O šampaňském

Historie Champagne

První historická stopa (o níž však nemáme přímý důkaz) sahá do římského období. Až v V. století nacházíme legendu, která souvisí se svatým Remi a vínem. V průběhu středověku se již vína ze Champagne stávají součástí sortimentu francouzských vinných nápojů a posléze se jim za vlády Jindřicha IV. začíná v Paříži říkat šampaňské.

Geografie

Vinařská oblast, kde se vyrábí šampaňské, není oproti ostatním AOC ucelená (AOC - Appelation d´origine Controlée – národní režim, který je zárukou označení původu s kontrolou kvality)

Odrůdy používané v Champagne

Tři odrůdy používané k výrobě šampaňského a tudíž i nejčastěji pěstované v oblasti Champagne jsou Pinot Noir - modrý hrozen s bílou šťávou, Pinot Meunier - taktéž modrý hrozen s bílou šťávou a Chardonnay - bílý hrozen s bílou šťávou.

Zpracování vína v Champagne

Velkou zvláštností šampaňského je, že se valnou většinou zpracovává z modrých hroznů. Šampaňské víno se vyrábí dvojí fermentací moštu, nejprve v kádích a pak v lahvích. Na závěr pak přijde pravidelného střásání kalů. Původcem tohoto postupu byl údajně benediktýnský mnich, otec Pérignon. Pravděpodobnější se zdá, že vynalezl techniku směšování. Fermentace a pěnění v té době tudíž zůstávaly zcela nekontrolované.

Jednotlivá šampaňská vína

Jaké jsou jednotlivé typy šampaňského, s nimiž se můžeme při ochutnávce setkat? Bílá, růžová, ročníková, neročníková, atd..

Láhev šampaňského a její etiketa

Láhev šampaňského je silnější než normální vinná láhev, aby mohla odolávat zvýšenému tlaku, který způsobuje plyn. Ze stejného důvodu je i dno láhve silně vyhloubené, protože ploché dno by tlaku nedokázalo dostatečně odolávat.

Servírování šampaňského

Šampaňské můžeme servírovat při jakékoliv příležitosti, ale poslouží i jako jediné víno pro všechny pokrmy. Obecně lze pít šampaňské Brut a bílé z bílých hroznů jako aperitiv, k předkrmům, rybím pokrmům a mořským plodům. Ročníkové a růžové šampaňské se bude servírovat s pokrmy z masa a se sýry. Sladší varianty (sec, demi-sec) jsou vynikající k dezertům.


Výrobce šampaňského a šampaňský dům

Existují tisícovky výrobců šampaňského, zprostředkovatelů, pěstitelů vlastníků nebo výrobních družstev (viz část „Láhev šampaňského a její etiketa“). Největší podíl prodeje šampaňského však provádí pouze asi stovka šampaňských „domů“. Šampaňský dům je podnik, který produkuje šampaňské významných, celosvětově uznávaných značek a vyrábí je z hroznů, které pocházejí jak z vlastních pozemků, tak z hroznů, které nakupuje od menších vinařů. Tyto domy zajišťují více než dvě třetiny z celkového prodeje šampaňského a přes 90% exportu. Podle Společenství šampaňských domů, založeného v roce 1882, které sdružuje stovku hlavních značek a šampaňských domů, se realizovaný obchodní obrat vyrovná prodeji 20 airbusů!

Několik čísel

Z 300 milionů prodaných lahví připadá 60% na Francii, 25% na ostatní země Evropské unie, 15% na země mimo Evropskou unii.