma křídy, kůry, květů připomínajících velká vína ze Sancerre. Středně plné champagne s výraznou energií a svěžestí. Ideální aperitiv, jako doprovod k ústřicím i k Pata Negra. Vhodné k pití okamžitě, ale zároveň lze uchovat po několik let.


  • Na skladě
1 950 Kč
Kategorie: Larmandier-Bernier
Velikost lahve: 0,75l
Obsah cukru: Zero Dosage, Brut Nature
Země původu: Francie
Oblast: Champagne
Ročník: 2013
Barva / Typ: Bílé, Blanc de Blancs
 

100% Chardonnay pěstované na svahu Vertus 1er Cru z částí Les Barillers a Les Faucherets. Kvašení i jablečno-mléčné odbourávání kyselin se děje spontánně pomocí přirozené mikroflóry v dřevěných sudech a nerezových tancích. Vína zrají téměř rok hlavně v dřevěných nádobách, plnění do lahví probíhá v červenci následujícího roku po sklizni. Zrání na kalech po druhé fermentaci probíhá minimálně 4 roky. Víno bez dozáže (dodaného cukru). Aroma křídy, kůry, květů připomínajících velká vína ze Sancerre. Středně plné champagne s výraznou energií a svěžestí. Ideální aperitiv, jako doprovod k ústřicím i k Pata Negra. Vhodné k pití okamžitě, ale zároveň lze uchovat po několik let.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:
Historie

Vinařská tradice obou rodin Larmandier i Bernier sahá až do dob francouzské revoluce. V roce 1971 Philippe Larmandier a jeho žena Elizabeth Bernier, která vlastnila vinice ve Vertus, spojili svá jednotlivá vinařství a vzniklo vinařství nové Champagne Larmandier-Bernier. Od roku 1982, kdy zemřel Philippe, vedla vinařství Elizabeth sama.

Roku 1988 se do vinařství ze studií vrací její syn Pierre, aby pokračoval v rodinné tradici. Ten od roku 1992 opět zavedl produkci jednotlivých vín reflektující svůj terroir a od roku 1999 se toto vinařství dalo cestou biodynamiky. Všechny vinice Larmandier-Bernier jsou dnes velmi jednoduše rozpoznatelné, jelikož jsou pokryty bylinným porostem. Pierre je velkým odpůrcem používání jakýchkoliv herbicidů.

Původní kvasinky

Alkoholová fermentace je spuštěna přirozeně původními kvasinkami přítomnými na květu hroznů. Tak se prodlouží vazba na terroir, vína zrají na kalech asi rok, aniž by se provádělo stáčení nebo filtrování: nejdříve děláme víno, než vytvoříme bublinky! Každý rok se karty zamíchají, protože kvasinky se liší podle crus, jejich zaměření a také podnebí daného roku. Původní kvasinky jsou tak dokonale přizpůsobeny ročníku a terroir.