G. Tribaut Millésime 2012 (0,75l)
Popis
Ročník
Ročník 2012 byl pro šampaňské vynikající, přestože vegetační období přineslo tolik zvratů, že to většinu pěstitelů znervóznilo. Relativně teplá zima přešla do extrémně vlhkého jara a mrazy i obzvlášť silné krupobití zničily část úrody. Neuvěřitelné podmínky v srpnu však daly vinobraní nový směr. Tento měsíc přinesl stálá vedra, kdy teploty někdy stoupaly tak vysoko, že se réva začala přehřívat. Slunečné září však umožnilo hroznům dokončit proces zrání. Modré odrůdy jako Pinot Noir a Meunier mohly plně dozrát a Chardonnay bylo bohaté a zakulacené, přičemž si zachovalo potřebnou kyselost.
HROZNY
Odrůdy: 75 % Chardonnay a 25 % Pinot Noir
Všechny hrozny pochází z vinic Premier Cru v Hautvillers.
ZRÁNÍ
Tradiční metoda druhotného kvašení v lahvi - šampaňské zraje ve sklepě na kvasinkách.
Dosáž: 7 g/l
CHUŤ
Sytá zlatá barva s klidnými jemnými bublinkami. Bohaté vůni jasně dominují briošky, citróny, grepy, ale i marakuja. Chuť je vyvážená - vyzrálá, ale svěží. Vévodí jí tóny zralých broskví, lískových oříšků, toastu a příjemná mineralita. Dlouhá dochuť je protkaná jemnými tóny lékořice.
PÁROVÁNÍ S JÍDLEM
Mezi pokrmy, které skvěle doprovodí toto ročníkové šampaňské, patří: bramborové noky s lanýži a šunkou Bellota, filet z tresky na másle s plátky mandlí, kachní prso s balzamikovou omáčkou, hovězí svíčková se hříbkovou omáčkou, jehněčí kotletky s rozmarýnem a pečenými bramborami.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Rodinné vinařství, sídlící v Hautvillers, obhospodařuje 12 hektarů vinic kategorie Premier Cru.