Odrůdy používané v Champagne

Tři odrůdy používané k výrobě šampaňského a tudíž i nejčastěji pěstované v oblasti Champagne jsou Pinot Noir - modrý hrozen s bílou šťávou, Pinot Meunier - taktéž modrý hrozen s bílou šťávou a Chardonnay - bílý hrozen s bílou šťávou.

Chardonnay

Prvotřídní odrůda s vysokou jemností a aromatickou sílou. Je to jediná bílá odrůda používaná v oblasti Champagne, kde dává vínům jemnější aroma než v Burgundsku, s vyšší kyselostí, ale dobrou pěnivostí.

Pinot Noir

Vína, která vzešla z Pinot Noir, mají méně intenzivní zbarvení, příjemný buket a v ústech dlouho přetrvávající chuť.

Pinot Meunier

Vína Pinot Meunier jsou málo zbarvená, méně jemná a méně alkoholizovaná než vína, která pocházejí z Pinot Noir. Používají se zejména díky opožděnému rašení výhonků na pozemcích obrácených na severní stranu a v údolích Champagne.

Pinot Blanc, Pinot Gris, Petit Meslier, Arbane, Gamay

Pinot Blanc (rulandské bílé) je bílou formou Pinot Noir, tedy nikoliv Chardonnay, které je také někdy nazýváno Pinot Blanc nebo Pinot Blanc Chardonnay.
Pinot Gris (rulandské šedé), nazývané v Champagne také Fromentot, je šedou formou Pinot Noir.