Jacques Selosse Rosé Brut (0,75l)

zvětšit obrázek: Jacques Selosse Rosé Brut (0,75l)

90% Chardonnay ze 2 po sobě jdoucích ročníků z Avize, 10% Pinot Noir z Ambonnay. Víno zraje min. 5 let do degoržáže. Dozáž 4-6 g/l. Jedinečné a výjimečné růžové převyšující svou kategorii!

Objednací čísloJSEL008
NázevJacques Selosse Rosé Brut (0,75l)
DruhNeročníkové - růžové
OblastChampagne
VýrobceJacques Selosse
ZeměFrancie
DPH21
Cena5 490,-
Přidat do košíku
Dostupnostskladem

90% Chardonnay ze 2 po sobě jdoucích ročníků z Avize, 10% Pinot Noir z Ambonnay. Víno zraje min. 5 let do degoržáže. Dozáž 4-6 g/l. Jedinečné a výjimečné růžové převyšující svou kategorii!

Anselme Selosse z Domaine Jacques Selosse v Avize (Côte de Blancs) po studiích oenologie v Burgundsku přenesl tamní filozofii v roce 1980 do svého rodného kraje a způsobil revoluci – minimalistický přístup ve vinici (bez umělých hnojiv, herbicidů a pesticidů, jedny z nejmenších výnosů v Champagne) a ve svých vínech se od počátku snažil maximálně zachytit autentičnost svých vinic. Vlastní celkem cca 7,5 ha vinic v Grand Cru obcích Avize, Cramant, Oger, Le Mesnil-sur-Oger, Aÿ, Ambonnay, a 1er Cru Mareuil-sur-Aÿ. Hrozny z nich sbírá v plné fyziologické zralosti, tedy o 3–4 týdny později, než je v kraji běžné. Ke každému ročníku a vinici se chová individuální přístup. Primární fermentace moštu vždy probíhá spontánně v dřevěných sudech (nové do 16-20% max.) o různých velikostech (228 l, 400 l a 600 l) a leží alespoň rok na jemných kvasničních kalech, malolaktická fermentace někdy proběhne, někdy ne, konzervant SO2 se používá minimálně. Rezervní vína stráví rok ve velkých sudech (foudres), pak jsou uložena do nerezových tanků. Vína jsou bez dozáže a nebo s minimální dávkou. Svými plnými a charakterními víny záhy zvedl slušnou vlnu emocí, a to jak kladných, tak záporných. Mnoho pěstitelů inspiroval k výrobě vlastních vín - Selossovi následovníci: např. Egly-Ouriet či Ulysse Collin. Jeho vína jsou často nazývána jako Burgundsko s bublinami a je dobré se k vínu i takto chovat – pro lepší expresi Selossových vín jsou vhodné velké sklenice burgundského tvaru, provzdušnění před servírováním a zbytečně víno nepodchlazovat.