Michel Arnould B.50 Grand Cru 2011 (0,75l)

Vinifikace a zrání v sudu (9 měsíců), 50% Pinot Noir a 50% Chardonnay, 7 let zrání v láhvi. Po provětrání se objevují květinové tóny pomerančového květu, chryzantémy mísící se s notami sadového ovoce, mandlí a kokosu. Chuť je hladká, plná, opulentní a strukturovaná. Promítají se v ní tóny bílého ovoce, máslových hrušek, švestek a lískových oříšků.


  • Na skladě
2 150 Kč
Kategorie: Michel Arnould
Barva / Typ: Bílé
Obsah cukru: Brut
Oblast: Champagne
Velikost lahve: 0,75l
Ročník: 2011
Balení: Holá láhev
Země původu: Francie
 

ROČNÍK

Šedá, zatažená obloha na jaře i v létě vedla k nedostatku světla a tepla. V září pak došlo k pozdnímu zázračnému zvratu jako v letech 2000 a 2006 nebo u opěvovaného ročníku 1966. Zralost hroznů tak předčila veškerá očekávání a odhalila výjimečně výraznou harmonii tónů. Závěrečný přísný výběr vyústil v nižší objem sklizených hroznů, zato však neobyčejné kvality a s bezprecedentní aromatickou vyzrálostí.

 

HROZNY

Odrůdy: 50 % Pinot Noir, 50 % Chardonnay

Hrozny pochází z vinic klasifikovaných jako Grand Cru.

 

ZRÁNÍ

První kvašení části hroznů probíhá v dubových sudech. B.50 je vlastně enologický vzorec - B jako dřevo (bois), tedy vinifikace a zrání v sudu po dobu 9 měsíců, a 50 jako cuvée 50% Pinot Noir a 50% Chardonnay. Následně šampaňské zraje minimálně 7 let ve sklepě na kvasinkách. Po degorzáži ještě dalších 6 měsíců odpočívá ve sklepě.

Dosáž: 7,5 g/l

 

CHUŤ

V okouzlující světle zlaté barvě se třpytí jemné bublinky. Vůně je vyzrálá a bohatá s tóny vanilky a toastů. Po provětrání se objevují květinové tóny pomerančového květu, chryzantémy mísící se s notami sadového ovoce, mandlí a kokosu. Chuť je hladká, plná, opulentní a strukturovaná. Promítají se v ní tóny bílého ovoce, máslových hrušek, švestek a lískových oříšků. Velmi dlouhý, jemně minerální závěr s tóny bílých květů a máslového toastu.

 

PÁROVÁNÍ K JÍDLU

Mezi pokrmy, které skvěle doprovodí toto ročníkové šampaňské, patří: terinka z foie gras s pepřem, filet z mořského vlka s chorizem, kachní prso a mangový salátek s koriandrem, pomalu tažená telecí plec s hříbky nebo parmazánové rizoto s telecím brzlíkem.

Ideální teplota podávání je 10 - 12°C.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Michel Arnould je vynikajícím pěstitelem ve Verzenay v oblasti Montagne de Reims. Specializuje se na odrůdu Pinot noir, která je vysazena na více než 80% z jeho 12 hektarů vinic, z nichž drtivá většina je klasifikována jako Grand Cru. A tak i jeho základní champagne je vyrobeno výhradně z Grand Cru poloh. Dnes v rodinné tradicipokračuje pátá generace rodiny Arnould.