Bauchet Cuvée Origine Brut Magnum (1,5l)
Popis
Hrozny
Odrůdy: 60 % Pinot Noir, 40 % Chardonnay
Víno obsahuje 25 % rezervních vín. Hrozny pochází z vinic v Côte des Bar (Aube), Côte des Blancs (Grauves) a Montagne de Reims (Bisseuil).
Dosáž: 8 g/l
Zrání
Toto víno zrálo přes 2 roky ve sklepích na kvasinkách.
Magnum
Zrání v Magnumu (láhev o objemu 1,5l) se považuje za tu nejlepší volbu. Tvar láhve je maličko jiný, než u standardní 0,75l. Jde především o poměr velikosti hrdla láhve k jejímu tělu, které je u magnumu větší. To umožňuje snížit okysličení vína a dá tak prostor pro optimální a komplexnější stárnutí. Jde tedy o šampaňské v jeho nejlepší formě.
Chuť
Víno světle žluté barvy se stříbrnými odlesky. Jemné perlení, tvořené provazcem přetrvávajících bublinek, vytváří na povrchu bílou pěnu.
Po přivonění můžeme cítit hrušku, zelené jablko, hloh a hyacint. Po chvíli provzdušňování se objeví tóny másla, mandlí a sušenek. Víno je krásně komplexní a i po několika minutách stále svěží a živé.
Chuť je velmi ovocná s dominancí grepových tónů. Rovnováha cukru a kyselinky přináší vínu jak tělo, tak i příjemnou svěžest. Závěr je velmi dlouhý s výraznou chutí, doplněný o příjemné minerální tóny a lehkou hořkost.
Párování k jídlu
Toto víno se skvěle hodí jako aperitiv, či jakožto doplněk lehké kuchyně. Výborně se hodí např. k asijským nudlím, mrkvové polévce, či gratinované cuketě se sýrem Mimolette.
Víno doporučujeme podávat o teplotě 8°C.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Rodinný šampaňský dům s historií sahající až do roku 1920. Rodina využívá 34 hektarů vinic rozložených na 7 různých terroir.
Vinice
Vinice se nacházejí v terroirech Côte des Blancs, Montagne de Reims a v Côte des Bar a jsou osázeny výhradně ušlechtilými odrůdami vinné révy.
- 9 hektarů Premier Cru se nachází v Grauves (Côte des Blancs) a v Bisseuil (Montagne de Reims).
- 25 hektarů, převážně s Pinot Noir, roste v Côte des Bar v Bar sur Seine, Bragelone-Beauvoir (poblíž Riceys), v Saulcy, ve Vitry le Croisé a v Bligny.
Částečné přesazování révy, které se provádí každý rok, domu umožňuje mít silné a zdravé révy, které jsou v průměru 20 let staré.
Výroba
Všechny různé fáze vývoje a vinařských procesů jsou prováděny na statku BAUCHET, rodinou a kvalifikovaným personálem. Takže vše je 100% Made in the Bauchet Estate.
V Bisseuil jim dva nejmodernější lisy na 8 000 kg umožňují šetrně lisovat vzácné hrozny, aby získali mošt, který je co nejčistší a průzračný. Šampaňské Bauchet obsahuje pouze ty nejušlechtilejší šťávy „cuvée“ (tedy ty z prvního lisování). Vína kvasí ve sklepech v Bisseuil po dobu 2 až 8 let tak, aby šampaňské dosáhlo plné zralosti.
Ekologie
V roce 2020 provedl dům Bauchet významnou ekologickou transformaci, která vyústila v získání certifikací High Environmental Value (HVE) a Sustainable Viticulture in Champagne (VDC). "Je důležité nabízet vynikající produkty a toho je třeba dosáhnout pomocí respektu k životnímu prostředí a nového přístupu k naší práci na vinicích.", říká Robin Bauchet.