PIPER HEIDSIECK Cuvée Rare Rosé 2014 (0,75l) v dárkovém boxu

  • 1 z 2

Již čtvrtý ročník růžového vína Rare. Chuť je živá, šťavnatá a ohnivá ve své koncentraci. Prosazuje se granátové jablko, třešeň Morello a sušené květiny. Tóny jahodového koláče a crème pâtissière pak charakterizují velkorysou, sametovou dimenzi chutí. Rare Rosé Millésime 2014 končí mohutným, vířivým, vinným napětím.


  • Na skladě
7 980 Kč
Kategorie: Piper Heidsieck
Barva / Typ: Růžové
Obsah cukru: Brut
Oblast: Champagne
Velikost lahve: 0,75l
Ročník: 2014
Balení: Dárkové balení
Země původu: Francie
 

ROČNÍK

Teplé a suché jaro znamenalo rychlý a zdravý začátek vegetační sezóny. Poupata i kvetení byly úspěšné a absence silných mrazů dávala pěstitelům důvod k optimismu. Červenec byl chladný a vlhký a teprve v srpnu bylo konečně sucho. Přestože velké množství dešťových srážek způsobilo problémy s plísněmi, chladivý vítr ji naštěstí udržel na uzdě. Příznivé září přineslo teplé a suché podmínky, které umožnily dozrát hroznům a zachránily sklizeň.

 

HROZNY

Odrůdy: 60 % Chardonnay a 40 % Pinot Noir

Hrozny pochází celkem ze 11 cru v Montagne de Reims.

 

Zrání

Šampaňské zraje minimálně 9 let ve sklepě na kvasinkách.

Dosáž: 9 g/l

 

CHUŤ

Již čtvrtý ročník růžového vína Rare. Neuvěřitelně sytá měděně zlatavá barva vína předznamenává jeho bohatost a hloubku. Připomíná tak intenzitu Rare Rosé Millésime 2007. Bublinky jsou velmi jemné. Rare Rosé Millésime 2014 ukazuje svou mimořádnou osobnost již od prvního přivonění. Otevírá se výraznou vůní červeného a černého ovoce - lesních jahod, černých třešní, ostružin - a krvavého pomeranče. Čím více se víno provzdušňuje, tím je velkorysejší. V druhém přivonění se snoubí pižmo, meruňka a kandovaný pomeranč obalený v hořké čokoládě a současně se objevuje nádech kandovaného ovoce a čokolády, fialky, růže a dokonce guavy. Vůně je sofistikovaná, elegnantí, nadčasová. Nakonec se objeví kořeněné vůně - badyán a pepř - doplněné dotekem višní a briošky.

Vůně se pak projevuje i na patře, zejména díky fialkám a červenému ovoci. Chuť je živá, šťavnatá a ohnivá ve své koncentraci. Prosazuje se granátové jablko, třešeň Morello a sušené květiny. Tóny jahodového koláče a crème pâtissière pak charakterizují velkorysou, sametovou dimenzi chutí. Rare Rosé Millésime 2014 končí mohutným, vířivým, vinným napětím, hodným šampaňského pro vybrané restaurace: na patře rozkvétá čokoláda, růžový pepř a višně. Nádherně dlouhá, pozitivní hořkost završuje degustaci tohoto excentrického ročníku.

 

PÁROVÁNÍ K JÍDLU

Mezi pokrmy, které skvěle doprovodí toto ročníkové šampaňské, patří: Vitello tonnato, španělské uzeniny, hovězí tatarák s kapary a pepřem, francouzský dušený úhoř na červeném víně, zvěřina s brusinkovou omáčkou, crème de cassis a kakaem či polévka z lesního se sladkým kořením nebo jednoduchý jahodový koláč.

Ideální teplota podávání je 10 - 12°C.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

ph_logo

Florens-Louis Heidsieck byl synem luteránského ministra z Vestfálska. Přestěhoval se do Remeše, aby tam pracoval jako obchodník s oděvy a objevil tam kouzlo vinařství. Své vlastní víno začal vyrábět v roce 1780 a přestože nebyl ani vinař ani rodák z Remeše, měl talent a ve své nové profesi tvrdě pracoval. Svůj vlastní Vinařský dům založil 16. července 1785. To se již v tomto umění stal odborníkem a dokonce věnoval jedno ze svých vín královně Marii Antoinettě. Navíc získal tu čest, že mohl své víno prezentovat Její Výsosti sám. Když Florens-Louis Heidsieck v roce 1828 zemřel, jeho synovec a spolupracovník Christian Heidsieck převzal Maison Heidsieck v partnerství se svým bratrancem, Henri Guillaume Piperem.

Piper byl výjimečně nadaným obchodníkem a jako podnikatel své doby cestoval po světě a propagoval šampaňské Heidsieck. Čtrnáct královských a císařských dvorů z nich udělalo svého oficiálního dodavatele a nedlouho nato bylo "Heidsieck od Pipera" jediným šampaňským, které praví aficionados pili. A tak se víno s jakostními standardy přísně definovanými samotným Florens-Louis Heidsieckem velmi rychle stalo známým jako "Piper-Heidsieck".

V říjnu 1838 se tato jména ještě více přiblížila, když se Henri Piper oženil. ...s vdovou po Christianu Heidsieckovi!

1. ledna 1851 Henri Piper přibral do spolku svého bratrance J.C. Kunkelmanna.

Při příležitosti stého výročí Domu v roce 1885 pověřili známého klenotníka ruského královského dvora Fabergé, aby vyrobil ornament ze zlata, lapis lazuri a diamantu a ozdobili jím speciální šampaňské vyrobené při této příležitosti.

Po smrti J.C. Kunkelmanna pokračoval jeho syn. Poté podnik převzala jeho dcera a zeť a Dům zůstal v rodině.

V roce 1985 Piper-Heidsieck velkolepě oslavil dvousetleté výročí na Château de Versailles.

Na konci 80. let se Piper-Heidsieck spojil s mezinárodně známou firmou vyrábějící víno a alkohol Rémy Cointreau.

V roce 1997 se Piper-Heidsieck rozhodl používat červenou barvu ke zvýraznění své hrdé a inovativní osobnosti a ukázat ji na svých lahvích celému světu.