Servírování šampaňského

Šampaňské můžeme servírovat při jakékoliv příležitosti, ale poslouží i jako jediné víno pro všechny pokrmy. Obecně lze pít šampaňské Brut a bílé z bílých hroznů jako aperitiv, k předkrmům, rybím pokrmům a mořským plodům. Ročníkové a růžové šampaňské se bude servírovat s pokrmy z masa a se sýry. Sladší varianty (sec, demi-sec) jsou vynikající k dezertům.


Teplota servírování

Teplota servírování je velmi důležitá. Šampaňské servírujte vychlazené na teplotu 6° až 8°C. Nejlepší způsob chlazení spočívá v umístění láhve asi na půl hodiny do kbelíku, který je do poloviny zaplněný vodou a několika desítkami kostek ledu. Jiný způsob je umístit láhev šampaňského do chladničky. Po otevření láhve činí optimální teplota šampaňského ve sklenici 9°. Čím starší šampaňské je, tím se servíruje při vyšší teplotě. Velmi stará šampaňská vína mohou být servírována při teplotě sklepa, to znamená asi 14°C.

Jak o šampaňské pečovat

Láhev nesmí zůstávat na světle, zejména za umělého osvětlení, protože šampaňské rychle nabírá „chuť stařiny“. Z toho důvodu se také šampaňské obecně servíruje ve kbelíku s ledem a obalené nebo přikryté ubrouskem. Láhev také doporučujeme zabalit ihned, jakmile ji vyjmete z chladničky.

Při servírování používejte spíše sklenice tvaru flétny než široké. „Flétny“ umožňují lepší rozvinutí žlutavých barev a příchutí a delší perlení. Flétnu plňte pouze do poloviny, maximálně do dvou třetin, abyste šampaňské uchovali ve správné teplotě. Počet lahví na osobu se mění podle příležitosti:
Jako aperitiv bude stačit jedna láhev na čtyři osoby;
K jídlu počítejte jednu láhev na dvě osoby, ba dokonce jednu láhev na osobu, pokud se po celou dobu jídla servíruje pouze šampaňské;
K dezertu stačí jedna láhev na osm osob.